Σχέδιο Αγαπηδάκη για προσωπικό γιατρό και ΠΦΥ: Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό το χαρακτηρίζουν οι γιατροί

γιατροί ΕΣΥ

Επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό χαρακτηρίζουν οι γιατροί το σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό. Ζητούν την απόσυρσή του.

Σε αναβρασμό βρίσκεται σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος εκφράζοντας έντονα την αντίθεσή του στο σχέδιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για τον προσωπικό γιατρό και την ΠΦΥ.

Νοσοκομειακοί και ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις, όπου χαρακτηρίζουν το σχέδιο «επικίνδυνο και αντιεπιστημονικό» και δηλώνουν κάθετα αντίθετοι με τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες, κάνοντας λόγο για «διχασμό» του ιατρικού κλάδου.

Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ζητά η ΟΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κάνει λόγο για μεγαλύτερη υποβάθμιση στις ήδη υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας και για ορατό κίνδυνο να δυναμώσει το ογκούμενο ρεύμα μετανάστευσης νέων γιατρών στο εξωτερικό .

«Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για να μπορεί το δημόσιο σύστημα υγείας να καλύπτει απολύτως δωρεάν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των γιατρών – κοφτών που θα εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που θα στερούν από τους ασθενείς αναγκαίες εξετάσεις και φάρμακα για να μειωθεί το κόστος, να πέσει ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρι στις δαπάνες και τις παροχές από το κράτος και από τον ΕΟΠΥΥ»

Σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση τιμωρεί όσους γιατρούς έμειναν στην Ελλάδα και έβαλαν πλάτη την περίοδο της πανδημίας»

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), απαιτεί να μην κατατεθεί το σχέδιο για την ΠΦΥ και εξηγεί ότι εδώ και πολλά χρόνια, έχει επισημάνει την ανάγκη κατάργησης του θεσμού του γιατρού υπαίθρου που δεν καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και διεκδικεί προσλήψεις μόνιμων παθολόγων και γενικών γιατρών, καθώς και γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

«Αντί αυτού ανακοινώνεται η πρόθεση τοποθέτησης των ανειδίκευτων πτυχιούχων συναδέλφων σε θέσεις προσωπικού γιατρού. Αυτό προφανώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της διαλυμένης ΠΦΥ, αφού θα λειτουργήσει ως «κόφτης» ιατρικών υπηρεσιών. Πολύ απλά κανένας «προσωπικός γιατρός άνευ ειδικότητας» δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθημερινής εργασίας στο περιφερειακό ιατρείο ή στο κέντρο Υγείας, εφημέρευσης και διαχείρισης 2000 κατοίκων στο πλαίσιο του Νομού ή της Περιφέρειας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ το σχέδιο «θα υπονομεύσει ευθέως τις εργασιακές συνθήκες» των νέων γιατρών , καθώς και την επιστημονική τους εξέλιξη. Ένα τέτοιο νομοθέτημα, εκτιμά, θα ενισχύσει τη φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό. «Οι συνάδελφοι χωρίς ειδικότητα δεν μπορούν να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν».

Το υπουργείο Υγείας διχάζει του γιατρούς

«Τα οικονομικά κίνητρα που ευνοούν ορισμένες ειδικότητες έναντι άλλων, μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Η τακτική άλλης αμοιβής για άλλη ειδικότητα, είναι πέρα από κάθε λογική. Το Υπουργείο αντί να διχάζει τους γιατρούς της χώρας μπορεί απλά να αποδώσει τα οφειλόμενα σε όλους, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις και να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για αυξήσεις αποδοχών σε όλους, είτε είναι νεοεισερχόμενοι είτε ήδη υπηρετούν».

Η ΕΙΝΑΠ αναφέρει επίσης ότι «η κυβέρνηση δια στόματος της κ. Αγαπηδάκη προκαλεί όταν προτείνει να επιλέγονται προς «επαναπατρισμό» γιατροί από Μ. Βρετανία και Κύπρο με 150.000€, ποσό πολλαπλάσιο του μισθού των ήδη υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ.

Αμειβόμαστε με ψίχουλα και παραμένουν χιλιάδες κενές θέσεις, όχι μόνο παθολόγων, αλλά γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Χιλιάδες Έλληνες γιατροί εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Προκειμένου να επιστρέψουν αλλά και να μην φύγουν και άλλοι νέοι επιστήμονες, είναι απαραίτητο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αυξηθούν δραστικά οι αποδοχές των ήδη υπηρετούντων».

Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά προσβλητική» για όλους τους ήδη υπηρετούντες που υλοποιούν την εκπαίδευση των νεότερων επί δεκαετίες, την «αποστροφή ότι «η ανάπτυξη πανεπιστημιακών μονάδων ΠΦΥ θα ενισχύσει την εκπαίδευση…» .

ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ απαιτούν

  • Να μην κατατεθεί κανένα σχέδιο νόμου. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μαζικές παραιτήσεις ιατών του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην οριστική του διάλυση.
  • Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και η ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις με προσλήψεις Επιμελητών ́Β και ισχυρή χρηματοδότηση.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί.
  • Να διπλασιαστούν οι μισθοί του ΕΣΥ.

Σκληρή ανακοίνωσε εξέδωσε η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

«Για ακόμη μία φορά η αρμόδια για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού υφυπουργός ξεκινάει με ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας πυροτέχνημα την δήθεν διαβούλευση για τον Προσωπικό Ιατρό.Ποιοι λαμπροί νόες επιχειρούν να τοποθετήσουν Ιατρούς με μηδενική κλινική εμπειρία ως προσωπικούς στην θέση αγροτικών Ιατρών…», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

«Με την κατάληψη αυτών των θέσεων από ανειδίκευτους Ιατρούς θα προκύψουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, η οποία κατά τη γνώμη μας θα βρίσκεται σε συνεχή απειλή», αναφέρει. Σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα σχολιάζει ότι «το ευφυολόγημα της εφάπαξ χορήγησης 40 – 50.000 € για την επιλογή της ειδικότητας του Παθολόγου είναι ένα κακής έμπνευσης κίνητρο».

Ελληνική Ακαδημία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Πιο ήπια είναι η αντίδραση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Βρίσκει ενθαρρυντικό το γεγονός των παρεμβάσεων για να αυξηθεί η δεξαμενή Γενικών Οικογενειακών Ιατρών και Παθολόγων, θετικά κρίνονται τα κίνητρα που δίνονται στους νέους γιατρούς για να επιλέξουν τις βασικές αυτές ειδικότητες και θεμιτό είναι να γίνουν προσπάθειες επαναπατρισμού γιατρών από το εξωτερικό.

Ωστόσο, «στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να δοθεί ένα οικονομικό κίνητρο με τη μορφή “golden hello”, όπως εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες- ένα πάγιο ποσό δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην αρχή για την κάλυψη μιας θέσης που παραμένει κενή με την προϋπόθεση ελάχιστης χρονικής παραμονής σε αυτή», σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Ευάγγελος Φραγκούλης.

«Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε να γίνει ανεκτή η διαφοροποίηση της αποζημίωσής τους σε σχέση με αυτή των υπολοίπων Προσωπικών Γιατρών και για το ίδιο έργο».

Όλο Υγεία

Scroll to Top