Τέσσερεις φορείς έχουν στείλει ψυχολόγους στη Σαντορίνη που πλήττεται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις για να στηρίξουν τους κατοίκους.
Στην ψυχολογική στήριξη των κατοίκων της Σαντορίνης δίνουν έμφαση το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το ΕΚΠΑ και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου, έως και 11 Φεβρουαρίου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, πάνω από 16,500 σεισμούς.
Σεισμός: Τι επιπτώσεις έχει στην ψυχική υγεία μας – Πώς να αντιμετωπίσουμε το στρες
Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν φύγει από το νησί και όσοι έμειναν ζουν με το φόβο καθώς η γη δεν σταματά να τρέμει. Αρκετοί κάτοικοι υποστηρίζουν πως βιώνουν πολύ έντονα το αίσθημα της ζαλάδας, της ναυτίας, του ιλίγγου. Πρόκειται για το Σύνδρομο Μετασεισμικής Ζάλης. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία πριν από τρία χρόνια μετά από δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς και εκατοντάδες μετασεισμούς, έδειξε ότι το σύνδρομο της μετασεισμικής ζάλης το νιώθουν οι περισσότεροι κάτοικοι, που έχουν μείνει σε περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους
Το υπουργείο Υγείας απέστειλε Κλιμάκια Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στη Σαντορίνη για την εκτίμηση και καταγραφή των ψυχοκοινωνικών αναγκών των κατοίκων.
Οι πολίτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνούν με την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, εντελώς δωρεάν, ανώνυμα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Επιλέγοντας την ειδική κατηγορία “3 – ψυχολογική υποστήριξη σε μαζικές κρίσεις και καταστροφές” θα τους παρασχεθεί υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση εφόσον το χρειάζονται από ειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την καθοριστική συνδρομή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σε στενή συνεργασία με το Δήμο Σαντορίνης, υλοποιούν ένα ειδικό πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης των παιδιών και των οικογενειών.
Η δράση στοχεύει στη διαχείριση της ευαλωτότητας των παιδιών που επηρεάζονται από την επίμονη σεισμική δραστηριότητα, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες που προάγουν τη δημιουργία ασφαλών χώρων (safe spaces).
Κάθε Τρίτη και Τετάρτη θα βρίσκεται στο νησί μια διεπιστημονική ομάδα, με ειδικούς παιδαγωγούς, ειδικούς ψυχολόγους άνθρωποι που θα μιλάνε στα παιδιά και τα παιδιά θα μπορούν να τους εξηγήσουν πως αισθάνονται και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις υποστήριξης των κατοίκων της Σαντορίνης από τα ειδικά κλιμάκια εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών και κοινωνικών λειτουργών-ψυχολόγων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) που βρίσκονται στο νησί που πλήττεται από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
Το κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Ε.Ε.Σ., με τη συνδρομή εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας, πραγματοποιούν συνεχείς κατ΄ οίκον επισκέψεις σε άτομα που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους ηλικιωμένους, στους χρόνια πάσχοντες και τα παιδιά. Παράλληλα, προσφέρονται μαθήματα Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας, τις απογευματινές ώρες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του κλειστού γυμναστηρίου ΔΑΠΠΟΣ στους κατοίκους του νησιού αλλά και στα σώματα ασφαλείας (Λιμενικό κ.α.).
Η Σαντορίνη άδειασε από κόσμο
Από το νησί έχουν φύγει οι περισσότεροι κάτοικοι και αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, το διαπιστώνει κανείς όχι μόνο από τα σακάκια του νησιού που είναι άδεια και τα κλειστά καταστήματα, αλλά και από τις προσελεύσεις ασθενών στο νοσοκομείο της Σαντορίνης.
Σαντορίνη: Σε ετοιμότητα το νοσοκομείο-Αναστολή των τακτικών χειρουργείων
«Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται μόνο 7 ασθενείς» και οι προσελεύσεις στα επείγοντα είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με τον περασμένο μήνα.