RSV και στρεπτόκοκκος: Ανησυχία μετά το θάνατο του 4χρονου αγοριού – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

rsv

Συνολικά τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε λιγότερο από 20 μέρες. RSV και στρεπτόκοκκος παρουσιάζουν έξαρση. Ποιο είναι το κορυφαίο μέτρο που πρέπει να τηρούν οι γονείς. Τι λένε στο oloygeia.gr η Άννα Παρδάλη.

Ανησυχία επικρατεί μετά το θάνατο του 4χρονου αγοριού από πυογόνο στρεπτόκοκκο (streptococcus pyogenes) και RSV(αναπνευστικό συγκυτιακό ιό). Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς είναι το δεύτερο παιδί που χάνει τη ζωή του από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α σε λιγότερο από 20 ημέρες, ενώ από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού, κατέληξε αρχές του μήνα βρέφος 15 μηνών από την Πτολεμαΐδα.

Συνολικά 8 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα. Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς παρατηρείται «πανσπερμία» ιώσεων και αρκετά συχνά καταγράφονται περιστατικά που έχουν προσβληθεί από δύο αναπνευστικούς ιούς. Στα παιδιατρικά ιατρεία παρατηρείται αύξηση επισκέψεων περιστατικών RSV, ειδικά παιδιών κάτω των 5 ετών και γενικότερα καταγράφεται έξαρση ιώσεων στα παιδιά, αναφέρει στο oloygeia.gr η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

Που οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων

Οι ειδικοί εξηγούν ότι μικρόβια και ιοί όπως ο κορονοϊός, η γρίπη, ο RSV, οι αδενοϊοί, ο στρεπτόκοκκος έκαναν δυναμικά της εμφάνισή τους στην μετα-covid εποχή, λόγω της ανοσιακής απραξίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας που «αδρανοποίησε» το ανοσοποιητικό των παιδιών και τα κατέστησε λιγότερο ετοιμοπόλεμα στους μικροβιακούς εισβολείς.

Η αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) στα παιδιά πιθανό να σχετίζεται επίσης με την αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α. Τι σημαίνουν οι όροι GAS και IGAS;

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus). Όπως διευκρινίζει το ECDC, ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) θεωρείται η πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.

Οι λοιμώξεις από διειδυστικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS) είναι αυτές που προκύπτουν όταν το GAS μολύνει ένα μέρος του σώματος. Πρόκειται όμως, για σπάνιες περιπτώσεις, εξηγεί η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

Η διάγνωση και τα συμπτώματα της GAS

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και  σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).

Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών. Το strep test πρέπει να γίνεται από γιατρό, εξηγεί η κ. Παρδάλη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις η λοίμωξη από iGAS ενώ μπορεί να εμφανιστεί αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) ειδικά στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock.

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και ειδικά εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του RSV

Αναπνευστικά προβλήματα σε βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη από RSV, αναφέρει η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη. Συνηθέστερα προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος όπως:

  •  Καταρροή
  • Μείωση της όρεξης
  • Βήχας
  • Φτάρνισμα
  • Πυρετός
  • Συριγμός

Συχνά προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό, οπότε εκδηλώνεται ως βρογχιολίτιδα ή πνευμονία. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά με λοίμωξη από RSV συνήθως ξεκινούν με ρινόρροια και άρνηση για λήψη τροφής πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα.

Όσοι έχουν μολυνθεί με RSV, συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 4 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση.Ο βήχας παρουσιάζεται συνήθως μία έως τρεις ημέρες αργότερα. Αμέσως μετά την ανάπτυξη του βήχα μπορεί να εμφανιστούν φτέρνισμα, πυρετός και συριγμός(σφύριγμα στην αναπνοή).
Στα πολύ μικρά βρέφη (ηλικίας κάτω των 6 μηνών), τα μόνα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV μπορεί να είναι:

  •  ευερεθιστότητα
  •  ανορεξία
  • μειωμένη δραστηριότητα
  • νωθρότητα ή/και τα επεισόδια ταχύπνοιας(γρήγορη κοφτή αναπνοή) ή άπνοιας (διακοπή της αναπνοής για δευτερόλεπτα)
  • πυρετός μπορεί να εμφανίζεται ή και όχι.

Μικρό ποσοστό των βρεφών, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι όταν παρουσιάζουν συμπτώματα

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται αλλά να παρακολουθούν το παιδί και να βρίσκονται σε επαφή με τον παιδίατρο, όταν αυτό παρουσιάσει συμπτώματα.

Η κ. Παρδάλη τονίζει τη σημασία της πρόληψης, υπογραμμίζοντας ότι οι βασικό μέτρο που πρέπει οι γονείς να τηρούν είναι η παραμονή στο σπίτι των παιδιών που παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Όπως εξηγεί η κ. Παρδάλη, αυτό προστατεύει το ίδιο το παιδί του οποίου το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο, αλλά και μειώνει τη διασπορά των ιών.
Επίσης, άλλα μέτρα είναι, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος και της μύτης σε περίπτωση φτερνίσματος, καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και χρήση μάσκας σε περίπτωση παραμονής σε χώρους εσωτερικούς και με συνωστισμό. Ακόμη αποφύγετε τη στενή επαφή με άλλους, όπως φιλιά, χειραψία και καθαρίζετε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως πόμολα και φορητές συσκευές.

Όλο Υγεία

Scroll to Top