Site icon Όλο Υγεία

Ράντζα στο «Αττικόν»: Οι δύο λόγοι του υπουργού Υγείας και η απάντηση των εργαζομένων

αττικόν

Η καλή φήμη του «Αττικόν» και τα έργα για την αναβάθμιση των ΤΕΠ οι λόγοι των ράντζων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Η τραγική έλλειψη προσωπικού απαντούν οι εργαζόμενοι.

Σε κάθε εφημερία το Νοσοκομείο «Αττικόν» αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους. Μάλιστα στην τελευταία εφημερία τα ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου έφτασαν τα 126, αριθμός τεράστιος και δύσκολα να τον διαχειριστεί το υγειονομικό προσωπικό.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Χ εξηγεί τους δύο λόγους που το νοσοκομείο αναπτύσσει ράντζα.

Οι εργαζόμενοι απαντούν ότι η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία της Περιφέρειας οδηγεί τους ασθενείς στο «Αττικόν», αλλά και οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο ίδιο το νοσοκομείο.

Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας

«Επειδή «ξαφνικά θυμήθηκαν» κάποιοι το πρόβλημα με τα ράντζα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ας τους πληροφορήσουμε για τα εξής. Ναι αν και τα ράντζα πλέον έχουν θεαματικά μειωθεί στο ΕΣΥ, ειδικά στο «Αττικόν» σε ορισμένες μέρες εφημερίας λόγω αθρόας προσελεύσεως εμφανίζονται και αρκετά ράντζα.

Στην πραγματικότητα λόγω της καλής του φήμης το Νοσοκομείο αυτό προσελκύει ασθενείς όχι μόνον από την Δυτική Αττική αλλά και από γειτονικούς νομούς.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν εντοπίσει αυτό το πρόβλημα του συνωστισμού στα ΤΕΠ και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε συμπεριλάβει ένα πολύ μεγάλο έργο δημιουργίας νέων ΤΕΠ στο «Αττικόν». Συγκεκριμένα από 1000 τ.μ. που είναι σήμερα τα ΤΕΠ του Νοσοκομείου αυτού τα μεγαλώνουμε σε έναν χώρο 5 φορές μεγαλύτερο 5.000 τ.μ. Το έργο θα το εγκαινιάσουμε μετά το Πάσχα του 2025 και θα έχει παραδοθεί λίγο νωρίτερα. Εκτός όμως από το κτίριο έχουμε συμπεριλάβει ειδικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να επιταχύνουμε πολύ την διαδικασία του τριάζ και των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να επιταχυνθεί πολύ η ροή. Σε συνδυασμό με τους νέους τραυματιοφορείς που θα πάμε και στο «Αττικόν από το Πάσχα του χρόνο η εικόνα στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου αυτού θα είναι συγκλονιστικά διαφορετική».

Ο υπουργός συνοδεύει την ανάρτησή του με  εικόνες από το εργοτάξιο που κατασκευάζει τα νέα ΤΕΠ του «Αττικόν».

Αττικόν

Η απάντηση των εργαζομένων: Τραγικές ελλείψεις προσωπικού

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» απάντησε στον υπουργό Υγείας, εξηγώντας από την πλευρά του τους λόγους που το νοσοκομείο  αναπτύσσει ράντζα σε εφημερίες.
«Το black out που δημιουργείται στο Αττικό λόγω των συνθηκών της γενικής εφημερίας και η αφόρητη κατάσταση που βιώνουμε προσωπικό και ασθενείς περιγράφεται από το εξής στοιχείο: πλημμύρισμα του νοσοκομείου με ράντζα και φορεία στους διαδρόμους όλων των κλινικών (πολλές φορές περισσότερα από 120 – όσο δηλαδή άλλες 4 κλινικές!!!). Οι δηλώσεις του Γεωργιάδη τύπου “τα ράντζα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 100 ενώ επί των ημερών μου είναι 90” είναι χυδαίες και έχουν γίνει ακριβώς αντίστροφα από εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης. Οπότε σταματήστε τες.

Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις δημιούργησαν και άρα γνωρίζουν το πρόβλημα και απαξιούν να δώσουν οποιαδήποτε λύση ανακούφισης για τους ασθενείς και το εξοντωμένο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Το σωματείο μας έχει κάνει 37 έγγραφες αναφορές, καταγγελίες και δεκάδες κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια και επί όλων των κυβερνήσεων. Επομένως το πρόβλημα αυτό είναι γνωστό στον Α.Γεωργιάδη και σε όλους τους προηγούμενους. Κανείς δε το θυμήθηκε τώρα. Εμείς τουλάχιστον το ζούμε και το θυμόμαστε κάθε μέρα τουλάχιστον 11 χρόνια!!».

Οι εργαζόμενοι κάνουν επίσης λόγο για «εργασιακή εξόντωση» και «εξευτελιστικές συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς», σημειώνοντας ότι η έλλειψη προσωπικού γίνεται πλέον τραγική.
«Οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και 10 ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 μόνο νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο. Εξακολουθεί η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα».

Σχετικά με την αναβάθμιση των ΤΕΠ απαντούν ότι το πρόβλημα των ράντζων δεν θα λυθεί. «Το ότι ο Υπουργός διαφημίζει πως το νέο ΤΕΠ θα λύσει το πρόβλημα των ράντζων σημαίνει πως είναι ή άσχετος ή κοροϊδεύει συνειδητά. Στα ΤΕΠ γίνεται διαλογή, εξέταση και κάποιες φορές βραχεία νοσηλεία ενώ στις κλινικές γίνεται η πρέπουσα νοσηλεία σε ασθενείς που έχει κριθεί απαραίτητη η ενδονοσοκομειακή τους παρακολούθηση και περίθαλψη».

Λύσεις υπάρχουν, αναφέρουν οι εργαζόμενοι και προτείνουν «αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κλινών του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων (π.χ Λοιμωδών), δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα, άμεσες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών για να καλυφτούν οι ελλείψεις του νοσοκομείου».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version