Ο προσωπικός γιατρός είναι «υποχρεωτικός». Με ποιο τρόπο το υπουργείο Υγείας θα αυξήσει τη συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα και γιατί εκφράζονται έντονες αντιδράσεις.
Για δεύτερη φορά ψηφίζεται νόμος για τον προσωπικό γιατρό με την κυβέρνηση να θεωρεί βέβαιο ότι αυτή τη φορά ο θεσμός θα πετύχει και την αντιπολίτευση να ασκεί σκληρή κριτική κάνοντας λόγο για «εμπορευματοποίηση» της υγείας. O προσωπικός γιατρός θεσπίστηκε το 2022, ωστόσο ο θεσμός δεν προχώρησε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι η συμμετοχή των γιατρών στο σύστημα ήταν ισχνή και ο δεύτερος η έλλειψη κουλτούρας πρόληψης στον πληθυσμό.
Προσωπικός γιατρός: Οι 7 βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου
Με το νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις που συζητείται στη Βουλή επιχειρείται εκ νέου η αναθέρμανση του θεσμού, μέσω της αύξησης του αριθμού των προσωπικών γιατρών, αλλά και της ελεύθερης επιλογής των πολιτών να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό τους, που θα πληρώνουν όμως οι ίδιοι από την τσέπη τους. Παράλληλα εισάγεται και ο θεσμό του προσωπικού Παιδιάτρου. Οι προσωπικοί παιδίατροι σε πρώτη φάση θα καλύψουν περίπου 530.000 παιδιά, 0-16 ετών. Σε δεύτερη φάση θα καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος του παιδικού πληθυσμού.
Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο σύστημα 5.082.321 πολίτες και 3.565 γιατροί, εκ των οποίων 2202 γιατροί, προέρχονται από το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ και 1363 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την προσθήκη 2.500 επιπλέον Προσωπικών Γιατρών και η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από την ένταξη στο σύστημα των αγροτικών γιατρών.
Ο πολίτης μπορεί να εγγραφεί σε όποιο γιατρό επιθυμεί, ωστόσο αν δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα τον πληρώνει ο ίδιος. Επίσης, ο γιατρός πρέπει να έχει έδρα στον ίδιο δήμο ή σε όμορους δήμους με τους ασθενείς του. Όσοι πολίτες δεν εγγραφούν στο σύστημα έως την 01.06.2025, θα εγγράφονται από το σύστημα αυτομάτως σε προσωπικό γιατρό.
Οι προσωπικοί γιατροί
Ως προσωπικοί γιατροί στο σύστημα συμμετέχουν γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής – Οικογενειακής Ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, υπηρεσίες προσωπικού ιατρού.
Προσωπικοί γιατροί μπορεί να είναι γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
Ιδιώτες γιατροί που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και δεν συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, ούτε αποζημιώνονται από αυτόν, αλλά επιλέγονται ελεύθερα από τον πολίτη και αμείβονται από τον τελευταίο, σύμφωνα με τη μεταξύ τους συμφωνία.
Για τους παιδίατρους οι κατηγορίες των γιατρών είναι οι ακόλουθες:
- Παιδίατροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικοί ιατροί στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
- Παιδίατροι που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, διατηρούν νόμιμα ιδιωτικό ιατρείο και συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ ως προσωπικοί ιατροί, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
ΠΟΕΔΗΝ: διαχρονική παταγώδης αποτυχία του συστήματος
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την πληρωμή των πολιτών, αλλά και τους αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς που αναλαμβάνουν ρόλο προσωπικού γιατρού.
Απλός πτυχιούχος ιατρικής γίνεται προσωπικός γιατρός-Έντονες αντιδράσεις
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, το κενό στην πρωτοβάθμια φροντίδα είναι εμφανές όταν κάποιος επισκεφθεί τα επείγοντα εφημερευόντων μεγάλων νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας. Από τους 1.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα επείγοντα εισάγονται λιγότεροι από 200 ασθενείς.
«Οι περισσότεροι των υπολοίπων 800 ασθενών θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μην φθάσουν στο νοσοκομείο. Είναι διαχρονική παταγώδης αποτυχία του συστήματος. Έτσι, οι ασθενείς από την ώρα προσέλευσης στα νοσοκομεία μέχρι την εξέταση είναι αναγκασμένοι να περιμένουν και 8 ώρες», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Σημειώνει ότι «το πρόβλημα θα λυθεί με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία για να ενισχυθούν τα επείγοντα. Να υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές για λειτουργούν περισσότερα ιατρεία εξέτασης, να γίνονται πιο γρήγορα οι διαγνωστικές εξετάσεις, να υπάρχουν περισσότεροι τραυματιοφορείς. Υπάρχουν αυτόνομα ΤΕΠ σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν κανένα γιατρό και τα καλύπτουν γιατροί από τις κλινικές».