ΠΟΥ: Οι καπνιστές μειώνονται παρά τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να θέσει σε κίνδυνο αυτή την πρόοδο

Ο ΠΟΥ  στηλιτεύει την τακτική της καπνοβιομηχανίας και δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει τις χώρες στην υπεράσπιση μέτρων ελέγχου του καπνίσματος.

Παγκοσμίως υπάρχουν 1,25 δισεκατομμύρια ενήλικες καπνιστές , σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι τάσεις το 2022 δείχνουν συνεχή μείωση των ποσοστών χρήσης καπνού παγκοσμίως. Περίπου 1 στους 5 ενήλικες καπνίζουν σε σύγκριση με 1 στους 3 το 2000. Ενώ οι αριθμοί μειώνονται σταθερά με τα χρόνια, ο παγκόσμιος στόχος του 2010-2025 για μείωση 30% δεν θα επιτευχθεί, καθώς όπως αναφέρει ο ΠΟΥ η μείωση θα φτάσει το 2025 το 25%.

Η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι 150 χώρες μειώνουν με επιτυχία τη χρήση καπνού και βρίσκονται σε καλό δρόμο, αλλά μόνο 56 χώρες παγκοσμίως θα επιτύχουν το στόχο για μείωση κατά 30% έως το 2025. Η Βραζιλία και η Ολλανδία βλέπουν ότι τα μέτρα περιορισμού του καπνού που έλαβαν αποδίδουν, με τη Βραζιλία να σημειώνει σχετική μείωση κατά 35% από το 2010 και την Ολλανδία να βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίτευξη του στόχου του 30%.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η Νοτιοανατολική Ασία έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που καπνίζει, 26,5% και ακολουθεί η Ευρώπη με 25,3%.
Η έκθεση δείχνει ότι έως το 2030 η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ προβλέπεται να έχει τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως καπνιστών με επικράτηση λίγο περισσότερο από 23%. Επίσης, το ποσοστό γυναικών που καπνίζουν είναι υπερδιπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και μειώνεται πολύ πιο αργά από ό,τι σε όλες τις άλλες περιοχές του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ στηλιτεύει την τακτική της καπνοβιομηχανίας

Οι αντικαπνιστικές εκστρατείες σημειώνουν καλή πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό, δήλωσε ο Dr Ruediger Krech, Διευθυντής του Τμήματος Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ, στηλιτεύοντας την τακτική της καπνοβιομηχανίας.

Δήλωσε έκπληκτος από την καπνοβιομηχανία, που σκοπός της είναι το κέρδος, όπως είπε, «σε βάρος αμέτρητων ζωών». «Βλέπουμε ότι τη στιγμή που μια κυβέρνηση πιστεύει ότι κέρδισε τον αγώνα κατά του καπνού, η καπνοβιομηχανία αρπάζει την ευκαιρία να χειραγωγήσει τις πολιτικές υγείας και να πουλήσει τα θανατηφόρα προϊόντα της», λέει ο Dr Ruediger Krech.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αντικαπνιστικές πολιτικές και να συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της παρέμβασης της βιομηχανίας καπνού.

Επίσης, να εντείνουν τις προσπάθειες για την μείωση του καπνίσματος , καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Ο Παγκόσμιος Δείκτης Παρέμβασης στη Βιομηχανία Καπνού 2023» , δείχνει ότι οι προσπάθειες για την προστασία της πολιτικής υγείας από την αυξημένη παρέμβαση της καπνοβιομηχανίας έχουν επιδεινωθεί σε όλο τον κόσμο.

Οι έρευνες ανά χώρα δείχνουν σταθερά ότι τα παιδιά ηλικίας 13-15 ετών στις περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν καπνό και προϊόντα νικοτίνης.

Για να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές και να διασφαλίσει ότι η χρήση καπνού θα συνεχίσει να μειώνεται, ο ΠΟΥ θα αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στην Προστασία των παιδιών από την παρέμβαση της καπνοβιομηχανίας.

Τον επόμενο μήνα οι χώρες πρόκειται να συναντηθούν στον Παναμά για τη 10η Σύνοδο των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού του ΠΟΥ, όπου η καπνοβιομηχανία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις παγκόσμιες πολιτικές υγείας. Ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να υποστηρίξει τις χώρες στην υπεράσπιση μέτρων ελέγχου του καπνίσματος ενόψει της παρέμβασης της βιομηχανίας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top