Σύμφωνα με τον ΠΟΥ 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ετησίως κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό και 2 εκατ. μωρά γεννιούνται νεκρά.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου, με την ίδρυση του ΠΟΥ (το έτος 1948) και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση κάθε κοινότητας και έθνους, για τα σημαντικά θέματα υγείας που προβληματίζουν την ανθρωπότητα.
Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει ένα θέμα που αντανακλά διάφορες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα, όπως οι πανδημίες, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η ψυχική υγεία και οι κοινωνικές ανισότητες στην περίθαλψη.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας έχει ως θέμα το μήνυμα: «Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον», που σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας ενημέρωσης για την υγεία των μητέρων και των νεογνών, με στόχο την μείωση της μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας και την προώθηση της μακροπρόθεσμης υγείας και ευημερίας των γυναικών.
Ανησυχητικά στοιχεία
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι περίπου 300.000 γυναίκες χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, 2 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους, ενώ περίπου 2 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά.
Στην Ελλάδα -σύμφωνα με έρευνα του 2023- οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους ανήλθαν σε 248, αυξάνοντας τον δείκτη θνησιμότητας από το προηγούμενο έτος.
Ανάγκη για πρόληψη
H παγκόσμια εκστρατεία για το 2025, επικεντρώνεται στην ανάγκη για πρόληψη, καθώς συντελεί στην μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας μητέρων και βρεφών και στην υψηλής ποιότητας περίθαλψη και φροντίδα, πριν κατά και μετά τον τοκετό, υποστηρίζοντας την σωματική – ψυχική υγεία των γυναικών και των οικογενειών τους, επιπλέον προωθεί την εφαρμογή πολιτικών και νόμων, που διασφαλίζουν την υγεία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών σε κάθε κοινωνία.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του οικογενειακού προγραμματισμού, το Υπουργείο Υγείας, έχει καθιερώσει Μονάδες και Υπηρεσίες παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα λειτουργούν Σταθμοί Προστασίας Μητέρας-Παιδιού-Εφήβου σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την υποστήριξη και συμβουλευτική γυναικών και νέων ζευγαριών, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό καθώς και, σε θέματα περιγεννητικής φροντίδας, προαγωγής της υγείας των νεογνών, βρεφών και παιδιών, με άμεσο στόχο την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων, που απειλούν την υγεία της μητέρας ή του παιδιού.