Χωρίς πληρωμή των ασφαλισμένων απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δωρεάν επεμβάσεις σε απογευματινά χειρουργεία σε ασθενείς που έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, με διπλό στόχο. Από την μία να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο και να προχωρήσει ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από την άλλη να αντιμετωπιστεί η μακρά αναμονή που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα τρία χρόνια.
«Προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει την μεγαλύτερη αναμονή. Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που αναμένεται να ξεκινήσουν 1η Μαρτίου και για το νέο πρόγραμμα δωρεάν χειρουργείων.
Το κόστος των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων για 50.000 ασθενείς θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, και η χρηματοδότηση αγγίζει τα 60 εκ ευρώ.
Μέσω του ίδιου προγράμματος εάν κριθεί αναγκαίο προβλέπεται και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου. Η λύση αυτή συζητείται για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου εκεί τα κενά σε αναισθησιολόγους καθιστούν πρακτικά αδύνατη την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται, όπως είναι αναμενόμενο, και οι μεγαλύτερες αναμονές στις λίστες.
«Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο Ιπποκράτειο. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες, έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει 7 φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί», είπε ο υπουργός.
90.000 ασθενείς στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων
Μετά την εκκαθάριση των λιστών χειρουργείων σε όλα τα νοσοκομεία περίπου 90.000 ασθενείς έχουν περάσει στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, που καταρτίζεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΗΔΙΚΑ και αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία. Ο χρόνος αναμονής στη λίστα χειρουργείων αποτελεί την βασική προϋπόθεση για να χειρουργηθεί κάποιος το απόγευμα δωρεάν.
Το κάθε περιστατικό στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων κατηγοριοποιείται με βάση την εξέλιξη της νόσου:
Περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 2 εβδομάδες.
Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 3-6 εβδομάδες.
Περιστατικά με έντονα συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 7-12 εβδομάδες.
Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα ή δυσλειτουργία χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 13-24 εβδομάδες.
Περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη, ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής μέχρι την πραγματοποίηση της επέμβασης είναι 25 εβδομάδες και πάνω.
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα απογευματινά χειρουργεία
Ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Υγείας ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα προχωρήσουν κανονικά με μέρος του κόστους να καλύπτεται από τον ασφαλισμένο. Θα λειτουργήσουν στη λογική των απογευματινών ιατρείων. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν με επιτυχία 22 χρόνια και ο μέσος χρόνος αναμονής στα πρωινά ιατρεία από έξι μήνες έχει πέσει στους δύο μήνες.
Για να μπορεί μία κλινική να έχει το δικαίωμα να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την παραγωγή χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα.
Η ανακοίνωση λειτουργίας τους πάντως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Η ΕΙΝΑΠ έχει ήδη προκηρύξει δύο απεργίες, στις 22 και 28 Φεβρουαρίου, με αιτήματα τον διπλασιασμό των μισθών των γιατρών, τον διπλασιασμό του προσωπικού, την ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Την διαφωνία της με τα απογευματινά χειρουργεία έχει εκφράσει και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων και για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.