Ποιοι ασθενείς έχουν προτεραιότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ

ΜΕΘ

Με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια εισάγεται κάποιος ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  (ΜΕΘ) και αυτά έχουν καθοριστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Για «επίμονη άρνηση» να βάλουν τον πατέρα του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κατηγορεί τους γιατρούς του νοσοκομείου «Αττικόν» ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

Ο Δημήτρης Καλλιάνος, ο οποίος έπασχε από σοβαρά προβλήματα υγείας κατέληξε χθες στο νοσοκομείο «Αττικόν». Μια μέρα νωρίτερα είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ, καθώς η υγεία του παρουσίασε επιδείνωση.

Ο Γιάννης Καλλιάνος στρέφεται δικαστικά κατά των γιατρών.

Ο υπουργός Υγείας έχει απαντήσει στο Γιάννη Καλλιάνο σχετικά με την εισαγωγή ασθενών σε ΜΕΘ:

«Η διαδικασία εισόδου ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι διαφανής, σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά κριτήρια.Κανένας μας δεν εξαιρείται αυτής της διαδικασίας, καθώς η πρόσβαση σε κρεβάτι ΜΕΘ μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις τη ζωή ή τον θάνατο κάποιου.Έναντι αυτού είμαστε όλοι απολύτως ίσοι. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι γιατροί με επιστημονικά κριτήρια», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

Στο ίδιο μήκος και η απάντηση του νοσοκομείου «Αττικόν»: «Η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε».

Τα κριτήρια εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ

Η εισαγωγή στις ΜΕΘ βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια , όπως αυτά έχουν αποφασισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) του υπουργείου Υγείας από το 2020.

Οι βαριά πάσχοντες ασθενείς που παρουσιάζουν οξεία ανεπάρκεια οργάνων / συστημάτων και χρειάζονται υποστήριξη της ζωής με θεραπευτικές παρεμβάσεις που γίνονται μόνο σε περιβάλλον ΜΕΘ (πχ. Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό, Συνεχή Θεραπεία Υποκατάστασης της Νεφρικής Λειτουργίας, χορήγηση αγγειοσυσπαστικών/ινοτρόπων φαρμάκων, επεμβατικό αιμοδυναμικό monitoring) και πλήρη διαγνωστική υποστήριξη (εργαστηριακή απεικονιστική).

Ασθενείς όπως οι ανωτέρω, με σημαντικά όμως μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης ή/και προσδόκιμο επιβίωσης (πχ οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο), με την προϋπόθεση ότι πάσχουν από δυνητικά αναστρέψιμες οξείες παθολογικές καταστάσεις, όπως σηπτικό shock που χρήζει χορήγησης αγγειοσυσπαστικών, οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω πνευμονίας κα.

Ασθενείς με δυσλειτουργία οργάνων που χρήζουν εντατικού monitoring και ή ειδική θεραπευτική παρέμβαση. Τέτοιοι είναι οι μετεγχειρητικοί ασθενείς οι οποίοι, χρειάζονται εντατική μετεγχειρητική φροντίδα, ή παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης, οι ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια ελεγχόμενη με Μη Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό (ΜΕΜΑ), κ.λπ..

Ασθενείς όπως εκείνοι της προηγούμενης κατηγορίας, αλλά με σημαντικά μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης ή/και προσδόκιμο επιβίωσης (πχ ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο που δεν επιθυμούν κλιμάκωση της αντιμετώπισής τους, ή κατακεκλιμένοι ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου), πάντα υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν δυνητικά αναστρέψιμες παθολογικές καταστάσεις. Εάν το νοσοκομείο διαθέτει ΜΑΦ, οι ασθενείς των περιπτώσεων 3 και 4 θα πρέπει να νοσηλεύονται εκεί.

Ασθενείς σε τελικό στάδιο της νόσου: Δεν θεωρείται δόκιμη επιλογή η εισαγωγή στη ΜΕΘ για ασθενείς σε τελικό στάδιο της νόσου ή για όσους τελούν σε προθανάτια κατάσταση και για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική ανάρρωσης.

Το διαχρονικό πρόβλημα των ΜΕΘ

Η έλλειψή προσωπικού και υποδομών είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας των ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ αποτέλεσαν προτεραιότητα των πολιτικών υγείας κατά την πανδημία covid-19 όπου οι ανάγκες ήταν τεράστιες. Τότε, είτε μέσω δωρεών, είτε από το υπουργείο Υγείας οι ΜΕΘ σχεδόν διπλασιάστηκαν. Την περίοδο της πανδημίας έφθασαν να λειτουργούν συνολικά 1.250 κλίνες ΜΕΘ (δημόσιο και 171 που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία ( μαζί με στρατιωτικά) που μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς είναι 895. Στις 14 Μαρτίου 2023 λειτουργούσαν 978 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια Νοσοκομεία και 171 από τον ιδιωτικό τομέα σύνολο 1.149 κλίνες ΜΕΘ.

Ανέστειλαν τη λειτουργία τους 83 κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία. «Είναι κρίμα να υπάρχει ο εξοπλισμός και μάλιστα υπερσύγχρονος κυρίως από δωρεές και να μην αξιοποιείται λόγω έλλειψης προσωπικού», σχολίαζε η ΠΟΕΔΗΝ. Στη χώρα μας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, με βάσει τα νοσοκομειακά μας κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top