Site icon Όλο Υγεία

Ποιες αλλαγές έρχονται στο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ

νοσοκομεία ΕΣΥ COVID-19 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών

H κεντρικοποίηση των διαγωνισμών, η θέσπιση επιτροπής αξιολόγησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η αναγκαιότητα επιβολής φραγμού στις αυτόματες επιστροφές, τα ατιμολόγητα και τα χρέη εν γένει των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η αναγκαία προτεραιότητα στο μητρώο προμηθευτών ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους στο 9th MedTech Conference.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΙΒ, Κώστας Μαριάκης έκανε λόγο για ένα κατεξοχήν κλάδο καινοτομίας με σημαντική συμβολή στην οικονομία. Ωστόσο όπως αναφέρθηκε ο κλάδος αντιμετωπίζει τρία ζητήματα:

Η Ελλάδα λαμβάνει «αργυρό μετάλλιο» στις αναθέσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της cosmoONE Θανάσης Πετμεζάς, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία από το ΕΣΗΔΗΣ και το ΚΗΔΜΗΣ, αναφορικά με θέματα συμβάσεων για το χρονικό διάστημα 2022-23 επεσήμανε πως έχουν πραγματοποιηθεί 3.000 διαγωνισμοί και 65 χιλιάδες συμβάσεις και αναλογούν σε κάθε διαγωνισμό 20 συμβάσεις ή γίνονται συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς.

Όσο για τις προσφορές και τους διαγωνισμούς, κατά μέσο όρο ο βαθμός ανταγωνισμού είναι τρεις προσφορές ανά διαγωνισμό. Σε ανοικτή διαδικασία δόθηκαν 447 εκ. ευρώ και σε απευθείας αναθέσεις 411 εκ. ευρώ (χωρίς τις αναθέσεις της πανδημίας), σε αναλογία 3 προς 4 , ενώ έγιναν 35 χιλιάδες αναθέσεις έναντι 15 χιλιάδων διαγωνισμών.

Για το 2023 η αναλογία είναι 10 προς 23. Σύμφωνα με έκθεση του expert group που αφορά την ανάλυση για τα ευρωπαϊκά κράτη, η χώρα μας λαμβάνει «αργυρό μετάλλιο στις αναθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετμεζάς.

Προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στο ΕΣΥ – Εμπόδια – Προκλήσεις

Την πρόθεση υιοθέτησης ενός παρεμφερούς συστήματος παραγγελίας μέσω πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ όπως στο φάρμακο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), Υπουργείο Υγείας, Άρης Απόστολου. Σε αυτό το εγχείρημα θα ενταχθούν όσα ιατροτενχολογικά προϊόντα μπορεί να σχεδιαστεί η προμήθεια τους και όχι όσα θα καλύψουν έκτακτες ανάγκες.

Ένα θετικό παράδειγμα αποτέλεσε ο διαγωνισμός βαλβίδων που βασίστηκε σε στοιχεία που συνέλεξε επιτροπή Καρδιολόγων, λαμβάνοντας υπόψη και μετεγχειρητικά δεδομένα πλην του κόστους. Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου νέα επικαιροποίηση των προδιαγραφών θα εκδοθεί για προϊόντα όπως είναι οι βηματοδότες και οι απινιδωτές.

Για το μέλλον, προβλέπονται οι προμήθειες να γίνουν κεντρικά για το 2024 στο 30-35%, γενικά για φάρμακα και ιατροτεχνολογικά και εξ αυτών για τα ιατροτεχνολογικά στο 15-20%, ενώ η διαδικασία θα προχωρά για τα υπόλοιπα προϊόντα ώστε να ενταχθούν στο σύστημα κεντρικών διαγωνισμών.

Με την σειρά του ο Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) Δημήτρης Κανελλόπουλος, σχολιάζοντας τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι διακηρύξεις, υποστήριξε πως πρέπει να γίνονται με μια προσέγγιση από το γενικό στο ειδικό και όχι όπως συνέβη έως τώρα από το άκρως εξειδικευμένο στο γενικό.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει στις προδιαγραφές τεκμηρίωση, να είναι σαφής και να γνωστοποιηθεί σε όλους. Αναγκαία ακόμη, υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι είναι η κωδικοποίηση των ειδών για την επικοινωνία με τα νοσοκομεία αλλά και τον έλεγχο από την ΕΚΑΠΥ. Σχετικά με το μητρώο, ο κ. Αποστόλου επεξήγησε ότι στο σημερινό ΔΣ του οργανισμού κατακυρώνεται ο διαγωνισμός για την ενιαία κωδικοποιήση και στο επόμενο διάστημα θα παραδοθεί, ενώ εκεί θα «δέσουν» όλα τα νοσοκομεία τα υλικά τους.

Αξιολόγηση και Αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ

Η Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια & Πρόεδρος ΔΣ, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υποστήριξε ότι ο οργανισμός αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο πεδίο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αξιολόγηση.

Η δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης θεωρείται πρόκληση, αλλά πλέον υπάρχει η κατάλληλη συγκυρία για να προχωρήσει, σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη. Η πρόκληση έχει τέσσερα βήματα καθώς ήδη ο οργανισμός «τρέχει» τεράστια έργα ψηφιοποίησης, τη χρήση τεχνητής Νοημοσύνης για να συνδεθούν όλες οι πληροφορίες που είναι διάχυτες σε μητρώα καθώς και ο ψηφιακός φάκελος.

Η επιτροπή θα συνεργάζεται με επιστημονικούς φορείς και συλλόγους ασθενών για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσουν οι σωστές διαδικασίες, μέχρι να φτιαχτεί ένας ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης, θα λειτουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε βασικά είδη.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version