ΠΟΕΔΗΝ: «Βρέχει» μέσα στα Νοσοκομεία-Ασυντήρητες κτιριακές υποδομές επί δεκαετίες

Νοσοκομεία-προβλήματα

Την ανάγκη άμεσων κτιριακών βελτιώσεων, ενόψει του χειμώνα και αύξηση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επί χρόνια οι κτιριακές εγκαταστάσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ έμειναν ασυντήρητες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κακοτεχνίας που δημιουργούν πολλά προβλήματα ή «εκδικούνται», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο.

  • «Οι ψευδοροφές καλύπτουν τις φθορές στις στέγες των κτιρίων.
  • Όταν βρέχει στάζουν νερά σε πολλά σημεία στο εσωτερικό από τις ψευδοροφές.
  • Σε πολλές περιπτώσεις βρέχει έξω και βρέχει και μέσα στα νοσοκομεία.
  • Η υγρασία καταστρέφει τις ψευδοροφές και πέφτουν στα κεφάλια ασθενών και προσωπικού.
  • Όπου πέφτουν νερά καταστρέφουν και τα πατώματα. Κουβάδες σε πολλά σημεία των νοσοκομείων σε διαδρόμους, εντός των θαλάμων ασθενών, τοποθετούνται για να πέφτουν τα νερά από τα ταβάνια.
  • Παράθυρα που δεν κλείνουν στεγανά και μπάζουν νερά με τη βροχή.
  • Οι τεχνικές υπηρεσίες στα μεγάλα νοσοκομεία αποτελούν διεύθυνση και στα μικρά νοσοκομεία υποδιεύθυνση, χωρίς όμως να διαθέτουν τεχνικούς υπαλλήλους, αφού δεν προβλέπονται προσλήψεις εδώ και δεκαετίες.

Η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ενόψει του χειμώνα για την ανάγκη άμεσων κτιριακών βελτιώσεων, σημειώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας, επαρκή προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες για να διορθωθεί η κατάσταση.

Τα παραπάνω σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν συμβαίνουν σε νοσοκομεία που ιδρύθηκαν πριν 100 χρόνια, αλλά υπάρχουν και νέα σχετικά νοσοκομεία που είναι 20ετίας και «τρέχουν από τα ταβάνια νερά. Εδώ προφανώς φταίνε οι κακοτεχνίες από την κατασκευή τους με ευθύνες σε όσους τα παρέλαβαν. Εξ άλλου τα προβλήματα με τα νερά που στάζουν είναι χρόνια. Κυρίως από τους αρμούς σύνδεσης των κτιρίων και προβλημάτων ή κακοτεχνιών στις μονώσεως των ταρατσών».

Η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση

«Η δημόσια υγεία εφόσον παραμείνουν οι δημόσιες δαπάνες στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ δεν έχει μέλλον», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
«Με τέτοιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα ιδιωτικοποιείται περαιτέρω το Σύστημα Υγείας.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς με αποτέλεσμα να οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Υπό αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που λειτουργούν επί πολλά έτη( από τη περίοδο των μνημονίων), είναι αδύνατον να γίνουν μεγάλης έκτασης κτιριακές συντηρήσεις στα νοσοκομεία, που είναι επιτακτική ανάγκη, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σε εξέλιξη πρόγραμμα κτιριακών βελτιώσεων

Πολλά κτίρια νοσοκομείων είναι πάνω από 70 χρονών, χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις συντήρησης, καμία επισκευή στις στέγες και σε άλλα σημεία.
Κατά καιρούς αξιοποιούνται προγράμματα ΕΣΠΑ που περιλαμβάνουν κτιριακές βελτιώσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις, όμως δεν στάθηκαν ικανά, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα που με τη πρώτη βροχή στάζει νερό σε πολλά εσωτερικά σημεία των νοσοκομείων
«Βρίσκεται σε εξέλιξη και τώρα μεγάλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κτιριακών βελτιώσεων, ενεργειακής αναβάθμισης υγειονομικών μονάδων, που ελπίζουμε να βελτιώσει τη κατάσταση. Όμως υπάρχουν νοσοκομεία ή κτίρια νοσοκομείων που δεν είναι ενταγμένα στα εν λόγω προγράμματα και οι προϋπολογισμοί των δεν αντέχουν να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των ζημιών.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παλαιά νοσοκομεία, ισχύει και για πολλά σχετικά νέα νοσοκομεία λόγω κακοτεχνιών στη κατασκευή ή την έλλειψη συντήρησης».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό. Ευτυχώς, προσθέτει, με το πρόγραμμα απασχόλησης μέσω ΔΥΠΑ ηλικίας 55 εως 67 ετών προσελήφθησαν κάποιοι έστω λίγοι τεχνικοί. Με παρεμβάσεις  της ΠΟΕΔΗΝ  προς τον τότε Υπουργό Εργασίας κ. Γεωργιάδη ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για 2 έτη.

ΠΟΕΔΗΝ: Το χειρότερο κτιριακά νοσοκομείο της χώρας είναι το νοσοκομείο Κιλκίς.

«Δεν στοχοποιούμε τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, αφού λίγο πολύ νερά στάζουν σε πάρα πολλά νοσοκομεία λόγω κακοτεχνιών και έλλειψη συντήρησης», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος, αναφέροντας ενδεικτικά το νοσοκομείο Κιλκίς το οποίο χαρακτηρίζει «το χειρότερο κτιριακά νοσοκομείο της χώρας».
«Πρέπει να γκρεμιστεί χθες και να γίνει νέο νοσοκομείο. Ότι χρήματα πέφτουν σε αυτό για επισκευές είναι πεταμένα χρήματα. Το κτίριο που στεγάζεται η παθολογική κλινική είναι 90 χρονών. Βρέχει έξω, βρέχει και μέσα στην παθολογική κλινική. Συμπληρωματικά η παθολογική κλινική στην οποία στάζουν τα νερά έχει μία μόνο γυναικεία τουαλέτα και οι νοσηλευόμενες γυναίκες πηγαίνουν σε αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων. Χρειάζεται επειγόντως νέο νοσοκομείο το Κιλκίς».
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται και σε νοσοκομείο της Αττικής που έσταζαν τα νερά της βροχής στο εσωτερικό. Το παλαιό κτίριο του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι 130 χρονών και τώρα γίνεται μελέτη για αλλαγή της στέγης.
Μεγάλο νοσοκομείο της Ανατολικής Μακεδονίας που αποτελείται από τρία νέα σχετικά κτίρια περίπου 20ετίας. «Τρέχουν νερά στο εσωτερικό από τους αρμούς σύνδεσης των τριών κτιρίων στις στέγες. Προφανώς κακοτεχνίες στη κατασκευή. Επίσης νέο νοσοκομείο 20ετίας στη Θεσσαλία, προφανώς από κακοτεχνίες στη κατασκευή σε πολλά σημεία στο εσωτερικό στάζει με τη πρώτη βροχή».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top