Το ΕΣΥ βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και προγραμματίζει κινητοποίηση ενόψει της ΔΕΘ.
Η δημόσια υγεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με κύρια την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) δίνει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ, ενόψει της κινητοποίησης που προγραμματίζει στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και κεντρικό σύνθημα «Η δημόσια Υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα. Επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων».
Μείωση προσωπικού στο ΕΣΥ
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ. Με βάση τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαιώνεται, όπως αναφέρει, το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων αποχωρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει την 1η Ιανουαρίου του 2023 υπηρετούσαν 72.986 υπάλληλοι. Την 1η Ιανουαρίου του 2024 70.582 υπάλληλοι. Την 1η Ιουνίου του 2024, 70.096 υπάλληλοι.
Από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Μάιο του 2024, σε 2,5 χρόνια το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 4.926 υπαλλήλους.
Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2024, από 1η Ιανουαρίου έως τέλος Μαΐου το τακτικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 500 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα Νοσοκομεία 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις με οργανισμούς πέραν της δεκαετίας στους οποίους δεν περιλαμβάνονται πολλά εκ των ανεπτυγμένων τμημάτων. Οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 95.000.
Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών
Συνεχώς οι δείκτες ποιότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας επιδεινώνονται με γενεσιουργό αιτία την χρηματοδότηση, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5,5% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7.5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ και αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση και ανανέωση της κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής τους.
Την ίδια ώρα έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή.
«Πάνω από 100.000 χειρουργεία βρίσκονται σε λίστα αναμονής εκ των οποίων τα 30.000 περίπου από ένα έτος έως και πέντε έτη. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περί τα 5.000 απογευματινά χειρουργεία, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών των ασθενών που χειρουργήθηκαν δεν ήταν εγγεγραμμένοι σε λίστα αναμονής. Επίσης, ακόμη δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών των Νοσοκομείων είναι κλειστές λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Εάν προσληφθεί προσωπικό και ανοίξει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών σε λιγότερο του ενός έτους θα εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής.
Η χαμηλή ανταπόκριση στα απογευματινά χειρουργεία, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια σε λίστα αναμονής δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν».
Η καλύτερη Υγεία χρειάζεται χρήματα και προσωπικό
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται επίσης στην κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών που είναι
θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ και «ευνοεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ». Θεωρεί αιτία πολέμου τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, τονίζοντας μάλιστα ότι στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 κλίνες νοσηλείας ανά 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. «Έχουμε ανάγκη να λειτουργήσουν περισσότερα νοσοκομειακά κρεββάτια τα οποία όμως να λειτουργούν με ασφάλεια».
Ζητάει να μην υλοποιηθεί ο νόμος για την ψυχική υγεία, σημειώνοντας ότι η συγκεντρωτική διοίκηση των μονάδων ψυχικής υγείας υπό την κάθε υγειονομική περιφέρεια εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά θα οδηγήσει σε αποδιοργάνωση, ιδιωτικοποίηση και σε περαιτέρω ανάπτυξη των ΜΚΟ που προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα με τα χρήματα που λαμβάνουν.
Μιλάει για κατάρρευση των προνοιακών μονάδων, λόγω κτιριακών προβλημάτων και των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Στις 5.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 2.300 υπάλληλοι όλων των σχέσεων εργασίας. «Δεκάδες θέσεις φιλοξενίας είναι κλειστές με αποτέλεσμα τις απέραντες λίστες αναμονής για φιλοξενία ευπαθών ομάδων, τα δεκάδες παρκαρισμένα παιδιά στα Νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή, τα κοινωνικά περιστατικά που παραμένουν επί μακρόν στα Νοσοκομεία νοσηλευόμενα επειδή δεν έχουν που να πάνε».
Η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι «για να έχουμε καλύτερη Δημόσια Υγεία, Πρόνοια, ΕΚΑΒ χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα και προσωπικό. Να επενδύσουμε στη Δημόσια Υγεία – Πρόνοια».