Πνιγμός: Τι πρέπει να προσέχετε όταν κολυμπάτε σε πισίνα

Πνιγμός

Ο πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 30 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.

Ο πνιγμός σε θάλασσα ή πισίνα αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 30 δευτερόλεπτα στον πλανήτη, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Κολύμπι σε πισίνα-Τι πρέπει να προσέχετε

Ο πνιγμός 8χρονου κοριτσιού σε πισίνα κατασκήνωσης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής επαναφέρει την αναγκαιότητα ασφάλειας στο νερό της πισίνας και τις διαδικασίες λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε κολυμβητική δεξαμενή πρέπει να έχει λεπτομερείς γραπτές διαδικασίες λειτουργίας (ΓΔΛ) που θα περιέχουν την περιγραφή των διαδικασιών που πρέπει να πραγματοποιούνται για την ασφάλεια των λουομένων. Αυτές οι ΓΔΛ, πρέπει να περιλαμβάνουν τις Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας (ΔΚΛ) και το Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (ΣΕΔ).

Οι ΔΚΛ περιλαμβάνουν τον συστηματικό έλεγχο της κολυμβητικής δεξαμενής, του μηχανοστασίου και της συνολικής κολυμβητικής εγκατάστασης από πλευράς ασφαλείας, τον έλεγχο της πρόσβασης στην πισίνα, τον έλεγχο της μέγιστης χωρητικότητας της πισίνας από λουομένους, την ικανότητα, την εκπαίδευση και την επαγγελματική πιστοποίηση των ναυαγοσωστών, τους προσδοκώμενους κανόνες συμπεριφοράς των λουομένων, τη χρήση καλυμμάτων νερού, και τις διαδικασίες συναγερμού.

Το ΣΕΔ περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης της περίπτωσης που η πισίνα είναι γεμάτη από κόσμο, την μειωμένη καθαρότητα του νερού, την εκκένωση της κολυμβητικής εγκατάστασης για διάφορους λόγους (συσκότιση, σεισμό, διαρροή τοξικού αερίου, σοβαρού τραυματισμού ενός λουομένου από πνιγμό, εμπρηστική ενέργεια).

Κανόνες Ασφαλείας για Πισίνα

Πριν μπεις στο νερό, επισκέψου την τουαλέτα.

Μετά την τουαλέτα και πριν την είσοδο στο νερό, κάνε οπωσδήποτε ντους.

Όταν σαπουνίζεστε στο ντους ή ξυρίζεσαι, κλείνε τον διακόπτη της βρύσης. Το νερό είναι πολύτιμο αλλά δεν είναι ανεξάντλητο.

Κράτησε την πισίνα καθαρή και μην ουρείς ή φτύνεις μέσα στο νερό.

Τήρησε τους ναυαγοσωστικούς κανόνες ασφαλείας. Μη μιλάς άσκοπα στον ναυαγοσώστη την ώρα της υπηρεσίας του.

Τα παιδιά να συνοδεύονται πάντα από ένα ενήλικο.

Απόφυγε τα επικίνδυνα παιχνίδια στο νερό όταν υπάρχουν άλλοι λουόμενοι γύρω (πχ καβαλαρίες, μπάλα). Ένα αναπάντεχο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει διάσειση ή πνιγμό.

Ακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τους κανόνες ασφαλείας της πισίνας.

Σε πισίνες που έχουν κολυμβητικές διαδρομές, κολύμπα πάντα δεξιά ώστε να μην συγκρούεσαι με τους άλλους λουομένους.

Πριν καταδυθείς, βεβαιώσου ότι κάτω από την επιφάνεια του νερού δεν υπάρχει άλλος λουόμενος.

Δώσε προτεραιότητα στους κολυμβητές με αναπηρία. Για τους περισσότερους από αυτούς, η κολύμβηση αποτελεί ιδανική δραστηριότητα αναψυχής και αποκατάστασης. Ορισμένα είδη αναπηρίας, απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες νερού.

Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.

Τοποθέτησε το κλειδί του ντουλαπιού των αποδυτηρίων γύρω από το χέρι ή το πόδι σου κάτω από το προστατευτικό του κάλυμμα, ώστε να μην μπορεί να τραυματίσει εσένα ή κάποιον άλλο λουόμενο

Διατήρησε τα νύχια σου κομμένα.

Βγες από την πισίνα αν νιώσεις ότι κρυώνεις.

Γνώριζε τις εξόδους κινδύνου του κολυμβητηρίου.

Αν είσαι μέτριος κολυμβητής, να συνοδεύεσαι από κάποιο ενήλικο ή να κολυμπάς σε πισίνα που επιτηρείται από ναυαγοσώστη. Επίσης, προτίμησε να κολυμπάς στη ρηχή μεριά της πισίνας ή κοντά στον τοίχο της.

Αν το νερό χλωριώνεται, χρησιμοποίησε κολυμβητικά γυαλάκια για να προστατέψεις τα μάτια σου.

Μην σπρώχνεις ή τραβάς κάποιον για πλάκα.

Η βρεφική κολύμβηση να ενθαρρύνεται σε οργανωμένα μαθήματα που θα εκπονούνται από καταλλήλως πιστοποιημένους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα κολύμβησης και ειδίκευση στη βρεφική κολύμβηση, σε νερό με θερμοκρασία 33οC.

Όλες οι πισίνες πρέπει να έχουν ταμπέλες για το βάθος του νερού.

Όλο το προσωπικό της πισίνας πρέπει να έχει την ικανότητα να εντοπίζει κάποιον βυθισμένο λουόμενο. Η διαύγεια του νερού πρέπει να είναι επαρκής για να επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό.

Όλες οι πισίνες πρέπει να διαθέτουν σε ευκόλως προσβάσιμα σημεία τον απαραίτητο ναυαγοσωστικό εξοπλισμό (σωστικό σωλήνα, κοντάρι, κυκλικό σωσίβιο, απινιδιστή, φαρμακείο, σπονδυλικό φορείο).

Οι χρήστες της πισίνας να αφαιρούν τα τιμαλφή τους (σκουλαρίκια, κοσμήματα κτλ) πριν την είσοδο στο νερό, για να αποφύγουν τον τραυματισμό.

Ασκήσεις κρατήματος της αναπνοής κάτω από το νερό να αποφεύγονται. Είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και πνιγμό.

Μην τρέχεις γύρω από την πισίνα. Το γλιστερό δάπεδο μπορεί να προκαλέσει πτώση στο έδαφος.

Μη χρησιμοποιείς μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα αν δεν επιτρέπεται.

Μην μασάς τσίχλα, τροφή και μην πίνεις ροφήματα όταν βρίσκεσαι μέσα στο νερό. Μπορεί να πάθεις πνιγμονή.

Αν ακούσεις τον συναγερμό του πνιγμού και καταλάβεις ότι οι ναυαγοσώστης αντιμετωπίζουν κάποιο επείγον περιστατικό, βγες από το νερό αμέσως.

Αν έχεις προβλήματα υγείας ή λαμβάνεις φάρμακα, ενημέρωσε τον ναυαγοσώστη πριν μπεις στο νερό για να ξέρει πως να σε αντιμετωπίσει.

Αν κολυμπάς ζεστή μέρα σε ανοιχτή πισίνα, προστάτεψε τον εαυτό σου φορώντας καπέλο, γυαλιά, αντηλιακή κρέμα και πίνε άφθονα μη αλκοολούχα υγρά. Τις κρύες ημέρες, προστάτεψε τον εαυτό σου με ζεστά ρούχα και στέγνωσε το κεφάλι σου πριν βγεις από το κολυμβητήριο.

Βουτιά στο Νερό της Κολυμβητικής Δεξαμενής

  •  Μην βουτάς σε ρηχό νερό με το κεφάλι. Μπορεί να δημιουργήσεις σπονδυλικό τραυματισμό.
  •  Η βουτιά επιτρέπεται σε νερό με κάθετο βάθος 1,5 μ.
  •  Απόφυγε την βουτιά από τα πλαϊνά σημεία της πισίνας. Προτίμησε τους βατήρες.
  •  Προτίμησε να κάνεις ρηχές βουτιές σε μήκος αντί για βουτιές σε βάθος.
  •  Μην κάνεις βουτιές παίρνοντας φόρα.
  •  Δεν επιτρέπονται οι βουτιές σε πισίνες που έχουν μήκος μικρότερο από 7,6 μ.
  •  Πινακίδες με την ένδειξη “Όχι Βουτιές” να τοποθετούνται σε σημεία με νερό ρηχότερο από 1,5 μ.
  •  Πινακίδες με εικόνες και γραπτά μηνύματα που ενθαρρύνουν την ασφαλή κατάδυση και απαγορεύουν όσες εκτελούνται με επικίνδυνο τρόπο, να είναι αναρτημένες στους τοίχους γύρω από την πισίνα και την είσοδο που την συνδέει με τα αποδυτήρια.
  •  Η διδασκαλία της βουτιάς από πτυχιούχο προπονητή να μην γίνεται σε βάθος μικρότερο από 1,8 μ.
  •  Η κατάδυση να αποφεύγεται σε πισίνα με τεχνητά κύματα όταν αυτά βρίσκονται σε λειτουργία.
Όλο Υγεία

Scroll to Top