Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις εξαγγελίες Αγαπηδάκη για την ΠΦΥ

ΠΦΥ ΟΕΝΓΕ

Επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ) τις εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

«Η αγωνιώδης προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων, εδώ και 8 χρόνια να δημιουργήσουν ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποκλείοντας στην πράξη ειδικούς γιατρούς, με στόχο το “gatekeeping”, σήμερα φτάνει σε οριακή κατάσταση», σημειώνει η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ.

«Η υποβάθμιση του συστήματος με την είσοδο ιατρών χωρίς εμπειρία και χωρίς ειδικότητα είναι ανήκουστο επιστημονικά και κοινωνικά. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω κυρίως ελλείψεων ιατρών βασικών ειδικοτήτων. Οι επικουρικοί ιατροί βιώνουν την εργασιακή και επιστημονική ανασφάλεια. Προκηρύξεις θέσεων γιατρών δεν γίνονται». Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, «ξαφνικά αναγγέλλονται μισθοί της τάξης των 150.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να αναφέρεται ο προϋπολογισμός και οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Πρόκληση για ένα διευθυντή ΕΣΥ με 35 και πλέον χρόνια υπηρεσίας σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, όπου ο μισθός παραμένει καθηλωμένος στα μνημονιακά επίπεδα των 25.000 ευρώ ετησίως».

Η ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ προσθέτει επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας δεν κάλεσε κανένα συλλογικό φορέα των γιατρών να ακούσει απόψεις. «Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη συμπεριφορά, όπου οι γιατροί δεν έχουν κανένα λόγο για τα στεγανά του Υπουργείου. Είναι πρωτοφανές μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, η ηγεσία του Υπουργείου να αρνείται συνάντηση με την Ομοσπονδία, παρά τις συνεχείς προσπάθειες».

Θέσεις της Ομοσπονδίας:

  • Πλήρης αξιοποίηση των ιατρών όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας
  • Κανείς ανειδίκευτος ιατρός σε θέση προσωπικού ιατρού
  • Μονιμοποίηση όλων των υπηρετούντων επικουρικών ιατρών με μοριοδότηση και νέοι διορισμοί.
  • Να σταματήσει η ιατρική μετανάστευση
  • Οργάνωση των Κέντρων Υγείας με αναβάθμιση των εργαστηρίων και δημιουργία μονάδων προληπτικής ιατρικής
  • Καμία απόλυση ιατρού που υπηρετεί με δικαστικές αποφάσεις-πολιτική νομοθετική λύση
  • Μισθοί στα προ του μνημονίου επίπεδα
  • Οι δημόσιες δαπάνες να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο επί του ΑΕΠ
  • Συμμετοχή των συλλογικών οργάνων σε διάλογο και διαβούλευση
Όλο Υγεία

Scroll to Top