Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου προέβη την Πέμπτη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στη στελέχωση μονάδων του ΕΣΥ με ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς.
Όπως εξήγησαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, οι ιδιώτες γιατροί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από αύριο Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα. Εξαίρεση στην απόφασή τους θα αποτελούν τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία, ενώ θα μπορούν να χορηγούνται χειρόγραφες συνταγές. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι χειρόγραφες συνταγές δεν αποζημιώνονται, επομένως οι ασφαλισμένοι θα ζητούν στη συνέχεια τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ιδιώτες γιατροί αντιδρούν στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ σε περιοχές όπου οι Μονάδες Υγείας είναι υποστελεχωμένες.
Δηλαδή προβλέπεται διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και αποβολή από την ηλεκτρονική συνταγογραφηση.
Τι ζητούν ΠΙΣ και οι ιδιώτες γιατροί από το Υπουργείο Υγείας
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και διάλογο με το Υπουργείο Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πέρσι το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές.
Εκτίμησε ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη στα νοσοκομεία αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από το υπουργείο Υγείας. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για στελέχωση των περιοχών αυτών και στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεχομένως, δεν θα υπάρχουν καθόλου γιατροί, ενώ νέοι γιατροί δεν θα επιλέγουν ειδικότητες που βρίσκονται στη δαμόκλειο σπάθη του νομοσχεδίου», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Όπως εξήγησε, οι ιδιώτες γιατροί αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για σκληρή αντίδραση και γι’ αυτό ζήτησε συγγνώμη και την κατανόηση των πολιτών. Ανακοίνωσε, δε, ότι την Δευτέρα οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι στην Αθήνα ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης.
Ο Δημήτρης Βαρνάβας, ΓΓ του ΠΙΣ, είπε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και μίλησε για ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας. «Το σύστημα υγείας χρειάζεται θεσμικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά», κατέληξε.