Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το μέλλον. Η καινοτομία δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε οι ασθενείς, τόνισε η πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.
Την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις, επισήμανε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PhARMA Innovation Forum (PIF), μιλώντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), με θέμα «Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο – Από τη Θεωρία στην Πράξη». Συμμετέχοντας στο πάνελ με τίτλο «Ανικανοποίητες Ιατρικές Ανάγκες», υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς τα ποσοστά ακάλυπτων ιατρικών αναγκών είναι πολύ υψηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη χαμηλή δημόσια χρηματοδότηση και την επίπτωση στην πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας».
Οι ανεκπλήρωτες ανάγκες πρέπει να αποτελούν κεντρικό ζήτημα στη διαδικασία του ΗΤΑ, (Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας) με ενεργή συμμετοχή των ασθενών, ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος. Πρόσθεσε ότι το PhARMA Innovation καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για έναν δομημένο διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου «να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών».
Προτάσεις για την ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής των ασθενών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει
«Ο ασθενής δεν μπορεί να περιμένει. Η πρόσβαση στη σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή, πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ.
Σημείωσε ότι το PIF αναδεικνύει την αξία της καινοτομίας στην υγεία, με στόχο την άμεση εφαρμογή λύσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του καρκίνου.
Η κ Μπαρμπετάκη, συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Επενδύοντας σε ένα αποτελεσματικό μοντέλο χρηματοδότησης», υπογραμμίζοντας τη σημασία της φαρμακευτικής καινοτομίας και τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας. Επεσήμανε την ανάγκη για μια ασθενοκεντρική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην άμεση και ισότιμη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.
«Ως PhARMA Innovation, με 29 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες, στεκόμαστε δίπλα στον ασθενή. Οι εξελίξεις στην ογκολογία έχουν αλλάξει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής, αποδεικνύοντας ότι η πρόσβαση στις νέες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Η σωστή θεραπεία, τη σωστή στιγμή, για κάθε ασθενή, είναι ο κοινός μας στόχος.». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι η πολιτική για τον καρκίνο πρέπει να είναι συνολική, καλύπτοντας την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία. «Δεν μιλάμε για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους. Δεν μιλάμε για κόστος, αλλά για επένδυση στη ζωή».
Με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την επίσημη λειτουργία του «Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Ασθενειών», η κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη δήλωσε: «Η ανακοίνωση μάς βρίσκει σύμφωνους και ιδιαίτερα χαρούμενους, όπως και οι εξελίξεις σχετικά με τους βιοδείκτες. Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το μέλλον, και κάθε μέρα μετράει για τους ασθενείς μας. Η καινοτομία δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε οι ασθενείς».
Άδωνις Γεωργιάδης-Έρχεται η αποζημίωση των βιοδεικτών για τον καρκίνο
Κλείνοντας, η κα. Μπαρμπετάκη τόνισε τη σημασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Καρκίνο και του Συμφώνου Συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες λύσεις με άμεση εφαρμογή. «Το Σύμφωνο Συνεργασίας δεν είναι απλώς μια δέσμευση- είναι ο δρόμος για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. Η δίκαιη κατανομή πόρων, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η αποσύνδεση οριζόντιων μέτρων όπως το clawback είναι μόνο μερικά από τα βήματα που θα μας επιτρέψουν να εξασφαλίσουμε όχι μόνο ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό Σύμφωνο Συνεργασίας αλλά και ένα value based medicine σύστημα με πραγματικές λύσεις για τον ασθενή στην Ελλάδα.».