Πατούλης: Ενίσχυση της ενασχόλησης των πολιτών με τον αθλητισμό διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία τους

αθλητισμό

Η επιστήμη και ο αθλητισμός στο επίκεντρο της παρουσίασης του βιβλίου για την αθλητιατρική, του Δρ. Ξενοφώντα Ρούσση, Προέδρου της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας.

Η επιστήμη και ο αθλητισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης ενός αξιόλογου συγγραφικού έργου για την αθλητιατρική. Επίλεκτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας του αθλητισμού και της πολιτικής παρίστατο στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Ξενοφώντα Ρούσση Προέδρου της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας ATHLETIA επίσης της υγειονομικής επιτροπής της Super League 1 και επιστημονικού υπεύθυνου της ιατρικής επιτροπής της ΕΠΟ, με τίτλο «Αθλητιατρική-Θεωρία-Πράξη-Θεραπεία» από τις εκδόσεις Booklab, που έγινε στην συνεδριακή αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό συγγραφικό πόνημα χρήσιμο για κάθε άνθρωπο της υγείας και του αθλητισμού, το οποίο παρουσίασαν ο κ. κ Γ. Πατούλης Ορθοπεδικός Χειρουργός, Πρόεδρος ΙΣΑ, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας, ο Γιώργος Μαυρωτάς Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και ο Xρήστος Γώγος διευθυντής νευροχειρουργός και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον αθλητισμό.

Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρούσσης μίλησε για το πώς συνδύασε την επιστήμη, με την αγάπη του για τον αθλητισμό και είχε την ευτυχία να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Αναφορικά με το βιβλίο του επεσήμανε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο πόνημα που περιλαμβάνει όλα τα συστήματα του ανθρώπου, καθώς και κάθε ασθένεια που μπορεί να παρουσιαστεί στους αθλητές. «Το έγραψα με απλό και κατανοητό τρόπο για να μπορούν να διαβάσουν τόσο επιστήμονες υγείας όσο και κάθε άνθρωπος που αγαπάει τον αθλητισμό», επεσήμανε ο συγγραφέας.

Ο ρόλος της επιστήμης της αθλητιατρικής είναι σημαντικός

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας Εταιρίας Γ. Πατούλης εξήρε το βιβλίο και συνεχάρη τον συγγραφέα.

«Ο ρόλος της επιστήμης της αθλητιατρικής είναι σημαντικός στην προστασία τόσο των αθλητών όσο και των πολιτών που ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την ενασχόληση ειδικά των νέων με τον αθλητισμό διασφαλίζοντας όμως την υγεία τους, όχι μόνο όσο αθλούνται αλλά και τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό, η αθλητιατρική έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

Χαιρετισμό έκαναν μεταξύ άλλων, η πρώην Υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ο Τάκης Μπαλτάκος Πρόεδρος ΕΠΟ, ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης Πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, ο Δημήτρη Γιαρένης, Πρόεδρος ΕΠΣΑΝΑ, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παρίστατο μεταξύ άλλων, τα μέλη της Ελληνικής Αθλητιατρικής Εταιρείας κ.κ. Χ. Θέος, Γ. Κουνάδης Ε. Πρωτόπαπας καθώς και οι κ.κ. Δρ. Κ. Κωνσταντινίδης Χειρουργός, Γ. Παπαδόπουλος γ.γραμματέας ΕΠΣΑ Αθηνών, Π. Πανουτσακόπουλος Πρόεδρος ΤΣΑΚΟΥ Αγ. Παρασκευής καθώς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαίρη Κουρή και Νίκος Σαργκάνης.

Ο Δρ. Ρούσσης συνδύασε άριστα τον αθλητισμό, ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα και την Ιταλία, με την ιδιαίτερα απαιτητική ιατρική επιστήμη.

Το βιβλίο «ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ, ΘΕΩΡΙΑ-ΠΡΑΞΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ» είναι ένα πολυτελές βιβλίο 600 σελίδων, απλά και κατανοητά γραμμένο, που πραγματεύεται όλες τις παθήσεις και κακώσεις που αφορούν τους αθλητές και τις αθλήτριες, αλλά και όλους τους αθλούμενους γενικά, όλων των ηλικιών.

Τα θέματα του βιβλίου περιλαμβάνουν τον πλήρη προαγωνιστικό έλεγχο αθλουμένων και αθλητών, την προπονητική, τη διατροφολογία (συμπεριλαμβανομένης της ειδικής vegan διατροφής που τελευταία εξαπλώνεται και στην αθλητική κοινότητα), την αθλητική δερματολογία, την ψυχολογία. Ακόμη, παθήσεις του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, με την αναλυτική παρουσίαση, από την πρόσφατη βιβλιογραφία, όλων των κρυφών καρδιακών παθήσεων που προκαλούν τον αιφνίδιο θάνατο στους αγωνιστικούς χώρους, και ποια είναι η διαδικασία πρόληψης.

Επίσης, παθήσεις του πεπτικού, του ουροποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος που προκαλούνται από την άσκηση και πώς αντιμετωπίζονται. Τέλος, για το μυοσκελετικό σύστημα, γίνεται εκτενής αναφορά σε όλες τις βλάβες που προκαλούνται από, κατά και μετά την άσκηση, καθώς και στη θεραπεία αυτών.

Όλο Υγεία

Scroll to Top