Τεχνητό χρέος 1,6 δις καλούνται να πληρώσουν οι εργαστηριακοί γιατροί που συνεχίζουν την απεργία τους παρά τις προειδοποιήσεις του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της σύμβασης.
«Αναγκαστικό κλείσιμο ιατρείων λόγω οικονομικής αδυναμίας λειτουργίας», αυτό απαντούν οι εργαστηριακοί γιατροί των περιφερειακών διαγνωστικών κέντρων στον ΕΟΠΥΥ που προειδοποίησε με διακοπή της σύμβασης και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου. Κάνουν λόγο για προκλητή ζήτηση, συνταγογράφηση χωρίς κανόνες και έλεγχο με αποτέλεσμα να «φορτωθούν ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος 1,6 δις, ευρώ».
Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αποφάσισαν με ποσοστό 85% τη συνέχιση της απεργίας, αντιδρώντας στο μέτρα των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) που επιφέρει περικοπή μέχρι και 60% των εισοδημάτων τους και τους οδηγεί στη χρεοκοπία, όπως αναφέρουν.
«Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν έχουν περιθώρια για να σταματήσουν τον δίκαιο αγώνα τους που μοναδικό σκοπό έχει την διάσωση των ιατρείων τους από τον οικονομικό στραγγαλισμό Ο οποίος είναι συνεχής και τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο», τονίζουν.
Τα παράδοξα των παραπεμπτικών και η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού
Οι εργαστηριακοί γιατροί εξηγούν ότι «η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι γρίφος. Οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού, είτε σε αύξηση ψευδή, τεχνητή. Και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους».
Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν.
Κατά τη συνάντηση που είχαν τον Απρίλιο του 2024, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, (12 χρόνια μετά την εφαρμογή του clawback) φέρανε μαζί τους έναν ογκωδέστατο φάκελο που περιείχε εκατοντάδες παραπεμπτικά, προκειμένου να αποδείξουν ότι «στο σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να γράφει όποιος θέλει ( ακόμη και μη ιατρός ) , ότι θέλει, όποτε θέλει κι αυτό βαφτίστηκε εντελώς καταχρηστικά ορθή συνταγογράφηση».
Τα εκατοντάδες παραπεμπτικά που παρουσίασαν στον υπουργό περιελάμβαναν, σύμφωνα με τους ίδιους, «PSA σε γυναίκες, όλους τους καρκινικούς δείκτες σε παιδάκια μόλις 4 ετών με ένδειξη καταβολή και ανορεξία, υπερήχους μήτρας κι ωοθηκών σε άνδρες, επαναλαμβανόμενες ακριβές εξετάσεις και διάγνωση προληπτικός έλεγχος και άλλες τόσες περιπτώσεις, που αναδεικνύουν», όπως σημειώνουν, «το εσκεμμένα διάτρητο σύστημα συνταγογράφησης. Αυτά όμως τα πληρώνουμε εμείς», αναφέρουν.
Τονίζουν ότι για την εργαστηριακή ιατρική της ΠΦΥ είναι «η ύστατη χρονική στιγμή. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν μπορεί το μέτρο του clawback και rebate να συνεχιστεί, είτε όπως ίσχυε μέχρι τώρα , είτε με άλλους τρόπους υπολογισμού και κατανομής. Η αδικία όπως να την κόψεις και να τη ράψεις παραμένει αδικία».
Ζητούν το ποσοστό του clawback να μην ξεπερνά το 5%. «Ότι περισσότερο προκύψει είναι υπεύθυνο το Κράτος να το καλύψει, αφού υποτίθεται ότι έχει εφαρμόσει τους Διεθνείς κανόνες ορθής συνταγογράφησης , έχει περιφρουρήσει για την εφαρμογή τους κι άρα το ποσό που μένει , είναι ξεκάθαρα οι ανάγκες των πολιτών. Με αυτό το τρόπο θα διαφυλάσσεται το δημόσιο χρήμα γι’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη», τονίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί.
Ερώτημα προς τον ΕΟΠΥΥ: «Είναι αλήθεια παράνομο να απεργείς;»
Οι εργαστηριακοί γιατροί της περιφέρειας παραθέτουν 7 λόγους γιατί μετά από 12 χρόνια «οικονομικής ασφυξίας» οδηγήθηκαν στο κλείσιμο των εργαστηρίων τους.
- Λόγω της παντελούς συστηματικής και διαχρονικής έλλειψης εφαρμογής κανόνων ορθής κλινικής συνταγογράφησης
- Της ελλιπούς χρηματοδότησης παρά την τεράστια αύξηση αναγκών του πληθυσμού , ειδικά μετά την πανδημία
- Της έλλειψης συστηματικού ελέγχου και επιβολής αυστηρής τιμωρίας στους παραβάτες
- Των καθηλωμένων τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων από το 1991 και ταυτόχρονα υποτιμολογημένων κατά 41 %
- Της εφαρμογής των «δήθεν ποιοτικών κριτηρίων» που εκτόξευσαν άνω του 50% το clawback
- Της διατήρησης ενός τεράστιου καταλόγου εξετάσεων διπλογραμμένων και κάποιων εντελώς απαρχαιωμένων στην κλινική τους εφαρμογή
- Του γεγονότος ότι μετά από συντεχνιακές πιέσεις προστίθενται συνεχώς πανάκριβες μοριακές εξετάσεις, φυσικά χωρίς έλεγχο κι αυτές και χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού.
Τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών καλύπτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).