Η συζήτηση για την αναγκαστική επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αγγίζει νομικά, ηθικά και επαγγελματικά θέματα , τονίζουν οι παιδίατροι.
Την έντονη αντίθεσή τους με την διάταξη του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στις εφημερίες του ΕΣΥ δηλώνουν οι παιδίατροι. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων τίθεται εναντίον κάθε πράξης, νομοθέτησης ή νόμου, «που σκοπό έχουν να μειώσουν τις ελευθερίες και την επαγγελματική υπόσταση των λειτουργών υγείας».
«Δεν χρειάζεται να μπούμε σε διαδικασία κριτικής των όποιων απαράδεκτων και προσβλητικών για εμάς έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες δια στόματος του Υπουργού Υγείας, θεωρώντας ότι ήταν ένα μεγάλο ατόπημα από μέρους του. Ο καθένας εξ άλλου κρίνεται (ιδίως οι πολιτικοί) από το έργο του, αυτά που λέει και τις ιδέες που πρεσβεύει. Εμείς απλά τα καταδικάζουμε» σημειώνουν οι παιδίατροι.
Προσθέτουν ότι η έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία οφείλεται «στην ανικανότητα πολιτικής όσων δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν τόσα χρόνια να δούνε και να καταλάβουν, γιατί οι γιατροί εγκατέλειψαν και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν μαζικά τα δημόσια νοσοκομεία και να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή να φεύγουν στο εξωτερικό. Το χειρότερο είναι ότι παρά τις όποιες κατά καιρούς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση περί εφαρμογής πολιτικής, που θα δώσει κίνητρα να επιστρέψουν οι γιατροί στην χώρα μας, θέλουν να εφαρμόσουν πολιτικές και νόμους που θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της χώρας και όσων έχουν απομείνει».
Η συζήτηση για την αναγκαστική επίταξη των ιδιωτών γιατρών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αγγίζει νομικά, ηθικά και επαγγελματικά θέματα. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις και κανονισμοί που διέπουν την επίταξη υπηρεσιών και επαγγελματιών σε περιόδους κρίσης.
Η νομική διάσταση
Συνταγματική Προστασία: «Το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει την ελεύθερη βούληση και την επαγγελματική ελευθερία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 (πιθανόν και άλλα) προστατεύει την ελευθερία της εργασίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει και να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που προβλέπουν την επίταξη υπηρεσιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».
Νομοθεσία για την Επίταξη: «Η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως πόλεμοι, πανδημίες ή φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον νόμο. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν ότι η επίταξη πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες διαδικασίες, μόνο όταν είναι απόλυτα απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι γιατί το Υπουργείο Υγείας ενώ έβλεπε το πρόβλημα από χρόνια δεν εφάρμοσε πολιτικές και μέτρα που θα το είχαν αποτρέψει. Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση πως η νομική υπηρεσία του Υπουργού δέχτηκε την νομιμότητα ενός τέτοιου άρθρου».
Ηθική διάσταση
Η αναγκαστική επίταξη των γιατρών, ακόμη και αν είναι νομικά επιτρεπτή, εγείρει ηθικά ζητήματα. Η ηθική της ιατρικής πρακτικής βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή του γιατρού να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αναφέρουν οι παιδίατροι.
Οι διεθνείς διακηρύξεις, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, προστατεύουν την ελευθερία επιλογής επαγγέλματος και την αποφυγή αναγκαστικής εργασίας. Ωστόσο, οι διακηρύξεις αυτές αναγνωρίζουν επίσης την ανάγκη για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως αυτές αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Παιδίατροι: Να αποσυρθεί η διάταξη της επίταξης
Η επίταξη ιδιωτών γιατρών σε μη έκτακτες συνθήκες είναι νομικά και ηθικά αμφισβητούμενη και μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ελεύθερης επιλογής, της επαγγελματικής ελευθερίας και των δημοκρατικών διαδικασιών, σημειώνουν οι παιδίατροι. Προσθέτουν ότι η επίταξη θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση μόνο όταν υπάρχουν αποδεδειγμένες έκτακτες ανάγκες που απειλούν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Η συζήτηση αυτή είναι πολυεπίπεδη και η όποια απόφαση απαιτεί προσεκτική ανάλυση των νομικών, ηθικών και κοινωνικών παραμέτρων, για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι δίκαιες και συμβατές με τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Η γυναίκα του Καίσαρος δεν πρέπει μόνο να φαίνεται δίκαια αλλά και να είναι.
«Εμείς συστρατευόμαστε με τις αποφάσεις των μεγάλων συλλογικών μας οργάνων και καλούμε τον κ Υπουργό Υγείας να αποσύρει το άρθρο που αφορά την επιστράτευση των γιατρών. Η μη εφαρμογή του, όπως ισχυρίστηκε ο κ Υπουργός Υγείας δεν μας καλύπτει και δεν υπόσχεται ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει κάποιος που θα το εφαρμόσει.
Και κάτι τελευταίο. Οι μάχες όσο καλά και να σχεδιάζονται, αν δεν υπάρχει ο στρατηγός που θα εμπνεύσει και θα ενώσει τους στρατιώτες που πολεμούν στα χαρακώματα για τον σκοπό αυτό, δεν πρόκειται να κερδηθούν. Η μάχη για την υγεία είναι μία από αυτές».