Καμπανάκι ΠΟΥ για την προστασία του δικαιώματος στην Υγεία , με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων απειλείται ολοένα και περισσότερο. Συγκρούσεις και καταστροφές προκαλούν θάνατο, πόνο, πείνα και ψυχολογική δυσφορία, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.
Το Συμβούλιο του ΠΟΥ για τα Οικονομικά της Υγείας διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα στο Σύνταγμά τους. Ωστόσο, οι χώρες δεν ψηφίζουν και δεν εφαρμόζουν νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πληθυσμοί τους έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι — περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού — δεν καλύπτονταν πλήρως από βασικές υπηρεσίες υγείας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου».
Το φετινό θέμα επιλέχθηκε για να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Βασικά στοιχεία του δικαιώματος στην υγεία
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν νομοθεσίες και πολιτικές, οι οποίες εγγυώνται καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες των ανισοτήτων στην υγεία, όπως η φτώχεια, το κοινωνικό στίγμα και οι διακρίσεις.
Το δικαίωμα στην υγεία περιλαμβάνει 4 βασικά, αλληλένδετα στοιχεία: διαθεσιμότητα, προσβασιμότητα, αποδοχή και ποιότητα.
Η διαθεσιμότητα αναφέρεται στις υποδομές, στον εξοπλισμό και στις υπηρεσίες για όλους.
Η προσβασιμότητα απαιτεί οι εγκαταστάσεις, αγαθά και υπηρεσίες, που θα είναι προσβάσιμα σε όλους.
Η αποδοχή απαιτεί οι υπηρεσίες υγείας και τα προγράμματα υγείας να έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και να καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων.
Η ποιότητα επεκτείνεται στους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, καθώς και στην απαίτηση οι υγειονομικές υπηρεσίες να είναι επιστημονικά και ιατρικά εγκεκριμένες. Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, να επιδιώκουν την μεγιστοποίηση του οφέλους των διαθέσιμων πόρων και να αποφεύγουν τη σπατάλη. Επίσης, ανθρωποκεντρικές, χωρίς καθυστερήσεις και διακρίσεις ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, αναπηρίας, γεωγραφικής θέσης και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.
ΠΟΥ υποστηρίζει τις χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση χωρίς διακρίσεις σε αποτελεσματικές, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Πάρτε αποφάσεις για την υγεία σας
Το μήνυμα του ΠΟΥ προς τους πολίτες είναι να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και τους προτρέπει να προστατέψουν το δικαίωμά τους στην υγεία ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας όταν και όπου τις χρειάζονται, τονίζει ο ΠΟΥ.
Καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης και να απαιτήσουν καθολική πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας των πολιτών.