Οι πολιτικές που υλοποιεί ο ΕΟΠΥΥ για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία συζητήθηκαν στην Πανελλήνια Ενημερωτική Συνάντηση με τη συμμετοχή της διοικήτριας του Οργανισμού.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γονιδιακής θεραπείας, αλλά και νέων φαρμάκων για την αύξηση της αιμοσφαιρίνης,
παρουσιάστηκαν στην Πανελλήνια Ενημερωτική Συνάντηση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας.
Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην εκδήλωση ήταν η παρουσία και μεταφορά της εμπειρίας γονιδιακά θεραπευμένου θαλασσαιμικού, ο οποίος είναι εδώ και 6 χρόνια ελεύθερος μεταγγίσεων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν και θεσμικά ζητήματα σχετικά με τις παροχές του ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή της διοικήτριας του Οργανισμού Θεανώς Καρποδίνη, η οποία τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο.
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ , σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη την Κυριακή, 21 Απριλίου, με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας (ΕΣΘΑ) κ. Βασίλη Δήμο, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Χρήστο Δαραμήλα και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο υπογράμμισε τη σημασία του έργου που επιτελεί ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας για τους ασθενείς, τονίζοντας ότι «μέσα από την προσφορά και τη διεκδίκηση επιτυγχάνονται σπουδαία αποτελέσματα».
Οι πολιτικές που υλοποιεί ο Οργανισμός για τα άτομα με μεσογειακή αναιμία
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ στάθηκε στις πολιτικές που έχει υλοποιήσει ο Οργανισμός τα τελευταία χρόνια για την ουσιαστική στήριξη των ασθενών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται:
η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής, όπου γίνεται η καταγραφή των ασθενών με θαλασσαιμία
η πλήρης κάλυψη του κόστους των συνταγογραφούμενων διαγνωστικών εξετάσεων για όλους τους ασφαλισμένους.
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ασθένειας, όπως σκευάσματα αποσιδήρωσης, ενώ οι πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες δεν καταβάλλουν καμία συμμετοχή επί του ποσού αποζημίωσης που έχει ορίσει ο Οργανισμός στο υγειονομικό υλικό.
Η κα Καρποδίνη αναφέρθηκε επίσης στις διαρκείς προσπάθειες και ενέργειες του Οργανισμού όσον αφορά στη βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών, ενώ τόνισε ότι: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».