Η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν είναι τέλεια και καθημερινά προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις σε όλο αυτό το σύστημα «πολυκρίσεων», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Μέχρι το 2027 το ΕΣΥ θα έχει μια νέα εικόνα» , δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία που έδειξε η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ η οποία υποστηρίζει ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν, καθώς και για το θέμα των αμοιβών των γιατρών οι οποίοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό , η κ. Αγαπηδάκη είπε:
«Εχουμε σχεδιάσει με τον Υπουργό Υγείας , με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πολύ σημαντικά προγράμματα μεταξύ των οποίων είναι και κάποια τα οποία αφορούν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένες κοινωνικές ανισότητες στην υγεία».
Συνεχίζοντας η κ Αγαπηδάκη πρόσθεσε ότι «όπως πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η δική μας αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της υγείας κυρίως λόγω της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών και πολλών αλλαγών που συνέβησαν στη διάρκεια της κρίσης και τα χρόνια της πανδημίας».
«Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε όλα τα άλλα προβλήματα της υγείας μας και όπως είναι φυσικό δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας. Αν σκεφτούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν πραγματικά καταπονηθεί όλα αυτά τα χρόνια και την κρίση και την πανδημία, είναι λογικό ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο. Το υπουργείο Υγείας κάνει μία πολύ μεγάλη επένδυση, η οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα, σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος αφορά τις κτιριακές υποδομές. Συντελείται η μεγαλύτερη αναβάθμιση από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ. Πάνω από 156 Κέντρα Υγείας και 90 νοσοκομεία ανακαινίζονται σε όλη τη χώρα.
Δεύτερον είναι πρόγραμμα ενίσχυσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για να δώσω ένα παράδειγμα την Πρωτοβάθμια που είναι ο τομέας που υπηρετώ θα έχουμε τη δυνατότητα σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα να νοσηλεύουμε ασθενείς κατ΄οίκον με το σύστημα της τηλεϊατρικής. Αλλάζουν λοιπόν τα δεδομένα , αλλάζουμε κι εμείς το ΕΣΥ.
Και τρίτον και σημαντικότερο, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά για πρόσληψη 10.000 ανθρώπων στην υγεία . Τις δρομολογούμε άμεσα .Πολλές από αυτές έχουν προχωρήσει, έπονται και άλλες. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
Το δεύτερο είναι η επένδυση στους ίδιους τους ανθρώπους. Πρέπει να ξέρετε ότι ο ΠΟΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δρομολογεί ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των στελεχών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν με επιστημονικά κίνητρα και για τους γιατρούς . Και να θυμίσω βέβαια, ότι μπορεί να πούμε ότι δεν αρκούν, ότι είναι λίγες, όμως έχουν δοθεί ήδη αυξήσεις στους γιατρούς στους νοσηλευτές σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Και ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός μια πολύ γενναία οικονομική ενίσχυση. Θα δείτε ότι έρχονται κι άλλα πράγματα σε επίπεδο οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων που αφορούν και την πρωτοβάθμια και τα νοσοκομεία».
Οι ελλείψεις σε προσωπικό στο ΕΣΥ και οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των κενών
Στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα αρχίσουν να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες που αυτή τη στιγμή οι μισές δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και ιατροφαρμακευτικού υλικού η κ. Αγαπηδάκη απάντησε:
«Θα πρέπει να εξετάσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το υπουργείο Υγείας κινείται σε δύο κατευθύνσεις.
Η μία είναι η άμεση. Κοιτάμε λοιπόν σε κάθε νοσοκομείο τις ελλείψεις. Γιατί το ξέρετε κι εσείς κάθε περιοχή έχει διαφορετικά προβλήματα. Αλλά είναι τα προβλήματα ενός ακριτικού νησιού για παράδειγμα, αλλά τα κίνητρα που πρέπει κανείς να δει εκεί κι άλλα είναι τα προβλήματα έλλειψης γιατρών σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Επομένως αυτό που κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να καλύπτουμε άμεσα τα κενά και παράλληλα να δρομολογούμε τις μεσομακροπρόθεσμες λύσεις. Ποιες είναι αυτές; Να έχουμε το ΕΣΥ που ταιριάζει στον 21ο αιώνα.
Ξέρετε, έχουμε οργανισμούς , αυτό είναι η διοικητική οργάνωση ενός νοσοκομείου που είναι από την εποχή της δεκαετίας του ΄80. Καταλαβαίνετε ότι αυτά πρέπει να αλλάξουν, να αποκτήσουμε ανθρώπους που να είναι εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες . Γι αυτό κάνουμε όλα αυτά τα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ο υπουργός και οι αρμόδιοι υφυπουργοί είμαστε πάνω από τα προβλήματα κάθε μέρα.
Γιατί ξέρετε η υγεία είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται για κανέναν μας. Είναι κάτι που την ώρα που θα το χρειαστούμε στο νοσοκομείο, στις υπηρεσίες υγείας χρειάζεται να είναι όλα εκεί. Άρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε μόνο με τα μακροπρόθεσμα. Προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι τέλεια τα πράγματα, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε όμως εξαντλήσει, και το κάνουμε καθημερινά, κάθε περιθώριο για να δίνουμε λύσεις σε όλο αυτό το σύστημα πολυκρίσεων μέχρι να έχουμε το επόμενο διάστημα καλύτερα σιγά σιγά και τα βλέπετε να εγκαινιάζονται νοσοκομεία Κέντρα Υγείας, να προσλαμβάνονται άνθρωποι. Μέχρι το τέλος του ΄27 θα έχουμε μία άλλη εικόνα στο ΕΣΥ»