Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσίασε τις θέσεις του ΙΣΑ για το φορολογικό Νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Γιώργος Πατούλης.
Σε τρία βασικά σημεία του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», εστιάζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που χρειάζονται όπως αναφέρει βελτίωση.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης παρουσίασε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τις θέσεις του Συλλόγου.
Τόνισε ότι πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, με επιβολή αυστηρών ποινών στου παραβάτες – φοροφυγάδες.
Έτσι, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, θα μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να πληρώνει φόρους, με βάση την φοροδοτική του ικανότητα και κατά συνέπεια τα φορολογικά βάρη να προκύπτουν από τα πραγματικά εισοδήματα του κάθε πολίτη, είτε είναι μισθωτός, είτε συνταξιούχος, είτε επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
«Θεωρούμε λοιπόν ότι κάθε οριζόντιο μέτρο το οποίο εισάγει ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος πάνω στο οποίο θα φορολογηθεί μια μερίδα πολιτών, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δημιουργώντας φορολογικές ανακολουθίες και πλασματικά φορολογητέα εισοδήματα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.
Τα τρία σημεία του νομοσχεδίου που χρειάζονται βελτιώσεις
Πρέπει να επεκταθούν τα είδη των εισοδημάτων που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος. Εκτός από τους μισθούς, τις συντάξεις και την αγροτική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια, πρόσθετες αποδοχές που έχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες, όπως οι πανεπιστημιακοί ιατροί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα καθώς και τα κέρδη που έχουν οι επαγγελματίες που μετέχουν παράλληλα και σε εταιρείες.
Ο ΙΣΑ θεωρεί λανθασμένο ο μέσος όρος του Κ.Α.Δ. ( Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ) να λαμβάνει υπόψη τον τετραψήφιο κωδικό. Στην περίπτωση των ιατρικών υπηρεσιών ο μέσος όρος βγαίνει από το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε ιατρικής ειδικότητας. Δεν έχουν τις ίδιες αμοιβές π.χ. οι χειρουργικές ειδικότητες με τις παθολογικές ειδικότητες ούτε έχουν τα ίδια έξοδα ένας αναισθησιολόγος που συνήθως δεν έχει ιατρείο με ένα μικροβιολόγο που έχει μηχανήματα και αναλώσιμα.
Θεωρητικά είναι σωστή πρόβλεψη ότι όποιος θέλει να ανατρέψει το τεκμαιρόμενο κέρδος να ζητήσει έλεγχο, πρακτικά όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποια διαδικασία θα γίνεται και τι θα ισχύει όταν προκύπτει ο υψηλός φόρος με βάση το τεκμαιρόμενο κέρδος και μέχρι να περαιωθεί ο έλεγχος. Θα βεβαιώνεται ο φόρος και μετά θα μπαίνουν οι προσαυξήσεις και θα δημιουργούνται προβλήματα με την φορολογική ενημερότητα του επαγγελματία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου; Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες μπορεί να καθυστερήσουν για μήνες οπότε δημιουργούνται και ανάλογα προβλήματα στον φορολογούμενα επαγγελματία.