Site icon Όλο Υγεία

Οι προκλήσεις για το υποστελεχωμένο ΕΣΥ το 2024- Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέους ιούς

ΕΣΥ

Νέα παθογόνα και στελέχη ιών και μικροοργανισμών θα αναδυθούν στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και το υποστελεχωμένο ΕΣΥ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ανταποκριθεί.

Διανύοντας τις τελευταίες ώρες του 2023, οι επαγγελματίες υγείας όλων των δομών, είτε εργάζονται στις δημόσιες είτε στις ιδιωτικές, βιώνουν μια συνεχόμενη εξάντληση και πίεση από την αυξημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και συμβουλής λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα.

Η ταυτόχρονη έξαρση πολλαπλών αναπνευστικών ιώσεων όπως η εποχική γρίπη, ο κορονοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) προκαλούν ασφυξία στην κυριολεξία στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων όπου προσέρχονται μαζικά παιδιατρικοί και ενήλικες ασθενείς, αποτυπώνοντας το μεγάλο κενό στην οργανωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στα όριά του το υποστελεχωμένο ΕΣΥ

Οι συνθήκες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού η πλειοψηφία των νοσοκομείων παραμένουν υποστελεχωμένα και χωρίς επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατέρωθεν στιγμές έντασης και άγχους τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους πάσχοντες.

Τις επόμενες εβδομάδες και με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών, το σύστημα υγείας θα εξακολουθεί να δοκιμάζεται με οριακές αντοχές και δυνατότητες, ενώ αναμένεται να καταγραφεί καθολική πληρότητα των νοσοκομειακών κλινών και των κλινών ΜΕΘ.

Νέα υγειονομική εποχή

 

Μετά την οξεία φάση της πανδημίας και την μετάβαση του ιού σε ενδημική φάση, φαίνεται να βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας υγειονομικής εποχής, όπου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής θα αναδυθούν παθογόνα και στελέχη ιών και μικροοργανισμών με διαφορετικά πλέον χαρακτηριστικά παθογένειας και πρόκλησης νόσου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους, την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, ότι η επώδυνη εμπειρία του κορονοϊού οφείλει χωρίς άλλες καθυστερήσεις να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού και αναδιαμόρφωσης, αναθεωρώντας ριζικά τις κοινωνικές και ατομικές ευθύνες, τα καθιερωμένα πρότυπα και αρχές προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Τι πρέπει άμεσα να γίνει

Οι κυβερνήσεις με γενναίες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, θα πρέπει να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητες υγείας, να διαχειριστούν ορθά και αξιοκρατικά το προσωπικό ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, να κατανέμουν τους εξειδικευμένους επιστήμονες στα ειδικά τμήματα, να στελεχώσουν και να ενισχύσουν άμεσα όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και να εφαρμόσουν μισθολογική αντιστοιχία σύμφωνα με τα δεδομένα των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.

Άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε οι επιστήμονες, οι οποίοι οφείλουν να προωθούν την ανεξάρτητη έρευνα, να συνεργάζονται στη χάραξη νέων στρατηγικών υγείας απαλλαγμένοι από προσωπικά ή κομματικά κριτήρια, προσηλωμένοι στη δημιουργία μιας σχέσης ιατρού-ασθενή βασισμένη στους κανόνες της σύγχρονης βιοηθικής. Επιπρόσθετα, να υιοθετηθεί εκατέρωθεν μια υπεύθυνη συμπεριφορά με ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια και αλληλεγγύη με γνώμονα τη διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της υγείας χωρίς καμία απολύτως διάκριση ή ιδιοτέλεια.

Όλο Υγεία

Exit mobile version