Οι μεγάλες αλλαγές στο ΕΣΥ και την Ψυχική Υγεία μέχρι τέλος του χρόνου

ψυχική υγεία

Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, το νέο οργανωτικό και διοικητικό μοντέλο στο ΕΣΥ, περιλαμβάνονται στις αλλαγές που θα έχουν νομοθετηθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Αλλαγές στην οργάνωση και στο διοικητικό μοντέλο του ΕΣΥ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του το 6ο Health IT Conference. Οι αλλαγές αυτές είπε, είναι απαραίτητες «ξεκινώντας ακόμα και από το ρόλο του Υπουργείου που πρέπει να είναι περισσότερο ελεγκτικός και όχι διοικητικός».

Ανακοίνωσε αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, αλλά κυρίως στην αναδιάταξη των μονάδων στα τμήματα. Νομοσχέδιο που θα έρθει στο τέλος της χρονιάς, πρόσθεσε, θα περιγράφει αυτές τις αλλαγές. Σημείωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για το ΕΚΑΒ, ενώ πλήρη εικόνα για τις λίστες χειρουργείων θα υπάρξει στους επόμενους 2 με 2,5 μήνες από την πλήρη ψηφιοποίησή τους.

Οι 4 άξονες των αλλαγών στο ΕΣΥ

  1. κτηριακή αναβάθμιση
  2. ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης αρχής γενομένης με την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων
  3. στελέχωση του ΕΣΥ
  4. οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές.

Οι γιατροί της ΠΦΥ κοντά στην κοινότητα

Την ανάγκη πολιτικών μεταρρυθμίσεων για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού συστήματος υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπογράμμισε σε ομιλία της στο 6ο Health IT Conference η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Μίλησε για τη σημαντική μεταρρύθμιση που συντελείται το διάστημα αυτό στην ΠΦΥ, τονίζοντας ότι η αδυναμία αναμόρφωσης της ΠΦΥ οφείλεται στις παγιωμένες αντιλήψεις για ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα υγείας και την πάγια εστίαση στα δομικά και όχι στα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος υγείας.

Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, είπε πως θα προχωρήσει η δεύτερη φάση του προγράμματος που αφορά τον προσωπικό γιατρό, με τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων στους προσωπικούς γιατρούς που θα ενημερώσουν τους ασθενείς για την ανάγκη πρόληψης και για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Επίσης, θα υπάρξει άνοιγμα του ιατρικού επαγγέλματος στην κοινωνία. Η αλλαγή αυτή οδηγεί λειτουργικά τους γιατρούς της ΠΦΥ κοντά στην κοινότητα και στους ασθενείς, χτίζοντας τη στενή σχέση του πολίτη με την πρωτοβάθμια στο πεδίο, σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη. Και αυτή η αλλαγή, όπως τόνισε θα γίνει με τη βοήθεια του Γραφείου του ΠΟΥ.

Νομοθετική ρύθμιση και για την Ψυχική Υγεία

Αλλαγές ανακοίνωσε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που ολοκληρώνουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, καθώς και στην έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση των νέων ψυχιατρικών περιστατικών.

Όπως τόνισε, το υπουργείο προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι ψυχιατρικές κλινικές, καθώς και οι δομές ψυχικής υγείας που υπάρχουν στην περιφέρεια, να βρεθούν υπό κοινή θεραπευτική διαχείριση και υπό ένα ενιαίο δίκτυο.

Η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση υποστηρίζεται ψηφιακά από την ΗΔΙΚΑ, μέσω σύνδεσης με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων θα δίνεται η δυνατότητα στο σύστημα να γνωρίζει σημαντικά στοιχεία για τα άτομα που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις άλλες δομές, τον χρόνο νοσηλείας τους κ.ά.

Όπως ανέφερε, αυτό το βήμα θα ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση 30 χρόνια μετά την έναρξή της. Επιπλέον, ο κ. Βαρτζόπουλος μίλησε και για τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για screening και για πρώιμη διάγνωση των διαταραχών του φάσματος αυτισμού σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top