Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού-Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους

γιατροί

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, με αίτηση αναστολής αυτής της διαδικασίας. Κάνουν λόγο για ηλεκτρονική γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί γιατρούς και ασφαλισμένους.

Μετά από τρεις διαδοχικές αναβολές ξεκίνησε την 1η Απριλίου η λειτουργία του νέου τρόπου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, με αίτηση αναστολής αυτής της διαδικασίας, αποφάσισαν αποχή από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη επί της προσφυγής της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
«Η κοινή διαπίστωση είναι η νέα πλατφόρμα των ραντεβού της ΗΔΙΚΑ έχει στηθεί για να εξυπηρετήσει δημόσιες δομές και δεν εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες ανάγκες του ιδιωτικού ιατρείου», αναφέρουν.

Μετά από τρεις παρατάσεις ξεκινούν από σήμερα τα ηλεκτρονικά ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ:

  • Πολλοί ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού.
  • Δεν είναι εφικτή η ειδική διαμόρφωση της διάρκειας των ραντεβού ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.
  • Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία λειτουργεί εις βάρος του χρόνου ιατρικής εξέτασης του ασθενούς.
  • Τα κλεισμένα ηλεκτρονικά ραντεβού δεν αφήνουν περιθώριο για την εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών του ιατρείου, σε τακτική ή έκτακτη βάση.
  • Η απαραίτητη ολοήμερη γραμματειακή υποστήριξη εξανεμίζει πλήρως την πενιχρή αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.
  • Σε αυτό το προκαθορισμένο περιβάλλον, κρίνεται αδύνατη η προτεραιοποίηση του ιατρού, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς.
  • Δεν καλύπτεται ο ψυχίατρος από την πιθανή επικινδυνότητα αγνώστων σε αυτόν, ψυχιατρικών ασθενών, οι οποίοι θα κλείνουν ηλεκτρονικό ραντεβού.
  • Με τη νέα πλατφόρμα είναι εμφανής η ποδηγέτηση της λειτουργίας του ιατρείου και η υπαλληλοποίηση του ιατρού.

Τι διαπιστώνουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι για πάνω από 13 χρόνια, οι ασθενείς έχουν ένα σταθερό σημείο επαφής με τον θεράποντα ιατρό τους με την αναγκαία επικοινωνία και επαφή, απομειώνοντας τη συρροή των ασθενών προς τα Νοσοκομεία.

ΙΣΘ: Έξι λόγοι που το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών ραντεβού δεν μπορεί να πετύχει

«Κρίνουμε ότι το ηλεκτρονικό περιβάλλον δεν προσφέρει έδαφος να εξυπηρετηθεί ο ασφαλισμένος με αξιοπρέπεια και σεβασμό ούτε η εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου είναι εφικτή υπό αυτές τις συνθήκες.
Η πραγματικότητα που διαπιστώσαμε είναι ότι ένα 10-15% του συνόλου των συμβεβλημένων έχει συμμετοχή στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασφαλισμένοι να μην μπορούν να έχουν δυνατότητα δωρεάν εξέτασης μέσω του ασφαλιστικού ταμείου τους», σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Προσθέτει ότι υπάρχουν ειδικότητες σε μεγάλες πόλεις που υπάρχει ελάχιστη ως καμία διαθεσιμότητα «όπως 9 Δερματολόγοι και 11 ΩΡΛ σε όλο το νομό Αττικής και 2 Νευρολόγοι και 3 Ουρολόγοι σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης».
Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι «εκθέτει σε ανυπέρβλητες δυσκολίες τους ασφαλισμένους πανελληνίως και αγνοεί την διάθεση των ιατρών να βοηθήσουν στην διαμόρφωση ενός εφαρμόσιμου πλαισίου, που θα βοηθούσε ιατρούς και ασφαλισμένους ασθενείς».

Οι γιατροί βρίσκονται σε αναμονή της νομικής απάντησης από τα δικαστήρια και στο ενδιάμεσο «η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση του κόσμου αποτελεί αποκλειστική επιλογή της διοίκησης του υπουργείου λόγω της σκληρής και αδιάλλακτης στάσης της», καταλήγει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top