Οι 9 πρωτοβουλίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΕΣΥ

Αναγκαιότητα η συνολική καθολική μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που προαναγγέλλει μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Ευελιξία, αξιολόγηση, εφαρμογή του συστήματος DRG είναι βασικοί πυλώνες για να στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας, το οποίο «παραμένει τόσο δυσκίνητο έως ακίνητο. Και αυτή η ακινησία του έχει οδηγήσει δυστυχώς στο να μην είναι αποτελεσματικό όσο θέλουμε».

Οι 9 πρωτοβουλίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

  1. Κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας, στην επιχειρηματικότητα, ώστε να ξανά κινηθεί ένα σύστημα το οποίο έχει ανάγκη να εκσυγχρονιστεί.
  2. Κίνητρα επαναπατρισμού επιστημόνων που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στο εξωτερικό και εμπλουτισμού του εθνικού συστήματος υγείας με νέους επιστήμονες.
  3. Αξιοκρατία και νέες διοικήσεις με νέα κριτήρια στα νοσοκομεία
    «Το σύστημα είναι εν πολλοίς αδιοίκητο, πρέπει να διοικηθεί. Χρειάζεται μια αρθρωμένη διοίκηση. Δεν μπορεί να είναι ο Υπουργός προϊστάμενος στο ΕΣΥ. Χρειάζεται να υπάρξουν δομές διοίκησης, οι οποίες θα εποπτεύουν σε ένα επίπεδο επιτελικό τη λειτουργία μιας πραγματικής μηχανής που θα διοικείται μέσα από κανόνες», ανέφερε στο 22ο Συνέδριο HealthWorld ο υπουργός υγείας.
  4. Αξιολόγηση σε όλες τις κλίμακες του συστήματος, σε όλα τα πεδία του
    «Είναι αδιανόητο να μην αξιολογείται κανείς. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι νομοθετημένη, η αξιολόγηση οφείλει να είναι μια διαδικασία θεσμική η οποία θα λαμβάνει χώρα σε όλο το πεδίο άσκησης διοίκησης του συστήματος, διοικητές, διοικήσεις, κλινικές, προσωπικό. Έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από την αξιολόγηση να βελτιώνουμε συνεχώς την απόδοση».
  5. Εφαρμογή των DRG’s σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας
    «Κάθε χρόνο πρέπει να συντάσσεται ένας προϋπολογισμός, ο οποίος πέρα από το στοιχείο της νομιμότητας οφείλει να απεικονίζει τις πραγματικές ανάγκες ενός νοσοκομείου, ενός ιδρύματος, και ταυτόχρονα να τυποποιήσουμε διαδικασίες και βέβαια να τελειώνει όλη αυτή η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, να καθιερωθούν θεσμικές διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
  6. Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογή για την κεντρική παραγγελιοληψία και την εκκαθάριση με την ονομασία ekapi.net όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, που παραγγέλνουν τα νοσοκομεία και διαχειρίζεται η ΕΚΑΠΥ.
    Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, ο υγειονομικός χάρτης, το μητρώο του καρκίνου, η ψηφιοποίηση των αρχείων του νοσοκομείου είναι σε εξέλιξη.
  7. Εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο κεντρικός κινητήρας όλου του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα. Πέραν του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης θα οπλιστεί με ελεγκτικές διαδικασίες σε όλο το φάσμα των παρόχων υγείας. Ελεγκτικές εταιρείες παγκοσμίου κύρους θα αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών.
  8. Ανασύσταση ενός μεγάλου ασθενή που είναι ο ΕΟΦ
    Στο πλαίσιο αλλαγών στον ΕΟΦ θα δημιουργηθεί μηχανισμός αξιολόγησης του φαρμάκου, των τεχνολογιών υγείας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής, που από το 2025 θα υπάρχει μια ενιαία πολιτική αξιολόγησης των προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας.
  9. Ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, ώστε να υπάρχουν καθαρές διαδικασίες με κλειστές συμφωνίες, κλειστούς προϋπολογισμούς.
    Αναμόρφωση του ΕΚΑΒ

Νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική

  1. Θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, αξιολόγηση, διαφάνεια και δικαιοσύνη. «Η προσπάθειά μας για τη δημιουργία της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής περνάει μέσα από τη σύσταση μιας επιτροπής με τους καλύτερους, διασημότερους, εγκυρότερους επιστήμονες Έλληνες εδώ και Έλληνες του εξωτερικού, πανεπιστημιακούς, κατά το δυνατόν με το μεγαλύτερο κύρος, αναζητώ έναν project manager ο οποίος θα τρέξει όλο αυτό το project. Τα έχω ανακοινώσει και σε ιδιαίτερες συναντήσεις με πολλούς από εσάς και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε κάποια working groups για τα καινοτόμα. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται μια ειδική διαχείριση για τα καινοτόμα φάρμακα», είπε ο υπουργός. Είμαστε διατεθειμένοι πραγματικά να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε επενδυτικά, με κίνητρα, τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα, είτε από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία τελευταία εξαπλώνεται στην παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, σημείωσε.
  2. Βελτίωση υποδομών νοσοκομείων Θα διατεθούν 1,2 δισ περίπου για την ανακαίνιση κέντρων, 170 περίπου κέντρων υγείας και 130 περίπου νοσοκομείων της χώρας.
  3. Αλλαγές στον τρόπο εφημεριών
Όλο Υγεία

Scroll to Top