Site icon Όλο Υγεία

Οι 8 άξονες αναμόρφωσης του ΕΣΥ – Τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα βρεθεί η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που θα βασίζεται στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Αναθεμελίωση, αναδιαμόρφωση, αναγέννηση. Λέξεις που έχουν τη βαρύτητα να τονίσουν το μέγεθος της παρέμβασης που απαιτείται να γίνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. Λέξεις που έχουν ειπωθεί στο παρελθόν, αλλά χωρίς τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων στο ΕΣΥ που σηματοδοτούσαν να τις δικαιώνουν.

Η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σημασία του δημοσίου συστήματος υγείας και τον καθοριστικό ρόλο του στην αντιμετώπιση της covid-19. Τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας έχει τονίσει ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, κατ΄ επανάληψη και τη δεύτερη τετραετία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες τον τομέα της Υγείας, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η δεύτερη τετραετία μας να είναι μια τετραετία αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».  Κατά την ομιλία του στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην Υγεία. Επιδιώκει να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει για το νέο ΕΣΥ και οι οποίες την προηγούμενη τετραετία λόγω πανδημίας δεν προχώρησαν.

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό συσκέψεις, μετά από εντολή του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να είναι έτοιμοι οι φάκελοι με τις προτάσεις των έργων που είναι σε εξέλιξη και τις αναγκαίες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που πρέπει γρήγορα να γίνουν. Οι φάκελοι παραδόθηκαν στον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Υγείας , κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Οι βασικοί άξονες αναμόρφωσης του ΕΣΥ

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας θα αναφερθεί σε έργα που ξεκίνησαν την προηγούμενη τετραετία και βρίσκονται σε εξέλιξη και σε μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

1. Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τα οικονομικά κίνητρα

Ένα πρόβλημα που ταλανίζει το ΕΣΥ είναι η υποστελεχωσή του. Ο Πρωθυπουργός, έχει ανακοινώσει ότι σε βάθος τετραετίας θα γίνουν 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης 860 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για 125 Συντονιστές Διευθυντές. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών και 1600 λοιπού προσωπικού. Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Υγείας οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες και ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

Τα οικονομικά κίνητρα: Μεγάλο πονοκέφαλο για την Αριστοτέλους αποτελούν οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ, λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης και εργασιακής εξουθένωσης, όπως οι ίδιοι οι γιατροί αναφέρουν. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα ανακοινώσει επιπλέον οικονομικά κίνητρα, προκειμένου το ΕΣΥ να μπορέσει να προσελκύσει νέους γιατρούς.

Προσωρινές λύσεις: Το θέμα της υποστελέχωσης έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και στο ΕΚΑΒ. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε δύο κινήσεις.
«Πρώτον, τοποθετούνται οπλίτες θητείας που είναι πτυχιούχοι ιατρικής σε κενές θέσεις Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας, άγονων, απομακρυσμένων και με προβληματική πρόσβαση περιοχών.
Και δεύτερον, δίνουμε λύση και στην κατεπείγουσα ανάγκη να ενισχύσουμε με οδηγούς τα ασθενοφόρα των δομών υγείας των νησιωτικών και ορεινών περιοχών της χώρας, διαθέτοντας προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα μεταξύ άλλων. Έτσι, τουλάχιστον 60 περιοχές της χώρας μας απέκτησαν για πρώτη φορά πληρώματα για 2 ασθενοφόρα. Μια ασφαλώς προσωρινή λύση, καθώς άμεσα ξεκινάει ριζική αναμόρφωση του ΕΚΑΒ».

2. Ο ανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας

Επιπλέον μελετάται η δημιουργία μηχανισμών συστηματικής και διαρκούς παρακολούθησης οικονομικών και λειτουργικών δεικτών και η δημιουργία δεικτών ποιότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ.

3. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)

Επένδυση στην ΠΦΥ, μέσω της πρόληψης. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» και στην αναμόρφωση όλων των μονάδων της ΠΦΥ, μέσω ενός δικτύου, υπό μια ισχυρή αποκεντρωμένη διοίκηση.

Θα αναφερθεί επίσης, στην καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και αναμένεται να ανακοινώσει την ένταξη νέων ιατρικών ειδικοτήτων στο θεσμό και την δυνατότητα ένταξης γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν σε δομές δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας περίθαλψης.

4. Η αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του ΕΣΥ

Βασικό πυλώνα της στρατηγικής της κυβέρνησης αποτελεί η  αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής του ΕΣΥ. Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη η ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, οι παρεμβάσεις σε πάνω από 90 νοσοκομεία και 58 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκ. για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

5. Η νέα ψηφιακή εποχή του ΕΣΥ

6.  Η ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ

Μια από τις σημαντικές τομές που θα επιφέρει ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είναι η διασύνδεσή του με τα Νοσοκομεία και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ανταπόκρισης του ιατρικού προσωπικού στα περιστατικά.

Κρίσιμης σημασίας είναι η ταχύτερη απόκριση στην κλήση (από 7 έως 10 λεπτά), όπως επίσης και η μεγάλη πλέον κάλυψη ολόκληρης της χώρας από οχήματα του ΕΚΑΒ (1 ασθενοφόρο ανά 20.000 πολίτες, ενώ τώρα είναι 1 ανά 36.000 πολίτες). Επίσης θα γίνουν προσλήψεις 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων. Άμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Έχει ήδη προχωρήσει η πρόσληψη 111 πληρωμάτων στην Αθήνα και θα προκηρυχθούν άλλες 150 θέσεις στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες.

7. Η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων

Στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», δρομολογείται η κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων. Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.
Μάλιστα για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, «εντός των επομένων μηνών θα μπουν οι πρώτες μπουλντόζες» και προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 2025.

8. Οι δράσεις στην Ψυχική Υγεία

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version