Η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας σε φορείς παροχών υπηρεσιών υγείας και η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής πανελλαδικά, είναι οι δύο επιχειρησιακές δράσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).
Τη στρατηγική για την ασφάλεια των ασθενών, καθώς και τις δράσεις του ΟΔΙΠΥ παρουσίασε στο πλαίσιο του «15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων» ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, Βασίλειος Μπαλάνης.
Οι βέλτιστες πρακτικές φροντίδας του ΟΔΙΠΥ
Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σε Νοσηλευτικές Μονάδες σε όλη την χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί σε 40 νοσοκομεία μέχρι τέλους του έτους.
Δημιουργία εργαλείων, δεικτών ποιότητας και προτύπων ποιότητας. Ο ΟΔΙΠΥ έχει δημιουργήσει περισσότερους από 40 δείκτες ποιότητας που πιλοτικά εφαρμόζονται σε 11 νοσοκομεία της χώρας και 21 πρότυπα ποιότητας- 10 πρότυπα FMS για την ασφάλεια και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων των νοσηλευτικών μονάδων και 11 πρότυπα PCI για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων σχετιζόμενων με την παρεχόμενη φροντίδα υγείας.
Ανάπτυξη επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας για το Ασφαλές Νοσοκομείο καθώς και στην διενέργεια επιτυχημένης εφαρμογής σε 2 Νοσηλευτικά Ιδρύματα του ΕΣΥ.
Εκπόνηση πολιτικών/ διαδικασιών οι οποίες οριοθετούν βήμα- βήμα τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας και έχουν ήδη εφαρμοστεί σε 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το πρόγραμμα GRIPP- SNF για τη μείωση των λοιμώξεων και την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής
Ο κ. Μπαλάνης, από το βήμα του Συνεδρίου, σημείωσε ότι μέσω του Προγράμματος GRIPP- SNF έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη τάση μείωσης των λοιμώξεων η οποία αφορά σε δείκτες που σχετίζονται με τον κεντρικό καθετήρα (CLABSI Rates).
Παράλληλα επισήμανε τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης στην υγιεινή των χεριών σε ποσοστό άνω του 50%.
Το πρόγραμμα GRIPP- SNF, που ήδη εφαρμόστηκε σε 10 νοσοκομεία, περιλαμβάνει:
- Την δημιουργία δεικτών παρακολούθησης, μεθοδολογία καταγραφής από διεθνή εμπειρία
και την ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης διαδικασιών. - Την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ.
- Την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και ειδικότερα την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.
- Παρεμβάσεις σε συνεργασία με το Institute for Healthcare Improvement (IHI) για τη μείωση των λοιμώξεων και την σχετική επίβλεψη σε συνεργασία με Υγειονομικές Περιφέρειες και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
- Παρεμβάσεις για την αύξηση της συμμόρφωσης αναφορικά με την υγιεινή των χεριών
Το πρόγραμμα GRIPP -SNF πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται από τον ΟΔΙΠΥ σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Βελτίωσης της Υγείας (IHI) της Αμερικής.