Site icon Όλο Υγεία

Ο «Γολγοθάς» των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα

νοσοκομείο- ασθενής

«Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα» είναι δύσκολο. Έρευνα αναδεικνύει τα προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και την οικονομική «αιμορραγία» των ασθενών.

Δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στο ΕΣΥ αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα. Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να αναζητούν βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα και την οικονομική επιβάρυνση να αγγίζει περίπου τα 5.000 ευρώ.

Ογκολογικός ασθενής: Ο Γολγοθάς ξεκινά από τη διάγνωση

Τα αποτελέσματα έρευνα με τίτλο «Το ταξίδι των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά», είναι απογοητευτικά. Την έρευνα πραγματοποίησαν το Εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (LabHTA) του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».Επιστημονικά Υπεύθυνος της έρευνας είναι ο Κωνσταντίνος Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αποτυπώσει το «ταξίδι» των γυναικών με καρκίνο του μαστού σήμερα, από το πρώτο εύρημα/σύμπτωμα έως και το στάδιο της παρακολούθησης, να διερευνήσει τις συνθήκες πρόσβασης σε φροντίδα υγείας και να αποτυπώσει την επίπτωση της νόσου, υπό την οπτική των γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Ογκολογικοί ασθενείς: Τεράστιες αναμονές στα δημόσια νοσοκομεία – Κινδυνεύουν ζωές

Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες που είχαν νοσήσει από πρώιμο ή και τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού το χρονικό διάστημα από 1/1/2019 έως 30/6/2023, και των οποίων η διάγνωση και οι θεραπείες είχαν γίνει στην Ελλάδα.  Οι βασικές ενότητες του ερωτηματολογίου αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως τη διάγνωση, την πορεία μετά τη διάγνωση, την πρόσβαση των ασθενών στη φροντίδα υγείας, τις οικονομικές επιπτώσεις και την επίδραση της νόσου στη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους. Το τελικό δείγμα της έρευνας ανήλθε σε 552 συμμετέχουσες.

Καρκίνος: Ανησυχητικά τα στοιχεία στην Ελλάδα – Το 27% των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο

Πριν τη διάγνωση

Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση

Οικονομική επιβάρυνση

Καθυστερήσεις

Ψυχοκοινωνική Στήριξη

Οι μισές περίπου ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα απευθύνθηκαν σε κάποιο σύλλογο ασθενών για ενημέρωση (52,5%) μετά τη διάγνωσή τους.

Σε σχέση με την ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το 40,8% αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Κατά πλειοψηφία οι ασθενείς αναφέρουν πως αναζήτησαν υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας σε ιδιωτικό ιατρείο και ακολουθεί με 27,1% η υποστήριξη από συλλόγους ασθενών, 14,7% η τηλεφωνική γραμμή στήριξης συλλόγων ασθενών και 14,7% οι δημόσιες δομές.

Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας: Το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας διαλύει τους ασθενείς -Συγκλονιστική μαρτυρία

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του φορτίου της νόσου στην Ελλάδα όπως η επίδραση στη ζωή τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους, η υψηλή ιδιωτική δαπάνη που συνοδεύει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τη φύση των εμποδίων στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόσβαση των ασθενών σε φροντίδα υγείας. Τέλος, αναδεικνύει τα θετικά βήματα καθώς επίσης τους τομείς όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στην πολιτική διαχείρισης του καρκίνου του μαστού στη χώρα μας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version