Site icon Όλο Υγεία

Μηνιγγίτιδα: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται μαθήτρια από την Πάτρα

μηνιγγίτιδα

Το σχολικό συγκρότημα έκλεισε για απολύμανση και ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της μαθήτριας που προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα.

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύεται μαθήτρια από το σχολικό συγκρότημα της περιοχής Αγίας Σοφίας, στην Πάτρα, καθώς έπειτα από εξετάσεις που της έγιναν διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από μηνιγγιτιδόκοκκο.
Η μαθήτρια λιποθύμησε χθες, ενώ βρισκόταν στο σχολείο της, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.
Οι εξετάσεις που έγιναν βγήκαν θετικές στο μηνιγγιτιδόκοκκο. Το σχολικό συγκρότημα έκλεισε και ακολουθήθηκε το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει απολύμανση των χώρων του σχολείου. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και η ιχνηλάτηση των επαφών της μαθήτριας.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό. Αυτές οι προστατευτικές μεμβράνες ονομάζονται μήνιγγες.

Τι προκαλεί την μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της.

Συχνά αίτια τα οποία προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.α.

Πως μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα

Ανάλογα με το αίτιο. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στον φάρυγγα και μεταδίδεται με τον βήχα, το πτέρνισμα και την άμεση παρατεταμένη επαφή. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού. Ο εντεροϊός, ο πιο συχνός αιτιολογικός παράγοντας, της ιογενούς μηνιγγίτιδας, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Ο εντεροιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύλεα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου. Άλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμευλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντα.

Όλο Υγεία

Exit mobile version