Site icon Όλο Υγεία

Μικροβιακή αντοχή: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπισή της

ΕΟΔΥ-Μικροβιακή αντοχή

«Σιωπηλή πανδημία» χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την μικροβιακή αντοχή. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 27% έως το 2030.

Η μικροβιακή αντοχή εξαιτίας της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στοιχίζει ετησίως 2.000 με 3.000 ανθρώπινες ζωές και η κατάσταση δυστυχώς, παρά τον κώδωνα του κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να βελτιώνεται.

Η χώρας μας κατέχει την θλιβερή πρωτιά και σύμφωνα με τους ειδικούς έως και 6 φορές περισσότερη είναι η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά στη χώρα μας σε σχέση με την Ευρώπη.

Μικροβιακή αντοχή: 2000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από πολυανθεκτικά μικρόβια

Κατά την διάρκεια εκδήλωσης του ΕΟΔΥ ειδικοί επιστήμονες ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί και συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά 27% έως το 2030.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στην υπερ-συνταγογράφηση αντιβιοτικών συμβάλουν πέντε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες:

Στοιχεία για την μικροβιακή αντοχή

Ενδεικτική είναι η αντοχή που καταγράφεται στην κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (k. pneumoniae), με το ποσοστό ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά καρβαπενέμες να ανέρχεται σε 72% στη χώρα μας, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι μόλις 10,9%.
Εξαιρετικά μεγάλες είναι επίσης οι διαφορές στην αντοχή του:

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, χαρακτήρισε τη μικροβιακή αντοχή ως «σιωπηλή πανδημία» εξηγώντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται στα νοσοκομεία, αλλά ουσιαστικά «γεννάται» στην κοινότητα, καθώς το 9% των ασθενών φτάνουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα αποικισμένοι με ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία έχουν προκύψει λόγω της κακής χρήσης αντιβιοτικών.

Μικροβιακή αντοχή: Η κατάσταση είναι κρίσιμη-Ευθύνεται για 1,3 εκατ. θανάτους

Εντυπωσιακά στοιχεία παρουσίασε η παιδίατρος Λοιμωξιολόγος Ξανθή Δεδούκου, η οποία τόνισε πως: « Το 12% των ασθενών που νοσηλεύονται σε ελληνικά νοσοκομεία υφίστανται λοίμωξη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 6,8%! Δηλαδή λίγο παραπάνω από το μισό».

Από την πλευρά της η επίκουρη καθηγήτρια Μεθοδολογίας – Τεκμηριωμένης Νοσηλευτικής Πρακτικής Γεωργία Κουρλαμπά υπογράμμισε πως: «Οι Έλληνες καταναλώνουν περισσότερα αντιβιοτικά από τους Ευρωπαίους, σε σταθμισμένη ποσότητα DDD 26,7/1.000 κατοίκους, έναντι 18». Αιτία η αλόγιστη συνταγογράφηση αντιβιοτικών από τους γιατρούς.

Επείγουσα η ανάγκη δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής

Οι περιοχές στις οποίες χορηγούνται τα περισσότερα αντιβιοτικά είναι τα νησιά του Ιονίου, η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σχέδιο δράσης για πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι μια ομάδα 90 ειδικών θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής των προβλημάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεχιζόμενη εκπαίδευση γιατρών για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Όλο Υγεία

Exit mobile version