Ας ξεφύγουμε από τη λογική «όποτε έχουμε ΕΣΠΑ κάνουμε ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα»

ΙΣΑ, επικουρικού προσωπικού

Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας το ΕΣΥ επιχειρεί να εισέλθει σε φάση αλλαγών και εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και μεγαλεπήβολο και το όραμα περιλαμβάνει ένα ευέλικτο και νοικοκυρεμένο σύστημα, με προγραμματισμό και εκ των προτέρων σχεδιασμό για την κάλυψη αναγκών, αλλά και την εφαρμογή νέων μοντέλων φροντίδας.

Τα σημαντικά αυτά θέματα για τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας αναδείχθηκαν στο 14th Pharma & Health με τίτλο «Η Υγεία στο επίκεντρο αλλαγών». Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός και τολμηρές αποφάσεις ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, συμφωνώντας στην αναγκαιότητα μετάβασης σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας που θα έχει στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του.

Εξέφρασαν όμως επιφυλάξεις για την επιτυχία της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για αποσπασματικότητα των προσπαθειών και για λογική όποτε έχουμε ένα ΕΣΠΑ κάνουμε ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα.

Το όραμα της μεταρρύθμισης

  • Δρομολογούνται μέτρα καταμέτρησης δεδομένων και διευκόλυνση της χρηματοδότησης των δομών, καθώς σε αναμονή είναι η Υπουργική
  • Απόφαση για την ένταξη όλων των νοσοκομείων της χώρας στο σύστημα DRG.
  • Προχωρά η κεντρικοποίηση της παραγγελιοληψίας, ενώ στο ίδιο πνεύμα της μέτρησης, της διαφάνειας και της τακτοποίησης έχει προχωρήσει και το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
  • Αλλάζει η χρηματοδότηση νοσοκομείων με πλειοψηφία των πόρων να προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Προσαρμοσμένους δείκτες μέτρησης στην Ελληνική πραγματικότητα θα επιχειρήσει να εφαρμόσει ο ΟΔΙΠΥ στα νοσοκομεία
  • Βελτίωση του μισθολογίου στο ΕΣΥ, προσφέροντας κίνητρα και επιβραβεύοντας αυτούς που προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες.

Την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι «πρέπει να περάσουμε σε πιο σύγχρονα συστήματα» με έμπνευση από χώρες του εξωτερικού που συμβαδίζουν με τις αλλαγές της τεχνολογίας. Με νέα ματιά για την δομή του ΕΣΥ και με επίκεντρο τον ασθενή μπορούν να εισαχθούν νέα μοντέλα φροντίδας, τόνισε.

Ένταξη των νοσοκομείων στο σύστημα στο σύστημα DRG

Στην πρώτη ομιλία του συνεδρίου ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, PhD(c), Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) σχολίασε πως η εφαρμογή του Σύστηματος DRG άργησε στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία εξασφαλίζει μια δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων στα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη πλήρως έχουν ενταχθεί στο σύστημα δυο υγειονομικές περιφέρειες και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεσσαρόπουλος είμαστε σε «αναμονή της υπουργικής απόφασης για να ενταχθούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Τα νοσοκομεία «θα μιλάνε μια ενιαία γλώσσα»

Αναφορικά με την κεντρική κωδικοποίηση για να «μιλάνε» τα νοσοκομεία μια «ενιαία γλώσσα» προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, όπως επεσήμανε ο Άρης Αποστόλου, Πρόεδρος στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανακοινώνοντας ότι «ανεβαίνει» εντός των ημερών ο διαγωνισμός για το σύμβουλο που θα προχωρήσει στην κωδικοποίηση για το σύνολο υλικών και παράλληλα έχει ετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αναλώσεων μέσω της πλατφόρμας ekapynet.

Ως προς την κεντρική παραγγελιοληψία για το φάρμακο μέσω της πλατφόρμας θα ενταχθεί σε δεύτερο στάδιο όλο το προϊόν της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης. Παράταση δόθηκε για την εκκίνηση της εφαρμογής για τις 2 Οκτωβρίου.

Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Κωτσιόπουλος υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός με συμβάσεις για αποζημιώσεις εκ των προτέρων υπηρεσιών τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με το ρόλο του ΕΟΠΥΥ στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, σχολίασε πως αυτή τη στιγμή το σύστημα αποζημίωσης είναι μικτό και έχει αυξηθεί η επιχορήγηση των νοσοκομείων στο 65% από το Υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι να προχωρήσει η αποζημίωση των νοσοκομείων κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ το 2024 με βάση το σύστημα DRG.

Το βασικό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ

Έτοιμος για το εγχείρημα είναι ο ΕΟΠΥΥ που έχει ως βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με την διοικήτρια του Οργανισμού Θεανώ Καρποδίνη, ότι συνδέεται παθητικά με τους παρόχους και αγοράζει υπηρεσίες χωρίς κριτήρια. Σε μια προσπάθεια επίλυσης του θέματος, για παράδειγμα ποιοτικά κριτήρια τέθηκαν στην κλειστή νοσηλεία και στα κέντρα αποκατάστασης αλλά όχι στο Δημόσιο, δηλαδή δεν εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά, όπως σχολίασε η διοικήτρια. Απαραίτητα ακόμη είναι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για το εάν ο ασθενής χρειάζεται μια εξέταση ή επέμβαση, αλλά και η πρόσβαση στα στοιχεία ασφάλισης του ασθενούς, που έχει αυτή τη στιγμή και ο ΟΔΙΠΥ, όπως σχολίασε η κ. Καρποδίνη.

Σάρωση σε 15 νοσοκομεία

Στο δύσκολο εγχείρημα του ΟΔΙΠΥ αναφέρθηκε η Δάφνη Καϊτελίδου, Καθηγήτρια, Τομέας Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ – Διευθύντρια «Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας – Πρόεδρος Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) αναφέροντας ότι ο Οργανισμός έχει ήδη κάνει «καλή σάρωση σε 15 νοσοκομεία». Η κ. Καϊτελίδου σημείωσε ότι «θα πρέπει να εμπλέξουμε σε αξιολόγηση και τους διοικητές σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως οι δείκτες για τα ΤΕΠ». Η ίδια διαβεβαίωσε πως δεν θα αντιγραφούν δείκτες από άλλες χώρες, αλλά θα οριστούν δείκτες που αρμόζουν στο ΕΣΥ.

«Η λογική του πηδήματος του βατράχου»

Η μετάβαση σε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και καλή οργάνωση, διότι και στο παρελθόν ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Την αποσπασματικότητα των προσπαθειών καυτηρίασε ο Γεώργιος Δαφούλας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Ψηφιακής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Διαπιστώνεται, είπε, πως «το ΕΣΥ λειτουργεί με τη λογική όποτε έχουμε ένα ΕΣΠΑ θα κάνουμε ένα εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα, δηλαδή με τη λογική του πηδήματος του βατράχου», σχολιάζοντας ακόμη ότι δεν υφίσταται μια γραμμική εξέλιξη του συστήματος υγείας. Μαθαίνουμε, είπε από τα λάθη των άλλων , αλλά δεν έχουμε μάθει να καινοτομούμε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top