Site icon Όλο Υγεία

Με αγκάθια η περίθαλψη των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη -Απογοητευτικά στοιχεία Πανελλαδικής έρευνας

διαβήτη

Οικονομικές δυσκολίες, παράνομες χρεώσεις, ελλείψεις φαρμάκων, καθυστερήσεις στα ραντεβού με γιατρό είναι τα συχνότερα προβλήματα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας «πληρώνουν» οι πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και αναλώσιμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, την εκτέλεση των συνταγών και τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή. Τα ευρήματα πανελλαδικής έρευνας, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), σε συνεργασία με τον επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Κώστα Αθνανασάκη, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, με αφορμή την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, είναι απογοητευτικά.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ΣΔ

Το 40% των ασθενών με ΣΔ αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους ανασφάλιστους διαβητικούς που υπολογίζονται στο 6%.

Για αναλώσιμα όσο και για φάρμακα υπάρχει ένα ποσοστό πασχόντων που πληρώνουν συμμετοχή στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής τους, κάτι που είναι παράνομο, καθώς απαγορεύεται ρητά η μετακύληση κόστους στον πάσχοντα.

Παράλληλα, σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται με τη διαθεσιμότητα των αναλωσίμων, ειδικά από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, χρήστες συσκευών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα αναλώσιμα ιατροτεχονολογικά προϊόντα για την υποστήριξη της υγείας τους.

Το θέμα των ελλείψεων αναδεικνύει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τους ανασφάλιστους πάσχοντες, καθώς, ο μόνος τρόπος να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους είναι είτε από τα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία στερούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ποιότητας και αξιοπιστίας, ή από Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, ομάδες διαδικτύου και φίλους. Αυτό συνεπάγεται κακό έλεγχο, κακή ρύθμιση, οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων, καθώς και οικονομική επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ..

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αποτυπώνεται στην έρευνα είναι η καθυστέρηση στα ραντεβού των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων.

Ένα στα 5 ραντεβού γίνεται με καθυστέρηση και ο λόγος είναι ο έντονος συνωστισμός στους χώρους αναμονής των ιατρείων με το πρόβλημα να έχει ενταθεί τελευταία καθώς έχουν κλείσει 5 Διαβητολογικά Ιατρεία, κυρίως στην περιφέρεια.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, το 2023 οι πάσχοντες από ΣΔ ανέρχονται σε 1.193.003, εκ των οποίων το 1.185.734 είναι τύπου 2 και 51.842 τύπου 1 ( παιδικός διαβήτης).
Επίσης 35.453 είναι άλλοι τύποι ΣΔ, 21.136 ΣΔ της κύησης, 37 νεογνικός ΣΔ και 1.371 ασθενείς με ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη διενεργήθηκε την περίοδο 5-25 Οκτωβρίου 2022. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν 843 άτομα με ΣΔ τύπου 1 και με ΣΔ τύπου 2.

Οι ασφαλισμένοι με ΣΔ τύπου 1:

Στην έρευνα αναφέρεται ότι σοβαρό πρόβλημα παρατηρείται με τη διαθεσιμότητα των αναλωσίμων ειδικά από τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα άτομα με ΣΔ χρήστες αντλιών ινσουλίνης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από τον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και δεν μπορούν να προμηθευτούν από αλλού τα αναγκαία αναλώσιμα για την λειτουργία των ιατροτεχνολογικών αυτών συσκευών.

Αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα απαραίτητα για την υποστήριξη της υγείας τους.

Ασφαλισμένοι με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και ανασφάλιστοι:

Όσοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τα αναλώσιμα στο ιδιωτικό φαρμακείο έχουν κακή ρύθμιση, άρα αύξηση των επιπλοκών που συνεπάγεται πολυήμερες νοσηλείες στο νοσοκομείο και αύξηση της δαπάνης και οικονομική επιβάρυνση για όλο το ΕΣΥ.

Καθυστέρηση στα ραντεβού με το γιατρό

Προβλήματα προσήλωσης στη θεραπευτική στην αγωγή

Συμπερασματικά, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν πανελλαδικά μπορούν να βρουν λύση είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Χρήστος Δαραμήλας, έχει δουλέψει και προτείνει προς εφαρμογή, στο υπουργείο Υγείας.

 

Όλο Υγεία

Exit mobile version