Γνωρίζουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ και θα διορθωθούν, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσουν νοσοκομεία.
Η αξία και ο ρόλος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 και το ΕΣΥ κατάφερε να σταθεί όρθιο. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός για την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ. Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του Olympia Forum IV, ανακοινώνοντας ότι θα δοθούν κίνητρα, ώστε το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για νέους γιατρούς. Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό αναβάθμισης του ΕΣΥ και στις επενδύσεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές.
Ο κ. Θεμιστοκλέους θέλοντας να αναδείξει τη σημαντική δουλειά που γίνεται στο ΕΣΥ, παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τα Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας, τους εργαζόμενους σε αυτά και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, λέγοντας χαρακτηριστικά.
«Είμαστε ανοιχτοί κάθε ημέρα. 12 χιλιάδες πολίτες επισκέπτονται τα ΤΕΠ. 60.500 εξετάζονται σε καθημερινή βάση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. 6.700 ασθενείς νοσηλεύονται και γίνονται 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις. Το ΕΚΑΒ έχει 4.450 κλήσεις και μεταφέρει 1.517 πολίτες».
Κίνητρα για να γίνει το ΕΣΥ ελκυστικό
Παράλληλα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, παραδέχτηκε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει προβλήματα. «Φαίνονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο προσωπικό και είναι προβλήματα που πρέπει να διορθώσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο ζήτημα των άγονων διαγωνισμών για προσλήψεις προσωπικού, ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η παροχή κινήτρων, ώστε το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για τους νέους επιστήμονες.
«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό στους νέους γιατρούς και καταλήγουμε να έχουμε κρίσεις σε ειδικότητες ακτινολογίας, κυτταρολογίας, ανοσολογίας, καθώς οι αποδοχές δεν είναι ικανοποιητικές. Με βάση τους άγονους διαγωνισμούς θα δοθούν αντίστοιχα κίνητρα. Η κατανομή των θέσεων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες και αυτό περιλαμβάνει ανάγκες για προσωπικό, την παραγωγικότητα, την πλήρωση κλινών».
Οι τρεις άξονες για το νέο ΕΣΥ
Αναφερόμενος ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε ότι οι τρεις άξονες για τα νέο ΕΣΥ είναι:
- οι ποιοτικές υπηρεσίες υγείας
- η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα
- η ψηφιοποίηση στην οποία υστερούμε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
Εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι στόχος (π.χ. χρόνου για χειρουργική επέμβαση, χρόνου στα ΤΕΠ, χρόνου για χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία κλπ).
«Δεν καταγράφονται οι αναμονές και ούτε ελέγχονται. Από εδώ και πέρα θα μπορούμε να έχουμε την πραγματική αναμονή στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τις αναμονές που έχει η Αγγλία αλλά έχουμε παθογένεια σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε ανοργάνωτοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να έχουμε λίστα νοσοκομειακών λοιμώξεων, επιπλοκών νοσηλείας (π.χ. φαρμακευτικά λάθη, κατακλίσεις κλπ). Ακόμα, όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας, ανέφερε ότι «η χώρα μας στον αριθμό κλινών είναι στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης. Άρα δεν έχουμε λόγο να κλείσουμε νοσοκομεία».
Για την επένδυση στον τομέα της υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους στάθηκε στην κτιριακή αναβάθμιση και στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και στο ότι από την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχει πλέον ο ψηφιακός φάκελος υγείας, το σύστημα φροντίδας ογκολογικών – αιματολογικών ασθενών και η ψηφιακή ετοιμότητα νοσοκομείων.