Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού και του προσωπικού παιδιάτρου, στο οικονομικό κίνητρο των 40.000 και στα οφέλη για τον πολίτη με την εγγραφή του στο σύστημα αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι στο επίκεντρο του μεταρρυθμιστικού μας έργου, αναφέρει στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επισημαίνει ότι «με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη για δωρεάν εγγραφή σε ιατρό στην περιοχή που ζει και κατοικεί».
Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι ο Προσωπικός Ιατρός είναι μία δωρεάν παροχή προς όλους τους πολίτες, οι οποίοι αποκτούν προσωπικό σύμβουλο υγείας για θέματα αγωγής υγείας, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και καθοδήγησης τους σε σοβαρά προβλήματα υγείας. «Αποτελεί την πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας και είναι υπεύθυνος για την πρόληψη, την εξέταση, την ενημέρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την παραπομπή για εξετάσεις σε ειδικούς γιατρούς».
«Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, για πρώτη φορά δίνεται οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ άπαξ σε επίπεδο μεικτών απολαβών στους νέους ιατρούς, για να επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής είτε της Εσωτερικής Παθολογίας. Παράλληλα, εστιάζοντας πάντα στην προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία, θεσμοθετούμε τον Προσωπικό Παιδίατρο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Καταλήγει ότι «το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με την ίδρυση 7 Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν, οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση».