Site icon Όλο Υγεία

Συναγερμός για πιθανή νέα πανδημία: Κρούσματα πνευμονίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι λένε οι επιστήμονες

καρκίνος του πνεύμονα, πνευμονίας

Τα νοσοκομεία στην Κίνα συνεχίζουν να κατακλύζονται από μικρούς ασθενείς με συμπτώματα πνευμονίας και ο φόβος στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο μεγαλώνει για πιθανή εξάπλωσή της.

Οι επιστήμονες ανησυχούν και τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Μετά την Ιρλανδία όπως είχε γράψει το oloygeia.gr, που ανέφερε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά, ακολούθησε το Άμστερνταμ όπου καταγράφεται απότομη αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας. Αναφορές για αύξηση κρουσμάτων υπάρχουν και από την Σουηδία , τη Δανία και τις ΗΠΑ.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας τις τελευταίες ημέρες ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα και προειδοποιούν πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα όσο προχωράμε προς το χειμώνα.

Την ίδια ανησυχία εκφράζουν και οι επιστήμονες στην Ελλάδα, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η αιτία όπως φαίνεται είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις.

Οι φόβοι των επιστημόνων

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Sun», αναφέρει ότι ο μυστηριώδης ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη και κάποιες πόλεις θα πληγούν περισσότερο γι΄ αυτό τα συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

Εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι, μπορεί να είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά σημεία εισόδου για την ασθένεια και αυτό διότι αυτά τα μέρη είναι πυκνοκατοικημένα και κόμβοι διέλευσης για τον υπόλοιπο κόσμο, στοιχεία που διευκολύνουν την εξάπλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η πιθανότητα να φτάσει η επιδημία στην Ευρώπη είναι στενά συνδεδεμένη με την παγκόσμια δυναμική των ταξιδιών, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο την άποψη ειδικού επιστήμονα.

Ξεκίνησε η συζήτηση για επαναφορά της μάσκας

Οι επιστήμονες ανησυχούν και επαναφέρουν στη συζήτηση τα μέτρα ατομικής προστασίας και ελέγχους στα αεροδρόμια ώστε να αποφευχθεί πιθανή εξάπλωση του ιού.

Συστήνουν επαγρύπνηση και προτείνουν να ξανασκεφθούν οι αρχές την εφαρμογή διαδικασιών ελέγχου για να βοηθήσουν στην ανίχνευση και τον περιορισμό τυχόν πιθανών απειλών. Επανέρχονται στη συζήτηση η χρήση μάσκας και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η ενημέρωση από την Κίνα δίνεται με το σταγονόμετρο

Ο ΠΟΥ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το ξέσπασμα της επιδημίας πνευμονίας στα παιδιά από την Κίνα. Οι επιστήμονες βλέπουν ομοιότητες με το ξεκίνημα της Covid-19 και την διαχείριση της από την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο κινέζοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να υποβαθμίσουν το πρόσφατο ξέσπασμα πνευμονίας, καθώς οι φόβοι για μια πιθανή νέα πανδημία αυξάνονται. Οι αρχές έχουν λάβει εντολή να αναφέρουν το ξέσπασμα είτε ως λοίμωξη από πνευμονία από μυκόπλασμα είτε ως γρίπη.

Η Κίνα επιμένει ότι τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στη μειωμένη ανοσία που έχουν τα παιδιά στην Κίνα απέναντι στους συνήθεις ιούς εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης μάσκας και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Είναι ο πρώτος χειμώνας για την Κίνα χωρίς lockdown στη μετά Covid-19 εποχή, τονίζουν οι αρμόδιοι. Επιμένουν πως δεν έχουν εντοπίσει κάποιο νέο παθογόνο το οποίο να προκαλεί πνευμονία στα παιδιά.

Η καχυποψία των επιστημόνων

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διατυπώνει τις επιφυλάξεις της στα όσα ισχυρίζεται η Κίνα. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο oloygeia.gr, εκφράζει τις επιφυλάξεις του και θυμίζει το τι έγινε με την covid-19 στο αρχικό στάδιο.

Γνωρίζουμε, αναφέρει, ότι οι πληροφορίες από την πλευρά της Κίνας δίνονται με το σταγονόμετρο, καθώς η Κίνα δεν μας έχει συνηθίσει στη διαφάνεια. Εκφράζει ωστόσο την βεβαιότητα ότι ο ΠΟΥ θα βρει τα στοιχεία πολύ σύντομα και το θέμα θα ξεκαθαρίσει δηλαδή εάν τα κρούσματα αφορούν συνηθισμένες ιώσεις και μικρόβια ή όχι.

Ο ίδιος πάντως δίνει μικρή πιθανότητα οι πνευμονίες να προκαλούνται από κάποιο παθογόνο που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν. Δεν αποκλείει να ισχύουν οι ισχυρισμοί των Κινέζων και πράγματι η έξαρση των κρουσμάτων στα παιδιά να οφείλεται στη μετά lockdown εποχή. Στην Ελλάδα συνεχίζει δεν παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι παιδιά ηλικίας 3-8 ετών. Το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι βακτήριο που προσβάλλει λάρυγγα, τραχεία, πνεύμονες, σύμφωνα με το CDC.

Αν και συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μεταδίδεται με την επαφή. Όταν κάποιος έχει μολυνθεί από το βακτήριο και βήχει ή φταρνίζεται, παράγει αναπνευστικά σταγονίδια που διασπείρονται γύρω του.

Το μυκόπλασμα συνήθως δεν προκαλεί πνευμονία. Η πιο συχνή λοίμωξη που οφείλεται σε αυτό είναι η τραχειοβρογχίτιδα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι:

Εάν αναπτυχθεί πνευμονία, δηλαδή προσβάλλει το βακτήριο τους πνεύμονες, τα πιο πιθανά συμπτώματα είναι:

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version