Κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

μονάδες υγείας

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν την απόσυρσή του.

Σε νέες κινητοποιήσεις κατεβαίνουν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Επιτροπή της Βουλής.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προγραμματίζουν κινητοποιήσεις. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας 11.00 έως και τις 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ έξω από τη Βουλή. Το απόγευμα διοργανώνουν συναυλία-διαμαρτυρία με αίτημα την απόσυρση του νομοσχέδιου, στις 19.30 στην πλατεία Συντάγματος.
Ακόμη στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 25 Ιουλίου οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ Δαφνί ενώ για την ημέρα ψήφισης του νομοσχέδιου έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία.

«Το νομοσχέδιο ωφελεί μόνο ιδιώτες και ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους χωρίς αντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα» αναφέρουν ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ και ζητούν την απόσυρση του.

ΠΟΕΔΗΝ: Τα προβλήματα που θα προκαλέσει το νομοσχέδιο

«Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την οποία προκαλούνται τα παρακάτω προβλήματα:

  •  Οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ.
  •  Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών.
  •  Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.
  •  Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν μεταφέρονται οργανικά, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες.
  •  Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική).

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν βλέπει καμία «εμβληματική μεταρρύθμιση» και επισημαίνει πως μέχρι τώρα η υποστελέχωση στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων καλύπτονται από άλλα Νοσηλευτικά τμήματα του ίδιου Νοσοκομείου. Ενδεικτικό της ελληνικής πραγματικότητας είναι πως το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες οξέων περιστατικών είναι με Εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%.

Η αποσυλοποίηση στα χέρια των ΜΚΟ

Από την ομοσπονδία επισημαίνεται ότι η πλειονότητα (70%) των ασθενών επιστρέφουν στις μονάδες «λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης», με συνέπεια να γεμίζουν διαρκώς οι κλίνες και να αναπτύσσουν ράντζα με νέο-χρόνιους ασθενείς. Επίσης καταγγέλλει ότι : «η αποασυλοποίηση αφέθηκε στα «χέρια» των ΜΚΟ που λαμβάνουν υψηλή κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση με θολό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επιλέγουν ασθενείς από τις Δημόσιες Μονάδες, με την πρώτη υποτροπή τους επιστρέφουν σε τμήματα οξέων περιστατικών στα Νοσοκομεία και μάλιστα με εισαγγελική εντολή, προσφέρουν κάκιστες θεραπευτικές υπηρεσίες κλπ».
Σύμφωνα με την ομοσπονδία οι Νοσοκομειακές μονάδες δέχονται οξέα περιστατικά από ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές «που προσφέρουν άθλιες συνθήκες νοσηλείας κλείνουν».

Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνονται:

  •  Λειτουργική διασύνδεση και ανάπτυξη δημόσιων μονάδων σε όλα τα επίπεδα.
  •  Ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.
  •  Το κάθε ολοκληρωμένο δίκτυο θα απευθύνεται σε συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς. Τώρα ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Προβλήματα και στην απεξάρτηση

Αδυναμίες συντονισμού διαβλέπει η ομοσπονδία με τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), ο οποίος θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικά, αλκοόλ και κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΠΑΕ θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα αποτελείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. «Πρόκειται για ένα υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα» επισημαίνει η ομοσπονδία και συνεχίζει: « στο οποίο θα μεταφερθούν οι μονάδες και οι εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση που σήμερα ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως ΔΑΦΝΊ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ. Θεσσαλονίκης κ.ά. Αυτές οι δομές θα μετατραπούν οργανικά και διοικητικά σε Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ενώ ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, συνεπώς εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top