Καινοτόμες τεχνολογίες αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού είχε αποφασισθεί ότι θα θωρακίσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απέναντι σε μικρόβια και ιούς. Ωστόσο, ο σχετικός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από το 2022 και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Εύλογα ερωτηματικά, προκαλεί η καθυστέρηση της Ανώνυμης Εταιρείας Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ ΑΕ), να υλοποιήσει την απόφαση που είχε ανακοινώσει την περσινή χρονιά, για τη θωράκιση των οχημάτων της, με καινοτόμες τεχνολογίες αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε άλλους δημόσιους φορείς, για την προστασία της δημόσιας υγείας .
Είχε μάλιστα, προκηρύξει σχετικούς δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς, από το καλοκαίρι του 2022, για την προμήθεια και εγκατάσταση φύλλων χαλκού, επί των κοινοχρήστων επιφανειών εντός των οχημάτων της, καθώς και φίλτρων ιόντων χαλκού εντός των μονάδων κλιματισμού των οχημάτων αυτών, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί κανένας από αυτούς.
Προστασία από μικρόβια και ιούς
Πρέπει να επισημανθεί ότι η αντιμικροβιακή δράση του χαλκού, παραμένει διαρκώς ενεργή, χωρίς να απαιτείται καθαρισμός των επιφανειών εφαρμογής του .Έτσι παρέχει με αυτόν τον τρόπο διαρκή προστασία, από τους περισσότερους ιούς , τα μικρόβια αλλά και την Covid-19.
Τα υλικά αυτά είχε προγραμματισθεί να τοποθετηθούν σε όλα τα οχήματα της ΟΣΥ Α.Ε, με στόχο την «έγκαιρη πρόληψη και αποφυγή της διασποράς των ιών και των παθογόνων βακτηρίων που μεταδίδονται μέσω της αφής και του αέρα, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης Covid-19, για τον έλεγχο των λοιμώξεων», όπως είχε χαρακτηριστικά επισημανθεί.
Σημειωτέων ότι σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες και πιστοποιήσεις ,το μικροβιακό και ιικό φορτίο, μειώνεται στο ελάχιστο, επί των επιφανειών του αντιμικροβιακού χαλκού (99%), οπότε μειώνεται στο ελάχιστο και ο κίνδυνος μετάδοσης των παθογόνων και των μολύνσεων από αυτά .
Το ζήτημα αποχτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς ήδη καταγράφεται έξαρση της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ αναμένεται έξαρση της γρίπης και των υπολοίπων λοιμώξεων του αναπνευστικού, το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι χώροι στους οποίους παρατηρείται μεγάλη και εύκολη διασπορά όλων αυτών των ιών και έχουν ζητήσει να ληφθούν μέτρα.
Εύλογο είναι λοιπόν το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικοί διαγωνισμοί και γιατί ενώ τα ανωτέρω υλικά έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πολλές εγκαταστάσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών όπως υπουργεία, νοσοκομεία, ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στα ΜΜΜ, όπου καθημερινά μπαινοβγαίνουν εκατομμύρια πολίτες, διατρέχοντας κίνδυνο μολύνσεων που θα έχει αποτέλεσμα τη διασπορά των ιών στη κοινότητα.