Άδωνις Γεωργιάδης: Θέλουμε να αντιγράψουμε και να κάνουμε και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας την πιλοτική λειτουργία της Κλινικής Επιζώντων Καρκίνου.
Τη σπουδαία δουλειά που κάνει η Κλινική Επιζώντων Καρκίνου που λειτουργεί από το 2023 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αττικόν» θέλει να «αντιγράψει» το υπουργείο Υγείας και να την εφαρμόσει και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να παρέχεται ολιστική φροντίδα σε περισσότερους ασθενείς με καρκίνο.
Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση στο «Αττικόν», με θέμα,«Η Κλινική στην πιλοτική της φάση και η προοπτική μετασχηματισμού της σε Κέντρο Αριστείας – Οι σύγχρονες ανάγκες των ογκολογικών ασθενών και η αξία του τρόπου και της ποιότητας ζωής».
Πρόκειται για το πρώτο ιατρείο στην Ελλάδα που παρέχει επιστημονική καθοδήγηση σε επιβιώσαντες καρκίνου σχετικά με τον τρόπο και την ποιότητα ζωής. Η Κλινική παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση σε τεχνικές διαχείρισης stress, εκπαίδευση στη μεσογειακή διατροφή και στην υγιεινή του ύπνου, συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης, καθώς και παραπομπή σε αντίστοιχα Ιατρεία για τη διακοπή αλκοόλ-καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων.
Μόνο το 4% των επιζώντων από καρκίνο τροποποιούν τον τρόπο ζωής τους
Ολιστική φροντίδα στον ασθενή με τον καρκίνο
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργούς Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνεχάρη όσους εργάζονται στην Κλινική και τόνισε: «Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους της καλής φήμης του νοσοκομείου «Αττικόν» είναι και η πρωτοβουλία των γιατρών. Αυτό που κάνουν εδώ είναι σπουδαίο. Και εμείς όχι μόνο το υποστηρίζουμε αλλά θέλουμε να το αντιγράψουμε να το κάνουμε και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε αυτή την ολιστική φροντίδα στον ασθενή με τον καρκίνο σε περισσότερους συμπολίτες μας σε περισσότερα σημεία της Ελλάδος.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Bristol MyersSquibb, διότι ξέρετε, εγώ πάντα πίστευα και πιστεύω στη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Και οι εταιρίες αυτού του μεγέθους, το να δείξουν την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη και μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Και κυρίως επειδή ανοίγετε έναν δρόμο, το ότι έχετε επιλέξει την Ernst & Young για να κάνει τη μελέτη, δείχνει και το μέγεθος της σοβαρότητας του εγχειρήματος γιατί η Ernst & Young είναι μάλλον η νούμερο 1 εταιρία στον πλανήτη που μπορεί να κάνει αυτού του τύπου τη δουλειά.
Εγώ δεσμεύομαι ως υπουργός Υγείας ότι το υπουργείο θα αξιοποιήσει αυτή τη μελέτη για να το κάνουμε όσο γίνεται γρηγορότερα παντού. Και ευτυχώς για όλους μας η εξέλιξη της επιστήμης φέρνει καινούργιες θεραπείες, ποιοτικότερα, περισσότερα χρόνια. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε λοιπόν, η ποιότητα ζωής θα είναι πυλώνας μαζί με την πρόσβαση στις νέες θεραπείες».
ΕΣΥ: Σχεδιάζεται πανελλαδικό δίκτυο Κλινικών Επιζώντων Καρκίνου
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο ΠΓΝ «Αττικόν», Αμάντα Ψυρρή, ο καθηγητής Χειρουργικής, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Αρκαδόπουλος, η ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πόπη Καλαϊτζή, η γενική διευθύντρια Bristol Myers Squibb, Ελισάβετ Προδρόμου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young, Γιώργος Παπαδημητρίου, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλής, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», Σπύρος Αποστολόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Σωτήρης Τσιόδρας, η ογκολόγος-παθολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γιώργος Καπετανάκης.
Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb προτίθεται να υποστηρίξει μέσω δωρεάς τη διαδικασία προτυποποίησης της Κλινικής από την Ernst & Young. Τo έργο αυτό θα περιλαμβάνει τη συλλογή βέλτιστων πρακτικών από το εξωτερικό, την καταγραφή των επιτευγμάτων και προκλήσεων κατά την πιλοτική φάση λειτουργίας στην Ελλάδα, την προτυποποίηση των διαδικασιών, την κοστολόγηση της λειτουργίας, καθώς και τη βέλτιστη κατανομή των Ιατρείων ανά την επικράτεια, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών και τους διαθέσιμους πόρους.