Κέντρα Αποκατάστασης: Αντιδρούν στα νέα κριτήρια ποιότητας – Ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Υγείας

Κέντρα Αποκατάστασης, ΙΣΑ, προσωπικό γιατρό, Λωρίδα της Γάζας

Την Παρασκευή (27/10) εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση των κριτηρίων ποιότητας από τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ) για την εφαρμογή rebate στις εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους.

Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ) ζητά τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, κάνοντας λόγο για «φωτογραφικά ποιοτικά κριτήρια», διαφορετικά όπως υποστηρίζει τα 26 Κέντρα, δυναμικότητας 2500 κλινών θα οδηγηθούν σε κατάρρευση. Η εφαρμογή ενός ξεκάθαρου πλαισίου συνεργασίας αποτελεί μονόδρομο, σημειώνει.

Όπως εξηγεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη θεσπίστηκαν κριτήρια ποιότητας για την εφαρμογή αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας. Η ΕΚΑΕ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καταδείξει τις αστοχίες, τα λάθη ή σε πολλές περιπτώσεις το φωτογραφικό περιεχόμενο αυτής, αφού ουδέποτε κλήθηκε να συμμετέχει σε ένα γόνιμο διάλογο πριν την έκδοσή της.

Συγκεκριμένα:

  • Έχει κατατεθεί αίτηση ακυρώσεως της Υπουργικής Απόφασης στο ΣΤΕ.
  • Έχουν σταλεί επιστολές στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία απάντηση
  • Έχει ζητηθεί συνάντηση με τη διορισμένη ηγεσία του οργανισμού, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
  • Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας κο Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

ΕΚΑΕ: Ατεκμηρίωτα κριτήρια ποιότητας για τα Κέντρα Αποκατάστασης

Η Υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την ΕΚΑΕ, περιέχει «ατεκμηρίωτα κριτήρια ποιότητας» όπως:

1. Θέτει ως κριτήρια ποιότητας προδιαγραφές που ήδη είναι αναγκαίες για την άδεια λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί. Χώρος Αυξημένης Φροντίδας)
2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία , αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES).
3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.)
5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές)
6. Επιβάλλει κριτήρια για την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier).

«Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε συνεχόμενες παρατάσεις της εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης χωρίς να εξετάζει τίποτα από τα παραπάνω. Ανακοινώνει παράνομες και εκβιαστικές προθεσμίες χωρίς να ακούσει αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της άδικης διάταξη», αναφέρει η ΕΚΑΕ.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Αποκατάστασης μέσα από ένα συγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό. «Έτσι, κι ενώ τα ελεγκτικά του όργανα εγκρίνουν τις δαπάνες, μονομερώς επιβάλει τελικό συνολικό κούρεμα που σήμερα ξεπερνάει το 30% (claw-back & rebate).

Με την Υπουργική Απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%.
Γίνεται λοιπόν απολύτως κατανοητό πως μία φωτογραφική διάταξη ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να αυξήσει το κούρεμα στους «μη ποιοτικούς» και να το φτάσει στα επίπεδα του 75%. Φυσικά το περίσσευμα του προϋπολογισμού θα μοιραστεί στους «φωτογραφικά ποιοτικούς», καταλήγει η ΕΚΑΕ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top