Κάθε μέρα ένα παιδί διαγιγνώσκεται με καρκίνο στην Ελλάδα

καρκίνο

Από τα πέντε παιδιά που θα διαγνωστούν με καρκίνο, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα τέσσερα επιτυγχάνουν πλήρη ίαση.

H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους, μεταφέρει τα αισιόδοξα μηνύματα που η επιστημονική κοινότητα καταθέτει, στις καθημερινές μάχες που δίδονται κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας.

Η συνεχής βελτίωση της επιβίωσης σε συνδυασμό με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους επιβιώνοντες από Καρκίνο της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, τεκμηριώνεται με ταυτόσημα υψηλά αποτελέσματα τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

«Σε μία χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας αναμένουμε και αυτό ισχύει, σχεδόν κάθε μέρα του χρόνου ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Αν και σε ορισμένους τύπους καρκίνου η επιβίωση αγγίζει το 95%, δυστυχώς υπάρχουν κακοήθεις νεοπλασίες που υπολείπονται. Από τα πέντε παιδιά που θα διαγνωστούν, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τα τέσσερα επιτυγχάνουν πλήρη ίαση», αναφέρει η ΕΕΠΑΟ .

Τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιβίωσης είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης τεκμηριωμένης γνώσης σχετικά με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας η οποία διατρέχει όλα τα στάδια από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Νέα, ισχυρά, ασφαλή, στοχευμένα και αποτελεσματικά όπλα προσφέρονται καθημερινά ταυτόχρονα και ισότιμα με όλες τις προηγμένες επιστημονικά χώρες.

Οι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν σε ερευνητικές μελέτες

Η Εταιρεία έχει αναλάβει αυτό τον κρίσιμο ρόλο ώστε τα ιατρικά επιτεύγματα που συντελούνται διεθνώς να βρίσκουν άμεση εφαρμογή στην κλινική πράξη και στη χώρα μας. Τα μέλη της συμμετέχουν σε συνεργατικές ερευνητικές μελέτες, διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς επιστημονικούς φορείς και πρωτοβουλίες οι οποίες συχνά ξεκινούν ή συντονίζονται από τη χώρα μας.

Στην θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών περιλαμβάνονται νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές, εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.

Το αισιόδοξο μήνυμα της ΕΕΠΑΟ

«Την 15η Φεβρουαρίου, όλοι εμείς οι αφοσιωμένοι σε αυτή τη μάχη γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγοι KAI οι μικροί ασθενείς μας και οι οικογένειές τους, δίνουμε το αισιόδοξο μήνυμα προς την κοινωνία μας, που βιώνουμε καθημερινά : το παιδί και ο έφηβος με καρκίνο λαμβάνει τη βέλτιστη θεραπεία μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης μέσω της ολιστικής αντιμετώπισής του».

Η 15η Φεβρουαρίου τονίζει η ΕΕΠΑΟ, είναι μία πολύτιμη ευκαιρία ενημέρωσης, εγρήγορσης και εθελοντικής δραστηριοποίησης στον καθημερινό αγώνα, κατά του Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο. Μας καλεί όλους να στηρίξουμε παντοιοτρόπως τους συλλόγους και φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, που είναι καθημερινοί αρωγοί στο κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό έργο καθώς και με το να γίνουμε εθελοντές αιμοδότες και εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία

Η ΕΕΠΑΟ, αναφέρει ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας, όπως ήδη έχει γίνει για την πλειοψηφία των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύοντας στη βέλτιστη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των παιδιών και εφήβων, που πάσχουν ή νόσησαν από καρκίνο και των οικογενειών τους.

Η εναρμόνιση της Εθνικής Πολιτικής Υγείας με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή και ο σχεδιασμός και εκπόνηση του σχετικού Σχεδίου απαιτεί, αυτονόητα, τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σημειώνει.

Η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή αποτελεί μείζονα προϋπόθεση.

Όλο Υγεία

Scroll to Top