Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Οι παραιτήσεις γιατρών από το ΕΣΥ λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις λόγω έλλειψης οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων. Οι συνθήκες εργασίας αποθαρρύνουν τους επαγγελματίες υγεία να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Η κατάσταση αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» το επόμενο διάστημα που ανοίγουν τα σχολεία και μπαίνουμε στο Φθινόπωρο, όπου ξεκινούν οι ιώσεις.
Τι πρέπει να γίνει; Στοχευμένες παρεμβάσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις, απαντά μέσω του oloygeia.gr, η Δρ.Τσικρικά Σταματούλα, Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.
Τα «μεγάλα» παράπονα των ασθενών για το ΕΣΥ-Το 2023 έγιναν 18.919 καταγγελίες
Στη λήθη οι ήρωες της πανδημίας
«Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, οι επαγγελματίες υγείας όλων των δομών, αλλά κυρίως των δημοσίων, βιώνουν μια συνεχόμενη εξάντληση και ψυχολογική πίεση από την αυξημένη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας και συμβουλής τόσο του γηγενή πληθυσμού όσο και των επισκεπτών τουριστών.
Αν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουμε πολλαπλώς θεωρηθεί οι “ήρωες” με τις άσπρες ποδιές, τα δεδομένα δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ και οι «τιμητικοί τίτλοι» έχουν χαθεί στη λήθη».
Παραιτήσεις, έλλειψη κινήτρων και συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ
Στα προβλήματα του ΕΣΥ αναφέρεται η κ. Τσικρικά. «Η οικειοθελής παραίτηση συναδέλφων από το ΕΣΥ καταγράφεται πλέον σε ανησυχητικό βαθμό, κυρίως στις άγονες και επαρχιακές δομές υγείας, αφού οι περισσότεροι συνάδελφοι θεωρούν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη και ασφαλή φροντίδα υγείας στους ασθενείς, απότοκη των συνθηκών επαγγελματικής εξουθένωσης ή της διαρκούς μετακίνησης κατά την άσκηση της καθημέρα ιατρικής πράξης σε όμορους νομούς.
Επιπρόσθετα, οι χαμηλές οικονομικές απολαβές συγκριτικά με τις αντίστοιχες αμοιβές των συναδέλφων άλλων χωρών, καθώς και η αυξημένη φορολόγηση αποτελούν τους πλέον σημαντικούς μη ελκυστικούς παράγοντες παραμονής.
Στον «Ευαγγελισμό» ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα νέο, καλύτερο ΕΣΥ
Η έλλειψη προοπτικών εξέλιξης, η επιστημονική αμφισβήτηση και η ηθική απαξίωση της διαχρονικής προσφοράς των υγειονομικών, πολλές φορές θυσιαστική αλλά χωρίς το φως της δημοσιότητας, αποθαρρύνει ακόμα και τα υψηλόβαθμα ιατρονοσηλευτικά στεέλεχη και τους οδηγεί σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών σε ιδιωτικούς φορείς ή στο εξωτερικό.
Οι συνθήκες εργασίας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού η πλειοψηφία των νοσοκομείων παραμένουν υποστελεχωμένα και χωρίς επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατέρωθεν στιγμές έντασης και άγχους τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους πάσχοντες και συγγενείς.
Τις επόμενες εβδομάδες και με την επιστροφή στα θρανία, το σύστημα υγείας θα χτυπήσει πάλι κόκκινο και θα δοκιμάζεται με οριακές αντοχές και δυνατότητες, καθώς αναμένονται οι ιογενείς λοιμώξεις με τις πρώτες πτώσεις των θερμοκρασιών».
Γενναίες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις
«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες, ότι η επώδυνη εμπειρία του κορωνοϊού όφειλε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία αναστοχασμού και αναδιαμόρφωσης, αναθεωρώντας ριζικά την πολιτική, την κοινωνική και ατομική ευθύνη, τα καθιερωμένα πρότυπα και αρχές προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Παράλληλα, με γενναίες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες υγείας, να ανακατανεμηθεί ορθά και αξιοκρατικά το υπάρχον προσωπικό ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, να στελεχωθούν και να ενισχυθούν άμεσα όλες οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και να εφαρμοστεί μισθολογική αντιστοιχία σύμφωνα με τα δεδομένα των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών», τονίζει η κ. Τσικρικά.
Μαγικές συνταγές για αυτόματες λύσεις στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν
Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας αναφέρει επίσης, ότι «όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με συμπεριφορές κακών επαγγελματιών στην υγεία, όπως σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα. Όμως, όλοι μας έχουμε να θυμηθούμε τόσες στιγμές από τους επαγγελματίες υγείας που έσκυψαν πάνω από το κεφάλι του δικού μας ανθρώπου, τον φρόντισαν να ήταν δικός τους, ξενύχτησαν στο πλάι του, χάρηκαν με τις αρνητικές βιοψίες και έκλαψαν μαζί μας στις άσχημες στιγμές.
Και στην Ελλάδα είμαστε πολύ τυχεροί. Οι υγειονομικοί μας δεν είναι απρόσωποι με τυποποιημένα πρωτόκολλα συμπεριφοράς, αλλά ανταποδοτικοί στο χαμόγελο των παππούδων και των γιαγιάδων, με διαθέσιμες πόρτες και τηλέφωνα στα έκτακτα προβλήματα γειτόνων και αγνώστων, καταδεκτικοί σε κάθε ερώτηση ανεξαρτήτου ειδικότητας ακόμα και στις φιλικές συγκεντρώσεις, αλλά κυρίως ανεκτικοί σε κάθε υποτιμητικό σχόλιο, προσφώνηση και συμπεριφορά ακόμα και κατά την προσπάθεια διάσωσης ασθενών των οποίων οι συγγενείς τους τούς προσβάλλουν δημόσια».
Η κ. Τσικρικά καταλήγει: «Μαγικές συνταγές για αυτόματες λύσεις στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν. Μόνο μέσα από έναν γόνιμο διάλογο, ενσυναίσθηση και έμπρακτη συνεισφορά όλων των εμπλεκόμενων φορέων υγείας, συμπεριλαμβανόμενων και των ενώσεων και φορέων ασθενών θα τεθούν νέες και στέρεες βάσεις για ένα σύγχρονο, ισότιμο και αναβαθμισμένο ΕΣΥ.
Εσύ και εγώ είμαστε το ΕΣΥ. Μόνο με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση θα γίνει ΕΜΕΙΣ που όλοι αξίζουμε στην Υγεία!»