Κατά 54% αυξήθηκαν τα κρούσματα φυματίωσης στην Ελλάδα-10% η αύξηση στα παιδιά

φυματίωση

Παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της φυματίωσης είναι γνωστή και ευρέως διαθέσιμη, η νόσος εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αυξημένα κατά 54% ήταν τα περιστατικά φυματίωσης που δηλώθηκαν το 2023 στην Ελλάδα, συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά (2022), όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε το Γενικό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης (24 Μαρτίου).

Φυματίωση: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά το 2023 αναφέρθηκαν στη χώρα μας 493 περιπτώσεις φυματίωσης, εκ των οποίων:

  •  οι 370 (το 75% ) δηλώθηκαν από τις μονάδες υγείας,
  •  ενώ τα υπόλοιπα 123 περιστατικά (25%) καταγράφηκαν από ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση σε επιλεγμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Από το σύνολο των περιστατικών, το 47% αφορούσε σε Έλληνες και το 53% σε αλλοδαπούς.

Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της είναι γνωστή και ευρέως διαθέσιμη. Μάλιστα, το 2023, η φυματίωση ήταν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδες νόσημα, επιστρέφοντας στη θέση αυτή ύστερα από τα τρία χρόνια της πανδημίας από τον κορωνοϊό.

Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα νοσούν και πάνω από 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα νόσο, χωρίς να νοσεί.

Ο υπουργός καταλήγει τονίζοντας ότι η φυματίωση είναι νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί: «Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πασχόντων ώστε να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, αλλά και στη χορήγηση προληπτικής θεραπείας στα άτομα με λανθάνουσα νόσο».

Τα κρούσματα παιδικής φυματίωσης αυξήθηκαν κατά 10%

Ανησυχητικά είναι στα στοιχεία για την φυματίωση στα παιδιά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση επιτήρησης και παρακολούθησης της φυματίωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τα παιδιά κάτω των 15 ετών αντιπροσώπευαν το 2023, το 4,3% των ατόμων με νέα και υποτροπιάζουσα φυματίωση, σημειώνοντας αύξηση για τρίτη χρονιά.

Αυτά τα ευρήματα της αυξημένης φυματίωσης μεταξύ των παιδιών δείχνουν ότι η μετάδοση της φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια είναι ακόμη σε εξέλιξη και ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα δημόσιας υγείας για τον έλεγχο και τη μείωση της.

Σημαντική ανησυχία είναι ότι για ένα στα πέντε παιδιά με φυματίωση στην Ευρώπη, δεν γνωρίζουμε εάν έχει ολοκληρωθεί τη θεραπεία του. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των αποτελεσμάτων υγείας, όπως η εμφάνιση ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης και η περαιτέρω μετάδοσή της.

«Η ώρα να δράσουμε για τον τερματισμό της φυματίωσης είναι τώρα», δήλωσε η Δρ Pamela Rendi-Wagner, Διευθύντρια του ECDC.

Παρά την πρόοδο, η επιβάρυνση της φυματίωσης παραμένει υψηλή

Το 2023, ο αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν και υποβλήθηκαν σε θεραπεία για φυματίωση άρχισε να αυξάνεται ξανά, μετά από πτώση το 2020 λόγω της πανδημίας.
Στην περιφέρεια του ΠΟΥ, που καλύπτει την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφέρθηκαν περισσότερα από 172.000 άτομα με νέα και υποτροπιάζουσα φυματίωση το 2023, παρόμοια με τα επίπεδα του 2022. Στην Ευρώπη διαγνώστηκαν σχεδόν 37.000 άτομα, ενώ το προηγούμενο έτος είχαν διαγνωστεί 35.000.

SOS από τον ΠΟΥ: Κινδυνεύει να ανατραπεί η πρόοδος δεκαετιών στην αντιμετώπιση της φυματίωσης

«Ο τερματισμός της φυματίωσης δεν είναι όνειρο. Είναι επιλογή. Δυστυχώς, η τρέχουσα επιβάρυνση της φυματίωσης και η ανησυχητική αύξηση των παιδιών με φυματίωση υπενθυμίζει ότι η πρόοδος ενάντια σε αυτήν την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί παραμένει εύθραυστη», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top