Για ιστορική ημέρα έκαναν λόγο ασθενείς και γιατροί. Τι περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών ασθενών που θα αλλάξει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών.
Tην έναρξη του ολοκληρωμένου συστήματος φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, έργο το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά στην προσπάθεια Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Εκσυγχρονισμού της χώρας, στο χώρο της Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός μίλησε στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) «Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο: από τη Θεωρία στην Πράξη».
Ο «Γολγοθάς» των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα
Με το έργο αυτό θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα:
- Το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών, μια πάγια απαίτηση της Ιατρικής Κοινότητας και των Ασθενών
- Τα Θεραπευτικά Ογκολογικά και Αιματολογικά Πρωτόκολλα μέσω των οποίων θα καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αγωγή.
Και επειδή το έργο κυρίως υλοποιείται για τον ασθενή, θα συμβάλει
- Στην βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή
- Στην αποτελεσματικότητα της φροντίδας των ασθενών
- Στην υποστήριξη του ασθενή με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών που διευκολύνουν την διαχείριση της νόσου του.
Το Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης του έργου έχει ως εξής:
Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικά Νοσήματα σε Πανελλαδικό Επίπεδο
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η Λειτουργία 12 Ογκολογικών και Αιματολογικών Θεραπευτικών Πρωτόκολλων σε Πανελλαδικό επίπεδο
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Ενσωμάτωση και λειτουργία του συνόλου των εγκεκριμένων Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στο πληροφοριακό σύστημα.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η Υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ογκολογικών και Αιματολογικών ασθενών σε 3 Πιλοτικά Νοσοκομεία.
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιλαμβάνει:
- Εξειδικευμένο Ογκολογικό Φάκελο Ασθενών
- Εφαρμογή Διενέργειας Ογκολογικών Συμβουλίων
- End to end παρακολούθηση της ενδεικνυόμενης ανά ασθενή θεραπείας από την στιγμή της επιλογής αυτής από τον θεράποντα ιατρό μέχρι και την χορήγηση στο ασθενή
- Το έργο εξασφαλίζει την ασφαλή προετοιμασία χορήγηση και αποθήκευση των κυτταροστατικών φαρμάκων βάσει διεθνών προτύπων.
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει υλοποιηθεί mobile εφαρμογή για τους ασθενείς, μέσω της οποίας θα παρακολουθούν το θεραπευτικό σχήμα και τα ραντεβού στο Νοσοκομείο που έχουν επιλέξει.
Ογκολογικοί ασθενείς: Η διάκριση των φαρμάκων με κριτήριο το κόστος πρέπει να σταματήσει
Πιο αναλυτικά,
- Πρόγραμμα θεραπείας με δυνατότητα υπενθύμισης για τα επερχόμενα θεραπευτικά συμβάντα.
- Δυνατότητα αυτοαναφοράς κατάστασης/συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων που επιλέγονται από τους ιατρούς χρήστες του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες.
- Δυνατότητα διαλειτουργικότητας με το Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα των 12 Νοσοκομείων για τους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτά.
- Ενημέρωση σε σχέση με τη νόσο, χρηστικές πληροφορίες για τους φορείς παροχής θεραπείας και λοιπά θέματα ενδιαφέροντος όπως διατροφή, άσκηση, δικαιώματα, παροχές.
- Διαμοιρασμό εγκεκριμένου εκπαιδευτικού και άλλου πληροφοριακού υλικού
- Δημιουργία κοινότητας ασθενών και επικοινωνία με τα σωματεία ασθενών
- Υποστήριξη ερωτηματολογίων διαχείρισης της ποιότητας της ζωής για την παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών
- Δυνατότητα καταχώρησης παρενεργειών φαρμάκων και χημειοθεραπείων προς την θεραπευτική ομάδα του ασθενή
- Διαχείριση κλίμακας πόνου και επικοινωνία με τις μονάδες κατ’οίκον νοσηλείας των ογκολογικών νοσοκομείων και των αντίστοιχων ιατρείων πόνου.
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει υλοποιηθεί η παραγωγική λειτουργία όλων των παραπάνω σε εννέα ακόμη Δημόσια Νοσοκομεία. Άρα, και τα 12 ογκολογικά νοσοκομεία θα έχουν μπει στο σύστημα μέχρι το τέλος του 2025.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι από την ώρα που το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά κυρίως η ποιότητα της σχέσης μεταξύ του ασθενούς με τον θεράποντα ιατρό, τη θεραπευτική ομάδα και το νοσοκομείο, θα αλλάξει επίπεδο και παράλληλα θα μπορεί και το κράτος να γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, σε ποιο νοσοκομείο, με ποιο γιατρό, με ποιο φάρμακο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Σημείωσε μάλιστα ότι αναζητά ήδη τρόπους για να βρει χρήματα για επέκταση του έργου ώστε να καλύψουμε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο τα 12 που έχουν τους ογκολογικούς ασθενείς.
Πρόσθεσε επίσης τα εξής: «Είναι σπάνιες οι στιγμές που σε μία υπουργική θητεία μπορούμε να παρουσιάσουμε κάτι τόσο σημαντικό. Είμαι πραγματικά υπερήφανος που μπόρεσα ως Υπουργός Υγείας να το αποφασίσω και να το δω να μπαίνει σε εφαρμογή. Η πολιτική έχει πολλές δύσκολες στιγμές, σήμερα ωστόσο είναι μία πολύ χαρούμενη στιγμή για εμένα γιατί ξέρω ότι αυτό είναι ένα εργαλείο που από εδώ και εμπρός θα συνοδεύει όλους τους συνανθρώπους μου που βρίσκονται σε αυτή την τόσο δύσκολη μάχη, δίνοντας ουσιαστική δυνατότητα πληροφορίας και στους θεράποντες ιατρούς και στους ασθενείς και στις θεραπευτικές ομάδες και στις οικογένειες των ασθενών για να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, τις παροχές, τις δυνατότητες που έχουν και να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη».
Ικανοποίηση ασθενών με καρκίνο
«Σήμερα ο Υπουργός μας έκανε μια θετική έκπληξη που χρόνια περιμέναμε. Πραγματικά η μέρα αυτή είναι ιστορική. Είναι ιστορική για όλους εμάς που δουλέψαμε μαζί σας για να δημιουργηθεί αυτό το μητρώο. Είναι σημαντική στιγμή γιατί μετά από ένα χρόνο που υπογράψατε την απόφαση, σήμερα μπορούμε να λέμε ότι η χώρα μας έχει Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών. Το ζητούσαμε 10 -15 χρόνια. Επιπλέον, η ψηφιοποίηση της ογκολογικής περίθαλψης, αυτό το μεγάλο έργο το οποίο ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια και τώρα παρουσιάστηκε η εφαρμογή της για τους ασθενείς, είναι κάτι που θα αλλάξει το τοπίο. Σήμερα, όντως είναι μια ιστορική ημέρα και θέλω να δηλώσω τη συγκίνησή μου. Για εμάς που προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, αυτό που γίνεται σήμερα είναι κάτι μεγαλειώδες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης.
Την ικανοποίησή της για τη δημιουργία του Μητρώου εξέφρασε και η Πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, τονίζοντας ότι «ο πλούτος των στοιχείων που θα παραχθούν και για τη χώρα και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς, είναι απίστευτος».
Το ΕΣΥ έχει κάνει άλματα
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» και Μέλος ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Εύη Ορφανού, αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι «από το ’12 – ’13 έχει κάνει άλματα. Θυμάμαι την εποχή που δεν είχαμε καν γάζες πολλές φορές στα νοσοκομεία». Αναφέρθηκε επίσης, στην πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε όλοι πρόσβαση στο ΕΣΥ, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Σε ποια άλλη χώρα ευρωπαϊκή ή μη ευρωπαϊκή μπορεί να πάει κάποιος ανασφάλιστος στο νοσοκομείο και να βρει περίθαλψη χωρίς να πουλήσει το σπίτι του; Αυτό μπορεί να συμβεί όμως στην Ελλάδα. Έχουν όλοι περίθαλψη. Δεν είναι δεδομένο και αυτό πρέπει να το τονίσουμε».