ΙΣΑ: Αδιανόητη η πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αναφέρει ότι συγκεκριμένο άρθρο θα δημιουργήσει θεμελιώδη και ανυπέρβλητα προβλήματα στη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων και ζητά την εξάλειψή του.

Αδιανόητη χαρακτηρίζει την πειθαρχική παρέμβαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, με την οποία ζητά την εξάλειψη του άρθρου 34 του νέου Σχεδίου Νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει «την αδιανόητη πειθαρχική παρέμβαση του ΠΙΣ, στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας».

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ στην επιστολή του επισημαίνει τα εξής:

«Ενόψει του Νέου Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επιθυμούμε δια της παρούσης να σας επισημάνουμε το κάτωθι ζήτημα:

Δυνάμει του άρθρου 34 του άνω Σχεδίου Νόμου, που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προβλέπεται η τροποποίηση του άρθρου 326 παρ. 2 του Ν. 4512/2018 αναφορικά με την δυνατότητα πειθαρχικού ελέγχου των μελών Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων.

Ειδικότερα στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 326 του Ν. 4512/2018, προστίθεται νέα παράγραφος η οποία ορίζει ότι:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. δύναται, ανεξαρτήτως της υποβολής καταγγελίας, να ζητήσει οποτεδήποτε τον πειθαρχικό έλεγχο μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ. ή μελών του Α.Π.Σ.Ι. διαβιβάζοντας τη σχετική υπόθεση στο Α.Π.Σ.Ι., αναλόγως εφαρμοζόμενης της διαδικασίας της παρ. 1

Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν

«Η ανωτέρω πρόβλεψη πρόκειται να δημιουργήσει θεμελιώδη και ανυπέρβλητα προβλήματα στην ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων, και στις σχέσεις τους με τον ΠΙΣ, ενώ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι γιατροί είναι μέλη και υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο των Ιατρικών Συλλόγων. Περαιτέρω με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια συγκεντρωτική μορφή πειθαρχικού ελέγχου, η οποία θα έχει ως συνέπεια την δυσχερή λειτουργία στην αυτονομία των κατά τόπων Ιατρικών Συλλόγων.
Τέλος οφείλουμε να σημειώσουμε πως ουδείς δικαιολογητικός λόγος τροποποίησης της ως άνω διάταξης του Ν. 4512/2018 υφίσταται, ως εκ τούτου ζητούμε την εξάλειψη της εν λόγω πρόβλεψης από την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top