Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όθωνας Ηλιόπουλος μίλησε για την εξαφάνιση από τον πληθωρισμό των όποιων αυξήσεων στις δαπάνες υγείας.
Δαπάνες υγείας, όπως είπε, που υπολείπονται σημαντικά των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποδίδουν στην κοινωνία τη «φορολογική υπεραπόδοση» της ακρίβειας.
Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο, η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ενίσχυσής του και ο αρμόδιος υπουργός παρουσιάζει τις ανανεώσεις συμβάσεων ως νέες προσλήψεις ζώντας σε μία παράλληλη πραγματικότητα τύπου Matrix»
Σε 4 χρόνια μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό στην Υγεία
Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε ότι σύμφωνα με το Μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Ιούλιο του 2019 υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 79.122 μόνιμοι εργαζόμενοι και 4 χρόνια μετά, με τη χώρα να έχει βιώσει την πανδημία, το μόνιμο προσωπικό στον τομέα της υγείας είναι 71.100 άτομα.
«Οι γιατροί αποχωρούν μαζικά από το ΕΣΥ, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το λιγότερο στην Ευρώπη σε αναλογία με τον πληθυσμό και τα στάνταρ ασφαλείας στο σύστημα υγείας έχουν πέσει δραματικά», τόνισε ο Όθων Ηλιόπουλος.
Τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ που δεν έχουν αντιμετωπιστεί
Πρόληψη, που δεν μπορεί να εξαντλείται σε sms, χωρίς συνέχεια και χωρίς καμία μέριμνα επένδυσης σε δημόσιες υποδομές.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου ο προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να είναι χειρουργός γαστρεντερολόγος, καρδιολόγος και να έχει χρεωθεί άλλους δύο χιλιάδες ανθρώπους σαν προσωπικός γιατρός και την ίδια ώρα να μην έχετε ανοίξει ούτε μία ΤΟΜΥ παραπάνω από τις 127, που άνοιξε μέχρι το 2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Brain drain, όταν το ΕΣΥ αντιμετωπίζει κρίση στελέχωσης και χιλιάδες νέοι επιστήμονες, στους οποίους έχει επενδύσει η χώρα, φεύγουν στο εξωτερικό. «Και μας λέει το Υπουργείο ότι προκηρύσσει θέσεις και βγαίνουν άγονες. Όταν δεν έχεις νοσηλευτή, όταν δεν έχεις μισθό, όταν έχεις κάθε τρίτη μέρα εφημερία, προφανώς είναι άγονες, γιατί υπάρχει ένα όριο αντοχής και ανοχής στο υγειονομικό προσωπικό».
Ο τομεάρχης απόδημου ελληνισμού πρότεινε στην κ. Κεραμέως και στην Κυβέρνηση αντί να «χρυσοπληρώνουν» managers στα νοσοκομεία να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πόρους για το υγειονομικό προσωπικό.
Κλείνοντας απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη είπε: «Δεν ξέρετε; Δεν νομίζω. Δεν μπορείτε; Δεν νομίζω. Νέοι άνθρωποι είστε και γράμματα ξέρετε. Νομίζω ότι δεν θέλετε, διότι έχετε ένα μοντέλο θατσερισμού για την υγεία και για την παιδεία. Μοντέλο που έχει αποτύχει. Μην το συνεχίσετε. Είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να μην το συνεχίσετε».