Site icon Όλο Υγεία

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πώς θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φαρμάκων

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΕΣΥ

Η διάθεση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα προς τους ασθενείς. Αυτός είναι ο πυρήνας των κινήσεων που θα κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται εδώ και μήνες στα ράφια των φαρμακείων εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι ελλείψεις αφορούν σε ευρείας χρήσης φάρμακα που φέρουν καθημερινά σε απίστευτη ταλαιπωρία τους ασθενείς που τα αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο. Ο υπουργός προχωρά σε γρήγορες κινήσεις και λαμβάνει μέτρα, ώστε από Φθινόπωρο να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, δίνοντας παράλληλα το στίγμα ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η καθημερινότητα του πολίτη και η εξυπηρέτηση του ασθενή.

Το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυστηρό προς όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα διακίνησης. Η διάθεση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα προς τους ασθενείς.

Έτσι από αύριο 1η Αυγούστου, απαγορεύεται η παράλληλη εξαγωγή συνολικά σε 280 σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις, μετά την επέκταση της λίστας στην οποία προχώρησε ο ΕΟΦ. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αντιμετώπισης των ελλείψεων. Το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται από τον ΕΟΦ με βάση τις εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Πάντως ενδεικτικό του προβλήματος των ελλείψεων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι το γεγονός ότι από τα περίπου 50 σκευάσματα που περιελάβανε πέρυσι η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών του ΕΟΦ, φτάσαμε σήμερα σε πενταπλάσιο αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η εξαγωγή εμβολίων, αντιβιοτικών, αναπνευστικών, αντιϋπερτασικών, αντιψυχωσικών κλπ, σκευασμάτων. Μάλιστα ο ΠΦΣ είχε επισημάνει ότι όσες φορές ο ΕΟΦ προχώρησε σε απένταξη σκευασμάτων από τη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, παρατηρήθηκε το φαινόμενο εντός ενός μηνός, τα σκευάσματα αυτά να λείπουν εκ νέου από τα φαρμακεία, στερώντας τα από τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, η απαγόρευση στις εξαγωγές αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.

Ταυτόχρονα καλούνται οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωση Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης». Επίσης, οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων.

Ο ΣΦΕΕ προασπίζεται τη διαφάνεια στη διακίνηση φαρμάκων

Αναφορικά με την απόφαση της Πολιτείας για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα, o Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, δήλωσε στο oloygeia.gr.

«Ο ΣΦΕΕ στηρίζει διαχρονικά την απόφαση αυτή καθώς αποτελεί, μέχρι στιγμής, τον μοναδικό τρόπο διασφάλισης της επάρκειας φαρμάκων, η οποία επιδεινώνεται λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Επιπλέον, o ΣΦΕΕ προασπίζεται τη διαφάνεια στη διακίνηση φαρμάκων, και από το 2016 η φαρμακοβιομηχανία καταθέτει καθημερινά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις φαρμάκων ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ παραλήπτη, και ως εκ τούτου η Πολιτεία μπορεί να ελέγξει την επάρκεια τους

Ο ΣΦΕΕ, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, με κυρίαρχη την περισσότερη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και κυρίως στους χονδρεμπόρους.

ΠΦΣ: Μονόδρομος ο εμπλουτισμός της λίστας απαγόρευσης

Οι Έλληνες φαρμακοποιοί που ζουν καθημερινά το πρόβλημα των ελλείψεων θεωρούσαν ότι ο εμπλουτισμός της λίστας απαγόρευσης των εξαγωγών είναι μονόδρομος και η διάρκεια ισχύος αυτής για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιβεβλημένη. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διεύρυνση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων και την επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών.

Ο ΠΦΣ σημειώνει ότι με την ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επετεύχθη η νέα επέκταση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών, ώστε αυτή να αφορά στην πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία λείπουν από τα ράφια του ελληνικού φαρμακείου.

Επίσης, προσθέτει, η ηλεκτρονική δήλωση αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται, αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή.

Το μέτρο της ηλεκτρονικής δήλωσης αποθεμάτων θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου για να επιβεβαιωθεί η επάρκεια των φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι φαρμακευτικές, όσο και τα φαρμακεία θα πρέπει να δηλώνουν τις ποσότητες των σκευασμάτων που διαθέτουν, αναφέρουν εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Δύο επιπλέον μέτρα

Ο ΕΟΦ αρχές Ιουλίου είχε επίσης ανακοινώσει την αύξηση ποσότητας φαρμάκων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό «αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους», ανέφερε.

Επιπλέον ανακοίνωσε τη χορήγηση από τα φαρμακεία κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται».

Ο ΕΟΦ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους.

Προσθέτει ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version