Site icon Όλο Υγεία

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη συνάντηση Γεωργιάδη φαρμακοβιομηχανίας

φάρμακα

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τι συζήτησαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας με τον υπουργό Υγείας.

Επιπλέον πόροι για την φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπάρξουν ξεκαθαρίστηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας. Θα ληφθούν όμως μέτρα για η συγκράτηση της, τον εξορθολογισμό της αυτόματης επιστροφής (clawback) και την ορθή παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στη χώρα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου, η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Φλώρα Μπακοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΚΑΠΥ Άρης Αποστόλου και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδου, οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ).

Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και του clawback

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών μίλησαν για σοβαρές επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης με σημαντικές επιβαρύνσεις τόσο στις φαρμακευτικές εταιρείες όσο και στη συμμετοχή των ασθενών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή του κλάδου στη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνά εκείνη του Δημοσίου. Το clawback λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα φάρμακα άνω των 30 ευρώ, ανέρχονται σε 83% το πρώτο εξάμηνο του 2023 , το δεύτερο εξάμηνο είναι κοντά στο 76%, ενώ το 2024 , εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 65%

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προοπτική των επενδύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εταιρειών.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων για τα έτη 2023 και 2024, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της αγοράς και έναρξη του διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής φαρμακευτικής πολιτικής για τα έτη 2025-2027 μέσω μιας Συμφωνίας Πλαίσιο μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και του Κράτους που θα οδηγεί σε μείωση της σημερινής δαπάνης και σε ορθολογική χρήση των πόρων τόσο από κλινική όσο και οικονομική σκοπιά, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προχωρά.

Όλο Υγεία

Exit mobile version