Παρουσιάστηκε το Εθνικό πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τρεις μορφές καρκίνου και για τα καρδιαγγειακά, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Προλαμβάνω: τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυτά είναι τα 4 προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος «Προλαμβάνω» και περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.
Η παρουσίαση του ολοκληρωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Ελίζας και Βασίλη Γουλανδρή, στην οποία παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η παρουσίαση έγινε από τους υπουργούς Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ένα όραμα γίνεται πράξη
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος αλλά και συγκινημένος που ένα όραμα που είχε χρόνια γίνεται πράξη.
«Σήμερα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος για το γεγονός ότι ένα όραμα το οποίο είχα εδώ και πολλά χρόνια γίνεται πράξη. Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες το φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε ενός συστήματος υγείας. Βεβαίως τα νοσοκομεία μας είναι κρίσιμος κρίκος, όμως σπάνια αναλογιζόμαστε τι να κάνουμε για να μη φτάσουμε στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη πραγματικά σώζει ζωές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρωτίστως είναι ο φόβος που αποτρέπει τις προληπτικές εξετάσεις και έρχεται η Πολιτεία να αντιμετωπίσει 4 ασθένειες για τις οποίες η πρόληψη μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και πως πάνω από 20000 γυναίκες έμαθαν ότι νοσούν.
«Το πρόγραμμα αυτό πραγματικά σώζει ανθρώπινες ζωές. Κάνουμε έκκληση στις γυναίκες που έλαβαν το μήνυμα και δεν το αξιοποίησαν».
«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για προληπτικές εξετάσεις πρέπει να μιλήσουμε και ευρύτερα για δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν 5 συνήθειες που είναι καθοριστικές για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο καλά θα ζήσουμε. Αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι. Κάποιος ο οποίος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με κάποιον που πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια λιγότερα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό που θα κάνουμε σήμερα επηρεάζει πως θα ζήσουμε σε μερικά χρόνια από τώρα. «Πρέπει να φροντίσουμε σήμερα, να επενδύσουμε στην υγεία μας. Και τότε θα αποκομίσουμε το μέρισμα αυτής της επένδυσης», πρόσθεσε.
Γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων
Την εκδήλωση άνοιξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, και για τη σημασία της πρόληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται από την αφετηρία κοστίζει λιγότερο.
Διηγήθηκε μία προσωπική ιστορία από μία συνάντηση που είχε με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο, όπως ανέφερε, υπήρχε μία ιδιαίτερη σχέση.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης: «Πριν από αρκετά χρόνια είχα την τύχη να είμαι στο σπίτι του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Του είπα ”κύριε πρόεδρε, έχετε φτάσει σε αυτή την ηλικία και είστε ακμαιότατος”. Μου είπε, ”Άδωνι, μην πιστεύεις τίποτα”. Και άρχισε να μου λέει πόσα πράγματα είχε πάθει. ”Ψαχνόμουν τόσο πολύ, που τα έβρισκα όλα από την αρχή. Και ό,τι βρίσκεις στην αρχή σε αφήνει. Ό,τι αργείς να το βρεις, σε ακολουθεί μια ζωή” μου είχε πει».
Πρόσθεσε ότι και ο ίδιος κάνει ετήσιο προληπτικό έλεγχο και κάλεσε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα λάβουν SMS για προληπτικό έλεγχο να αξιοποιήσουν τα προγράμματα πρόληψης.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου μίλησε για το ψηφιακό πρόγραμμα που στηρίζει αυτές τις προληπτικές εξετάσεις. Αναφέρθηκε στη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε κατά την πανδημία, οπου στάλθηκαν εκατομμύρια sms για εμβολιασμό. Όπως είπε αυτό θα αξιοποιήσουν και για τον προληπτικό έλεγχο και το μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τα 4 προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου
Την παρουσίαση του προγράμματος, έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, η οποία είπε ότι με τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου περνάμε από το μοντέλο «θεραπεύουμε ασθένειες στο μοντέλο διατηρούμε τους πολίτες υγιείς».
Η αρχή των προληπτικών προγραμμάτων έγινε με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, όπου έως σήμερα έχουν διενεργηθεί 300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, με 20.000 θετικά ευρήματα και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1.300.000 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες. Περιλαμβάνει, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος αφορά την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων συμμετοχής στο πρόγραμμα από 50-69 έτη σε 45-74 έτη, σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες ενσωματώνει και η χώρα μας. Στις 8 Μαΐου ξεκινά η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση.
Τα πρώτα SMS θα ξεκινήσουν από 13 Μαΐου και θα αφορούν τις γυναίκες 21 έως 65 ετών. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες.
Σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου η Ελλάδα ακολουθεί την τακτική πρόληψης άλλων ευρωπαϊκών χωρών και αναμένεται την πρώτη εβδομάδα Ιούνιου να ξεκινήσει η αποστολή sms για την διανομή δωρεάν self tests προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών. Στα θετικά τεστ θα ακολουθεί κολονοσκόπηση.
Ο έλεγχος για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2024 και θα περιλαμβάνει δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Θα αφορά ηλικίες από 30 έως 70 ετών.
Η κ. Αγαπηδάκη μίλησε και για άλλα προγράμματα πρόληψης που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, όπως για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του δέρματος.